Search

Ten Anker zet de deuren open voor de Dag van de Zorg

Daphné (links) en Ine (rechts) voor Ten Anker in de Zuiderlaan in Waregem (copyright foto Els Deleu)

Op zondag 17 maart is er Dag van de Zorg. Verschillende voorzieningen en organisaties zetten die dag hun deuren open. Wij gingen al eens langs in Ten Anker, een voorziening voor mensen met een licht tot matige verstandelijke beperking in Waregem. Ook daar staat iedereen paraat om de gasten zondag te ontvangen. Het is trouwens een speciaal jaar voor Ten Anker. “We vieren dit jaar onze 50ste verjaardag”, luidt het.

Ten Anker ging in 1974 heel kleinschalig van start en groeide uit tot een heuse organisatie met 56 medewerkers die zorg dragen voor 94 cliënten die een licht tot matige verstandelijke beperking hebben, al dan niet gepaard met eventuele andere problematieken. “Er wonen hier mensen die er al waren in de beginjaren.”

We zaten aan tafel met Daphné De Bruycker (HR en communicatie) en Ine Mestdach, woonbegeleider bij de studio’s. We merkten onmiddellijk een grote gedrevenheid bij Ten Anker. Het werd een warme babbel.

“Het is dit jaar een feestjaar, en we hangen rond al onze activiteiten een feestelijk gouden randje. We vonden het – na het vernieuwen van ons gebouw – de ideale gelegenheid om net in het 50ste jaar van onze voorziening eens de deuren open te zetten.”

Gedurende het jaar werkt Ten Anker nog aan verschillende evenementen mee. “We haken ons karretje steeds meer op lokale events in Waregem, en dit jaar doen we er nog een schepje bovenop.” Houd dus zeker deze website in de gaten. U leest er nog meer over.

In april werkt men van uit Ten Anker mee aan de expositie ‘Autisme in Beeld’. Deze tentoonstelling is in de bibliotheek op het Boekenplein in Waregem te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek.  Er hangen ook enkele werken van bewoners met autisme van Ten Anker.

Alles op maat

Met biedt in Ten Anker drie woonvormen aan.

In de Zuiderlaan 50 zijn er kamers voor wie het meest ondersteuning nodig heeft. Er onmiddellijk naast zijn er appartementen voor mensen die iets zelfstandiger wonen en de ondersteuning van uit het hoofdgebouw kunnen gebruiken.

Dan werden drie jaar geleden ook drie studio’s gebouwd. Daarin hebben 14 mensen hun eigen kamer en zijn er ook een aantal gemeenschappelijke delen zoals een living.

Ook het Kiwanishuis is er bij gekomen. “Daar wonen vijf bewoners op kamer. Ook zij hebben een gemeenschappelijke living.”

Daarbuiten is er ook mobiele begeleiding. “Collega’s gaan op huisbezoek bij mensen die in een eigen huis wonen. Ze zijn soms zelfstandig genoeg maar hebben net nog die (twee)wekelijkse begeleiding nodig. Sommigen wonen nog bij hun ouders en worden voorbereid op zelfstandig gaan wonen. We bieden begeleiding op vlak van alle levensdomeinen zoals onder meer psychologische opvolging, planning, financiële begeleiding, enz…”

Bij Ten Anker werkt men echt op maat van de cliënt en speelt men zo goed mogelijk in op de noden en de behoeften die er zijn.

In de ateliers worden producten gemaakt voor in de arts- & craftswinkel die op de Markt 25 gevestigd is. Zo kan je er kaarsen, keramiek, wenskaarten of producten uit het textielatelier of uit de houtbewerking (figuurzagen) vinden.

Op de Markt 25 zijn ook de ondersteunende diensten gevestigd, zoals de medewerkers-, de logistieke en de cliëntendienst en de directie.

Visie

Er werden twee visieteksten opgemaakt bij Ten Anker, nl één op gebied van wonen, want men wil er een warme thuis bieden en een visietekst op gebied van werken. “We willen onze mensen ook een boeiende job aanbieden. De job van onze cliënten zorgt voor een bepaalde identiteit en dat kan onze mensen een meerwaarde bieden in de maatschappij. Zo maken onze mensen niet alleen dingen, maar worden hun creaties ook tentoongesteld en/of verkocht, of ze doen iets voor een bedrijf. Zo hebben we mensen die instaan voor het verpakken van goederen op een externe locatie. Ook zo werken ze mee aan de goede verkoop van bepaalde zaken en dragen ze hun steentje bij. Anderen helpen bomen planten, wat ook kan bijdragen tot de realisatie van nieuwe bossen.”

“Er wordt ook begeleid werk aangeboden met een jobcoach. Zo gaan er mensen van bij ons fruit snijden om als tienuurtje aan de kinderen op school aan te bieden. Onze cliënten bieden ook hier weer een meerwaarde, en ze worden niet ‘zomaar bezig gehouden’.”

“’Zorgen voor’ kan ook ‘bepamperen’ zijn, maar in Ten Anker zorgen we dat de kwaliteit van het leven van onze mensen verbetert. Als ze zelf iets kunnen doen, kunnen ze trots zijn. We vertrekken van uit hun eigenwaarde en ondersteunen hen naar zelfstandigheid in de maatschappij door er te integreren. Dat is echt inclusie.”

Dag van de Zorg

Op zondag 17 maart is Ten Anker van 13.30 tot 18 uur doorlopend open. Je kan ten laatste rond 17 uur starten aan de Zuiderlaan 50, waar er een rondgang is langs de kamers en appartementen en er een filmpje getoond wordt zodat je het reilen en zeilen en de werking van Ten Anker leert kennen. “De verschillende diensten worden gekaderd.”

“Ook verschillende cliënten doen hun bijdrage. We spelen ook hier weer in op hun talenten. Ook verschillende ateliers zijn in werking en de winkel is open.”

Er is gedurende de rondgang een rode draadquiz met vragen over de verschillende sites van Ten Anker, waarvan er om 17.30 uur prijsuitreiking is.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.