Search

Toneel Edelweiss heeft nieuwe voorzitter

Filo Dumon (copyright foto Els Deleu)

Filo Dumon (51) is de nieuwe voorzitter van Toneelgroep Edelweiss uit Bissegem.

Ze maakt al meer dan 20 jaar deel uit van het bestuur van de toneelgroep.

Filo nam de voorzittersfakkel over van Lydie Putman (73) die verhuisde naar Deerlijk.

Filo woont met haar man Sven Bossu en hun twee kinderen Lander (18) en Flore (15) in Heule, maar heel haar jeugd bracht Filo in Bissegem door. Filo werkt als koerier bij DHL Express.

Toneel

“Het eerste stuk dat ik van toneelgroep Edelweiss zag was ‘De Bemoeial’ in 1987. Toen speelde Edelweiss nog in het Parochiaal Centrum schuin over mijn ouderlijk huis”, begint Filo.

“Door er met mensen over te praten en verder te gaan kijken ben ik in bij de toneelgroep gekomen. Ik deed in 1989 voor de eerste keer de requisieten bij het stuk ‘De Caraïbische Zee’.”

“Ik had tijdens mijn studies nog wel contact met de toneelgroep, maar speelde dan pas voor het eerst mee in ‘Drie is teveel’ in 1993.

‘De Mirakelmakers’ in 1995, Amoar nonkel Astère toch!’ in 1996, ‘Gevaarlijk Snoepgoed’ in 1997, ‘Vandam’ in 2000 en ‘Jean-Claude de Bode’ in 2002 zijn andere stukken waar Filo op de scène te zien was.

“Dan begonnen we aan kinderen en ontbrak de tijd om nog op scène te staan”, zegt Filo. Ondertussen was ze ook al lid van het bestuur en nam ze de verantwoordelijkheid voor de bar tijdens de voorstellingen op zich. Filo en Sven zorgen ondertussen ook al jaren voor het programmaboekje en de affiches.

“Mijn idee was om in 2022 weer eens mee te spelen. Dan was het precies 20 jaar geleden, maar toen was corona daar, en waren er geen voorstellingen. Nu kwam de verhuis van Lydie en vond ik het mijn taak om over te nemen. Er is nu natuurlijk heel veel ander werk om me mee bezig te houden.”

Voorzitter

Nadat Lydie Putman onlangs haar ontslag indiende wegens haar verhuis naar Deerlijk werd Filo de nieuwe voorzitter. Guido Deleu en Kurt Vanwynsberghe blijven in het bestuur. “Ik ben ook heel blij met de komst van drie nieuwe bestuursleden, nl. Annelien Deneckere, Debora Hoste en Danny Hoste.” Jeroen Dejaegher komt niet in het bestuur maar neemt voortaan de verantwoordelijkheid van de decorbouw op zich. “Er is voor het decor ook een hele ploeg mensen op wie we kunnen rekenen. We zijn nu ook op zoek naar nog meer jonge acteurs en actrices. We zijn een mooie groep waar iedereen zijn/haar steentje bijdraagt. Acteurs die tijdens een productie niet op de scène staan zetten zich altijd in voor een andere taak tijdens de voorstellingen. Wellicht dragen onze andere activiteiten zoals een nieuwjaarsreceptie, een ledenfeest en een zomeruitstap ook wel bij aan het groepsgevoel binnen onze vereniging.”

Draaiboek

Filo neemt haar taak als voorzitter ernstig. Ze is onmiddellijk gestart met het maken van een draaiboek. “Dat is nuttig als eens iemand wegvalt of als iemand moet overnemen. Ik ondervond zelf dat het een hele zoektocht is en dat er veel komt bij kijken. Het is niet enkel zoeken naar een regisseur, spelers en techniekers.”

“Ik ben nu overal informatie aan het verzamelen bij de stad over aanvragen en subsidies, maar ook bij de leden over het decor, de zaalzetting, benodigheden in de bar, wat er bij een productie nodig is,…” Filo bekijkt momenteel ook wat de overkoepelende organisatie Opendoek te bieden heeft.

Maar ook over communicatie, affiches, sociale media, inkomkaarten, de website die er zit aan te komen, het bestelsysteem van drank voor tijdens de pauze, de aanvraag van brochures, enz.. is Filo alles aan het uitschrijven.

“Er zit veel in het geheel van een toneelvoorstelling en het is nodig dat verschillende mensen op de hoogte zijn. Ik wil open kaart spelen.”

Toekomst

Momenteel telt toneelgroep Edelweiss zo’n 50 leden die zich engageren. “Dat is niet enkel op de scène, iedere schakel is belangrijk!”

Vanaf volgend jaar wil Edelweiss digitaal gaan voor de boekingen. “Er is daar vraag naar door de jonge garde”, zegt Filo. “Met corona werd de weg ook wel vrijgemaakt om meer met het digitale te gaan werken. We proberen na corona met een nieuwe schwung in de productie te gaan en hopen in de toekomst nieuwe en jonge mensen aan te trekken.”

Nieuwe productie

De leden van Edelweiss zijn volop bezig met de voorbereidingen van hun stuk ‘Van Erte Gecondoleerd’ van Jack Staal. Het is een tragi-komedie waar verdriet en humor niet ver van elkaar liggen. Petra Vandenbroucke is de regisseur van dienst.

Er zijn voorstellingen op zaterdagen 18 en 25 februari, zondagen 19 en 26 februari, woensdag 22 en vrijdag 24 februari 2023. De voorstellingen starten om 20 uur, behalve op zondag, dan beginnen ze om 16 uur.

Wie er bij wil zijn op één van deze voorstellingen in het OC De Troubadour aan het Vlaswaagplein 3 in Bissegem, kan vanaf 6 januari kaarten krijgen bij de leden van toneelgroep Edelweiss, Brood- en Eethuis Bagatelle, Meensesteenweg 395 in Bissegem, via mail op toneeledelweiss@gmail.com (via dit mailadres kan je ook vanaf 6 januari je nummering aanvragen) of via de link ‘kaarten bestellen’ op www.toneel-edelweiss.be

De kaarten kosten 9 euro. Voor een gezinskaart betaal je 32 euro.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.