Op donderdag 26 september opende de Groep Syntra West de nieuwe industriecampus Konnect in Kortrijk. Verschillende sprekers kwamen aan bod en er werden verschillende demo’s gegeven.
De cursussen werden nog tot eind juni gegeven in de oude campusgebouwen. Met het nieuwe schooljaar werden de deuren van de nieuwe industriecampus geopend.
“Om de 10 jaar was er hier op de campus wel een groot bouwproject.” Ook in 2022 kreeg de Groep Syntra West de toelating voor het bouwen van een nieuw industriecampusgebouw ‘Konnect’ op haar vertrouwde site aan ’t Hoge in Kortrijk. Het gebouw werd aangebouwd aan het reeds bestaande F-gebouw. Er verdween ook een ouder gebouw.

De site in Kortrijk
“Historisch is de campus in Kortrijk één van de oudste sites van de Groep Syntra West”, luidt het.
“In 1960 werd hier het Vormingsinstituut voor KMO opgericht. Dit had een samenhang met de reconversie van landbouw en vlas in de streek naar Industrie en KMO’s, en de diensten economie die daarmee gepaard gingen.”
De site speelde ook een rol bij de start van de KULAK, opgericht in 1965. “Zij hadden bij de start geen eigen gebouwen en er was hier een tijdelijke aula voor 400 mensen die hier onderdak kregen. Ook de bibliotheek van de universiteit werd hier tijdelijk gehuisvest. Deze site heeft dus niet enkel het ondernemerschap gestimuleerd.”
Konnect
“Alles draait vandaag maar ook in de toekomst rond connectie en connectiviteit”, begint Marie Van Looveren (Algemeen Directeur Groep Syntra West) haar speech. “Het eerste domein waar we die connectie willen leggen is de industrie, die heel belangrijk is in onze regio. Er zijn veel uitdagingen voor industriële spelers, aan de ene kant op vlak van digitalisering maar langs de andere kant ook het gebrek aan personeel. Het is ook een uitdaging op het (potentieel) personeel die complexe competenties aan te leren.”


In het nieuwe gebouw Konnect is de benedenverdieping gericht op het aanleren van technische en industriële competenties. In een grote open ruimte staat heel wat opleidingsapparatuur om die competenties aan te leren. “De boodschap is ‘connecteer u zelf met de toekomst.” Door het samenbrengen van het aanleren van de verschillende competenties in één ruimte, is er ook plaats om samen te werken en te netwerken – opnieuw dat connecteren – en kunnen we cursisten inspireren naar het levenslang leren. Het is belangrijk om altijd te streven naar groei en ontwikkeling in je zaak of op je werk.”

Het terrein van ondernemerschap is het fundament van Syntra West.
“Experten uit het ondernemerschap geven les uit hun ervaring. Die ondernemerscompetenties worden dus verweven in onze opleidingen.”
“Zonder de juiste connecties en samenwerkingen hadden wij ook dat gebouw niet kunnen realiseren”, aldus Marie.


“Dank zij de Provincie West-Vlaanderen kregen we een aantal van onze didactische opstellingen ter beschikking. Er zijn ook een aantal andere partners in de projecten betrokken.”
“Voor onze langlopende opleidingen zijn we ook afhankelijk van VLAJO, die ons steunt om hier onze opleidingen te kunnen laten doorgaan.”


Woordjes
Econoom Peter De Keyzer kwam tijdens de opening spreken over wat we kunnen leren uit het verleden om ons te wapenen voor de toekomst. “Bijleren en ondernemerschap zijn belangrijk om te komen tot economische groei”, aldus Peter De Keyzer.

Ook Jean de Béthune, dedeputeerde voor West-Vlaanderen kwam aan het woord. Hij werd aangekondigd als een ondernemende durver, die bruggen slaat tussen mensen en organisaties. Jean omschreef Syntra West als een ondernemende kennisinstelling met indrukwekkende resultaten van mensen die er hun ‘stiel’ leerden, blijven leren, vernieuwen en resultaten boeken. “Syntra West bracht echt een toegevoegde waarde”, zei hij. “Er moet aandacht blijven voor een laagdrempelige toegang en openheid zijn voor nieuwe beroepen! Ook spreiding is belangrijk en op korte afstand moet er de mogelijkheid zijn om bijkomende kennis op te doen!”
Johan De Neve, die tot voor kort algemeen directeur van Groep Syntra West was en nu voorzitter is van de raad van bestuur nam als laatste het woord.
Johan gaf Syntra West mee vorm. “Deze investering van om en bij de 10 miljoen begon bij een droom. Ze is voor de toekomst gemaakt en gerealiseerd door vele betrokkenen”, zei hij. Dank aan allen voor het vuur, de spirit, de fierheid en de trots om er aan mee te werken!”
“In West-Vlaanderen wordt er veel gewerkt en ondernomen. De KMO is onze drive. Zo’n gebouw is een tool die je moet toepassen en het gaat over de toepassing. Kom van deze tool nuttig gebruik maken”, spoorde hij iedereen aan.
Na het slotwoord werd er ‘geconnecteerd’ door Marie Van Looveren, Johan De Neve en Jean de Béthune.

Er werd afgesloten met demonstraties en een receptie.
