Toneelgroep Trees bestaat 40 jaar, en enkelen zijn er al even lang lid

toneelgroep Trees (copyright foto Els Deleu)

Tijdens de nieuwjaarviering vierde Toneelgroep Trees haar 40ste verjaardag. Enkele leden die er al van in het begin bij zijn werden gehuldigd.

Voorzitter Geert Callewaert blikte even terug op de voorbije drie jaar. “De jaren 2020 en 2021 waren echter blanco bladzijden als het op toneelvoorstellingen aankomt”, zei hij.

“Enkele activiteiten zoals een Treeswandeling in Kooigem en een koers met de vélo deden deugd”.

“We konden op het einde van 2021 toch ons stuk ‘Van Harte Gecondoleerd’ spelen, weliswaar niet voor volle zalen. We waren met alles klaar toen er weer beperkingen kwamen. Culturele initiatieven werden afgeraden en veel verenigingen beslisten alles af te gelasten. Na een opbouwende gedachtenwissel beslisten wij toch om te spelen voor een beperkter publiek. De mensen reageerden positief en namen de beperkingen in acht. We konden de mensen een toffe en aangename avond bezorgen in moeilijke tijden.”

Geert is tevreden dat er binnen Trees geen stoppende leden waren na corona. “We zijn een actieve vereniging.”

Jubileumjaar

Het jubileumjaar 2022-2023 wilden we feestelijk inzetten. “We hadden de intentie om het jubileum te vieren.  Tresor – de jeugdtoneelgroep onder toneelgroep Trees – bracht een verkorte versie van ‘De geheime kersentuin’ en er was een Watou-weekend begin mei. Op de Sinksenfeesten in Kortrijk kwamen we in het straatbeeld en dat was een succes, want met onze boottocht kwamen we op de banner van de Sinksenfeesten.”

Eind december 2022 brachten we met ‘De Roze Ridder’ een verhaal over een toneelvereniging. We speelden weer voor volle zalen en konden niet beter dan op die manier ons jubileumjaar af te sluiten.”

Het begin

Een aantal leden van de toneelgroep van KWB Rollegem en toneelgroep ‘’t zal wel gaan’ uit Aalbeke besloten tussen pot en pint om een eigen Rollegemse toneelvereniging te starten.

Thérèse Ovaere en Noé Roobrouck stonden als grote fanaten aan de wieg.

Er werden potentiële leden aangesproken voor een startvergadering, die gepland was op 29 april 1982. Tien dagen daarvoor – op 19 april 1982 – overleed Thérèse echter. Onder impuls van Noé gaat de groep – voor Thérèse – toch van start. Als blijvende herinnering aan haar wordt de toneelgroep ‘TREES’ gedoopt.

Enkele maanden later slaat het noodlot opnieuw toe: de tweede bezieler – Noé Roobrouck – overlijdt in september 1982. De toneelgroep gaat als eerbetoon aan de bezielers toch door.

Huldiging

Enkele leden van toneelgroep Trees zijn er al van in het begin bij.

Het waren Stiene Lefebvre, Marleen Detavernier, Claude Neirijnck, Dries Decabooter, Rik Decabooter en Nadine Demuynck.

Zij kregen met een gepersonaliseerde fles Picon een attentie tijdens de laatste nieuwjaarsviering.

Stiene en Dries waren er al bij van op de startvergadering. Ze spelen nog altijd. Dries speelde al in Aalbeke en 2 à 3 jaar in de KWB.

Stiene was eigenlijk ‘Christine’. “In Rollegem kennen ze me allemaal als ‘Stiene’, door het eerste toneelstuk dat ik speelde bij Trees.”

Dries’ broer Rik en zijn vrouw Nadine, die nu in Heule wonen, waren er ook bij van in het begin. Ze stonden allebei nog op de planken maar nu staat Rik in de voorbar en samen springen Rik en Nadine bij waar nodig.

Claude en zijn vrouw Marleen die in Rollegem wonen zijn er ook al bij van in het begin. Claude deed ondertussen al alle weekends mee. Hij stond ook in voor het decor en nam af en toe een figurantenrol voor zijn rekening. Marleen was bij de startvergadering. Zij speelde vroeger bij de KWB. Bij Trees nam ze enkele kleine rolletjes voor haar rekening. Ze stond vroeger aan de bonnetjes en Claude hielp veel achter de bar.

Het eerste stuk dat in 1982 gespeeld werd, was een wagenspel tijdens de folklorefeesten in juli met als titel ‘De Dorpsschool krijgt inspectie’.

Er werden in de loop der jaren zeer veel wagenspelen gebracht. De eerste jaren was dat – naast een avondvullend stuk – zelfs jaarlijks.

error: De inhoud is beschermd!