Search

Taal en Kunst trekt rond in de deelgemeenten

copyright foto Els Deleu

Met de komedie ‘Hocus Pocus Fiscus’ trekt het Koninklijk Toneelgezelschap Taal en Kunst Kortrijk in maart rond door de verschillende deelgemeenten van Kortrijk. “We brengen onze voorstelling in de OC’s van Heule, Rollegem, Marke, Bellegem en Bissegem”, vertelt huisregisseur Luc Depoortere.

Luc begint met ons te vertellen dat het stuk ‘Hocus Pocus Fiscu’ van Jean-Jacques Bricaire in 1995 al eens gespeeld werd door Taal en Kunst. “Zelf heb ik er toen niet in meegespeeld en regisseren ben ik pas later beginnen doen. Luc kwam in 1981 al bij Taal en Kunst. Hij speelde er in 1982 zijn eerste van de meer dan 40 producties waarin hij acteerde. “We brachten vroeger drie producties per jaar, dus als daar enkele jaren van meer dan één productie in zitten, kom je snel aan meer dan 40.”

Het stuk

“Het stuk ‘Hocus Pocus Fiscus’ vertelt het verhaal van een ongehuwde zakenman zonder kinderen, die bij de fiscus bekend stond als een vader met twee kinderen ten laste. Aangezien dit wonderwel geloofd wordt, probeert de man elk jaar wel iets meer en dat komt financieel goed uit. Het lukt zelfs om zes kinderen ten laste in te brengen. Als de belastingscontroleur op bezoek komt, terwijl de zakenman op reis is, moet de huisbediende zijn baas terughalen van zijn reis om alles op te lossen. Ex-liefjes worden ingezet in de molen van leugens, er moet er eentje zelfs zijn moeder spelen en iemand komt ook op het toneel als een student. Door de confrontatie van de ex-liefjes onder elkaar, komen dingen uit het verleden uit terwijl de belastingscontroleur aanwezig is. Er wordt een vaudeville in een vaudeville gespeeld”, aldus Luc, die het stuk op een gezellige manier aanpaste naar Kortrijk toe. “Het wordt ook in het dialect gespeeld”, zegt hij.

Op het toneel staan Corinne Castaing en Pol Vandermeersch uit Kortrijk, Pieter Soens, Evelien Coghe en Cas Vandenbossche die allen in Heule wonen, Tine Declerck uit Bissegem en Dirk Mareel, een Overleienaar die in Deerlijk woont.

Voor Cas, de zoon van Evelien is het de eerste keer dat hij bij Taal en Kunst op de planken staat. Hij speelde vroeger nog bij Isegrim en volgde ook nog toneelles. “Hij speelt de rol van de student, geen al te grote maar een fijne rol. Die rol werd in 1995 vertolkt door Jurgen Pollet, die met die rol zijn eerste stappen op het podium zette.”

Zoektocht

Het was een zoektocht voor Taal en Kunst om zalen te vinden voor hun voorstellingen. “Nu de Schouwburg enkele jaren gesloten is, is iedereen natuurlijk op zoek naar grote ruimtes.”

Voor maart 2024 werd het opgelost met het rondtrekken in de verschillende OC’s van de deelgemeenten van Kortrijk. “Zo kunnen we nog meer mensen uit de deelgemeenten bereiken en hen de kans bieden om dicht bij huis eens naar één van onze voorstellingen te komen kijken. We hopen natuurlijk dat ook onze ‘ouwe getrouwen’ de weg naar de deelgemeenten vinden.”

“We bezochten alle OC’s, want aanvankelijk was het de bedoeling om in elk OC te spelen. In Kooigem was het OC (het Buurthuis) echter te klein en in Aalbeke spelen we op dezelfde momenten als toneelgroep De PlanKtrekkers uit Aalbeke zelf, dus ook daar konden we niet in het OC.”

De voorstellingen werden als volgt geregeld:

Op vrijdag 8 maart in het OC in Heule,

Op zaterdag 9 maart  in het OC in Rollegem,

Op zaterdag 16 maart in het OC in Marke,

Op vrijdag 22 maart in het OC in Bellegem,

Op zaterdag 23 en zondag 24 maart in het OC in Bissegem.

De voorstellingen starten telkens om 20.15 uur en op zondag om 14.45 uur.

“Het stuk leent zich ertoe om de mensen aan tafeltjes te laten plaats nemen”, stelt Luc.

Voor het decor moest er gezocht worden hoe dit aan te pakken, want het moet telkens verhuisd worden. “We werken met vier panelen op wielen en enkele zetstukken. Het is een uitdaging geweest om er een mooi decor van te maken!”

In december trekt Taal en Kunst naar Tranzit in Kortrijk en in maart van volgend jaar naar de Kortrijkse Concertstudio.

Luc neemt de regie voor het stuk in het najaar van 2025 weer op zich. Waar men dan naar toe trekt om te spelen, is nog niet duidelijk.

Tickets aan 12 euro voor de voorstellingen in maart kunnen besteld worden via

https://tickets.schouwburgkortrijk.be/nl/tickets.ticketservice.be/buyingflow/tickets/19211

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.