Toms magische speelgoedwinkel in de paasvakantie

copyright foto Els Deleu

Arte del niño, de kinderafdeling van Arte del Sueño pakt tijdens de paasvakantie uit met een musical. Deze was voorzien voor de kerstvakantie, maar corona stak hier een stokje voor.

Arte del sueño is een amateurgezelschap uit Harelbeke dat musicals brengt. “De laatste jaren zijn de musicals heel groots geworden en brachten we mooie producties met meestal meer dan 7.000 toeschouwers met 24 voorstellingen. Soms hadden we kinderen nodig voor de producties, maar bij producties waar geen kinderen nodig waren bleven zij wat op hun honger zitten.”

Kinder- en jongerenafdeling

Sofie Pluym richtte daarom de kinderafdeling Arte del niño op. De kindermusical wordt tweejaarlijks gebracht. Twee of drie kinderen staan op dezelfde rol, zodat er kan afgewisseld worden, en zo kunnen we ook iedereen de kans geven om mee te spelen”, stelt Sybe Vandemeulebroucke die in Heestert opgroeide en nu in Kuurne woont.

“Doordat Arte del Niño opgericht was, konden de kinderen tijdens de kerstvakantie optreden. Dat werd onze vaste periode om te spelen. We brachten vijf en dan lang zes voorstellingen met twee spelers op een rol. Peter Pan die eind 2019 gebracht werd was een groot succes.”

Sofie regisseerde vier producties. Ze had een nieuwe productieverantwoordelijke nodig die zou kunnen overnemen. Sybe was in 2017 productieverantwoordelijke en werd in 2019 regisseur. De ticketverkoop ging in 2019 razendsnel en er werden extra voorstellingen ingelast. “We speelden uiteindelijk voor 2.500 mensen en zouden dat voor de volgende productie incalculeren.”

Beurtrol

Er was een beurtrol: het ene jaar speelde Arte del sueño en het andere jaar Arte del niño. In 2020 kon er niet gespeeld worden door de volwassenen. “We besloten om in 2021 toch de kinderen te laten optreden, want volwassenen mochten immers een hele tijd niet repeteren, dus had verschuiven naar 2021 geen zin. Met de kinderen konden we repeteren, kostuums en decor werden gemaakt, er was een hele week voorbereiding in CC het Spoor in Harelbeke. We zorgden dat er niet teveel plaatsen stonden en dat er afstand zou zijn. Er mocht maar 200 man zitten. Daarom moesten we weer extra voorstellingen inlassen. We kwamen aan 11 voorstellingen om alle mensen de kans te bieden om te komen kijken. Voorzitter tom Desmet die uit Stasegem afkomstig is heeft hier veel werk voor verzet. De dag voor de première kregen we echter te horen dat het niet meer mocht. We konden enkel nog spelen op 25 december. Na een crisisoverleg besloten we dat dan maar te doen voor alle ouders, grootouders en medewerkers. We speelden die dag twee voorstellingen. Elke cast kon een keer spelen. We waren er kapot van dat al de rest moest afgelast worden!”

De voorstellingen konden niet met een jaar verschoven worden, want het is de bedoeling dat Arte del sueño speelt in de kerstvakantie volgend jaar. De enige optie was de paasvakantie. Velen moesten toegevingen doen, want er waren al vakanties gepland en ook in CC Het Spoor werden voorstellingen geannuleerd. “Ze hebben hier een zeer grote inspanning geleverd om ons toch te laten spelen.”

Voorstellingen

Het musicalgezelschap regelde 12 voorstellingen in CC Het Spoor aan de Eilandstraat 6 in Harelbeke. “We wisten immers niet hoe de maatregelen zouden zijn en voor hoeveel mensen we zouden mogen spelen.”

De première vindt plaats op donderdag 7 april om 18 uur, maar deze is volzet.

De volgende voorstellingen vinden plaats op

Vrijdag 8 april om 18 uur

Zaterdag 9 april om 14.30 uur en om 18 uur

Zondag 10 april om 14.30 uur

Dinsdag 12 april om 14.30 uur

Woensdag 13 april om 14.30 uur en om 18 uur

Donderdag 14 april om 14.30 uur

Vrijdag 15 april om 18 uur

Zaterdag 16 april om 14.30 uur (volzet) en om 18 uur.

Met pauze inbegrepen duurt de opvoering twee uur.

Toms magische speelgoedwinkel

Deze musical die geschreven werd door INL entertainment gaat over een speelgoedwinkel die tot leven komt. “De verbeelding is echt iets voor kinderen”, stelt Sybe.

40 kinderen spelen mee. Ze worden ondersteund door vier volwassenen. “Bepaalde rollen worden beter door volwassenen gespeeld, en die afwisseling maakt het ook mooi.”

Als de kinderen hun rol niet spelen, zijn ze danser of figurant.

Sybe vertelt wat meer over de inhoud:

“Een president heeft een affaire met een dienstmeid en uit die verboden liefde wordt een kind – Tom – geboren. De presidentsvrouw trouwt met de president en verbant het dienstmeisje en het kind uit het dorpje Olympia, waar de oudste speelgoedwinkel ligt. Tom blijft per ongeluk in Olympia en groeit op in de speelgoedwinkel, waar het speelgoed dat je om middernacht aanraakt tot leven komt. Er gebeuren natuurlijk dingen die niet mogen gebeuren…”

Veel medewerkers

Sybe neemt de regie voor zijn rekening. Hij wordt gesteund door Geertje Verdonck uit Stasegem die productieverantwoordelijke is. Zij is regieassistente en doet de zangbegeleiding. Ook Ulrike Sameyn uit Avelgem is productieverantwoordelijke. Zij neemt vooral de praktische zaken op zich. Ze leidt ook samen met Mira Feryn uit Deerlijk het team Foyer, die de foyer inkleedt en de requisieten op zich neemt.

Het team decor staat onder leiding van Marc Declerck uit Harelbeke en het kledijteam wordt geleid door Carine Dejonghe uit Harelbeke.  

Voor wie meespeelt werden er audities georganiseerd. “Meestal zijn er zo’n 60 à 70 kinderen die willen komen. Het engagement moet natuurlijk groot zijn. Ze weten wat van hen verwacht wordt. Voor de repetities moeten ze alle zaterdagen en zondagen vrijhouden.”

De kinderen die meespelen komen uit Harelbeke, Kuurne, Avelgem, Marke, Kortrijk, Stasegem, Zwevegem, Waregem, Deerlijk en Heestert.

Nadat er op 25 december twee keer gespeeld werd, werden de repetities eventjes stilgelegd. “Midden februari kwamen we dan samen om naar de gefilmde voorstelling te kijken en te zien wat goed was en  waar nog aan kon gewerkt worden. Dan hebben we de repetities hervat.

Reserveren aan 10 euro per ticket kan via

https://www.artedelsueno.be/tickets/index.php/reservatie/Voorstellingen/10

error: Content is protected !!