Search

’t Neerdak klaar voor nog een toneelweekend

de cast van 'In de sakosj' - foto 't Neerdak

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 februari kan je nog voorstellingen van ‘In de sakosj’ van Toneelgroep ’t Neerdak komen bekijken in het OC De Cerf in Gullegem.

Toneelgroep’t Neerdak groeide ruim 30 jaar geleden uit de wijkwerking op De Knok in Gullegem. We zaten hierover eens rond de tafel met regisseur Marc Claerbout, stichters Luc Eggermont en zijn vrouw Mia Decock, en acteur Bernard Kindt, die slechts korte tijd in Gullegem woonde voor hij naar Zonnebeke verhuisde, maar nog altijd bij ’t Neerdak speelt.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van De Knok kaartten vroeger elk in hun garage. “Dan werd er geopperd om beter een ‘huizeke’ te bouwen. We kregen grond en materiaal ter beschikking van de gemeente maar we moesten zelf bouwen. De mensen die het bouwden zijn nu negentigers. Zij hebben ’t Huizeke uitgebaat en gebruikt. Er wonen nog drie van die pioniers in de wijk.” Rond ’t Huizeke ligt er gemeentelijke grond en staan er speeltuigen. De actieve buurt van de Knok heeft het voorrecht om dit alles te gebruiken.

“We keken ook dat er opvolging bleef voor de buurt zodat de buurtwerking zou blijven bestaan.”

De VZW ’t Huizeke organiseert jaarlijks een nieuwjaarsreceptie voor de buurt, de Paasklokken brengen er eieren voor de kinderen, er is een zomeractiviteit en Sinterklaas komt. Enkele jongere buurtbewoners zullen er nog enkele andere activiteiten aan toevoegen.

Buurtbewoner Marc Claerbout speelde al toneel in Heule en de buren kwamen kijken.

“We zaten in het bestuur van de wijk en hadden financiën nodig. We wilden ook eens toneel spelen voor de wijk”, aldus Luc.

“We begonnen in ’t Huizeke met toneel te spelen onder ’t Neerdak, wat een afdak was boven een uitbouw. Het publiek zat in een tent.” Zo ontstond toneelgroep ’t Neerdak onder de VZW ’t Huizeke.

De eerste keer dat we onder ’t Neerdak speelden – in 1992 – kwamen 60 mensen kijken.

We hebben nog altijd verschillende leden die al 30 jaar – van bij het prille begin dus – bij zijn. Marc is jaren regisseur geweest bij ’t Neerdak.

De 30ste verjaardag van ’t Neerdak zal dit jaar nog gevierd worden. “Vorig jaar lukte het nog niet om een groot feest te organiseren.”

Toneelgroep ’t Neerdak neemt gewoonlijk ook deel aan Theater Lokaal in Wevelgem.

In de sakosj

‘In de sakosj’ is het stuk waar ‘t Neerdak dit weekend nog twee opvoeringen van brengt in het OC De Cerf in Gullegem.

“We speelden eigenlijk al vorig weekend, maar dat was bijna onmiddellijk uitverkocht. Dit weekend zijn er nog verschillende plaatsen.”

De online verkoop wordt op vrijdag 3 en zaterdag 4 februari telkens pas afgesloten 15 minuten voor de voorstelling van 20 uur. Reserveren kan via https://tneerdak.tickethut.be/

“‘In de Sakosj’ is een komedie over een schoenmaker wiens mama gestorven is. In de eerste maanden dat hij alleen was, vond hij een vrouw met wie hij trouwde. Na het huwelijk blijkt dat die vrouw er een dubbele agenda op nahoudt én een dochter meebrengt. Daar probeert de man een stokje voor te steken om alles naar wens te laten verlopen.”

De acteurs en actrices zijn Rita Cattebeke, Katty Demuynck, Tabitha Dujardin, Stijn Dusselier, Luc Eggermont, Wim Hoste, Bernard Kindt, Linda Robensyn en Christine Vroman. Bloeme Dusselier is met haar 9 jaar de jongste actrice.

‘In de Sakosj’ van Pol Anrys wordt nog gespeeld op vrijdag 3 en zaterdag 4 februari, telkens om 20 uur. Kaarten aan 10 euro kan je tot 15 minuten voor de voorstelling reserveren via https://tneerdak.tickethut.be/

www.tneerdak.be

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.