Search

Studenten bieden gratis juridisch advies

Ariana Iacopucci

We gingen een tijd geleden op bezoek bij Ariana Iacopucci in Heule-Watermolen. Ariana is één van de bestuursleden van VZW Ghent Law School Consultancy, een studentenvereniging van rechtenstudenten die gratis juridisch advies verleent.

Ariana studeert rechten aan de U-Gent en zit nu in haar masteropleiding. “Ik was in de lagere school al ‘verkocht’ toen we de eens de rechtbank bezochten. Daar wou ik ook werken!” Na haar middelbare studies aan het OLV van Vlaanderen in Kortrijk trok ze naar Gent om er effectief rechten te gaan studeren.

Ze  hoopt om in de ‘staande magistratuur’ te kunnen werken. “Dat is het parket”, legt ze uit. “Dingen onderzoeken intrigeert me en strafrecht heeft me altijd het meest geïnteresseerd.”

“We hebben met Ghent Law School Consultancy een studentenvereniging in de vorm van een vzw, waarmee we gratis juridisch advies verlenen”, begint Ariana. “Dat gebeurt natuurlijk in de mate dat wij dat kunnen. Pleiten en dagvaarden kunnen we niet doen, maar we kunnen basisadvies verlenen of mensen op weg helpen met bv. een aangetekend schrijven of met invorderingen. Indien nodig refereren we door naar advocaten.”

“Met de studentenvereniging kunnen we mensen ook al helpen met een opsomming wat ze moeten doen in bepaalde situaties en met hen te wijzen op wat ze moeten letten.”

“Het sprak me aan om hieraan mee te werken. Zo krijgen we iets meer ervaring en leren we omgaan met realiteitsverhalen. Het geeft ook een goed gevoel als je mensen kan helpen. We proberen het juridische – dat nogal vaak in archaïsche taal geformuleerd wordt – toegankelijker te maken voor de mensen.”

Het idee

“Het idee is eigenlijk ontstaan met een eerste studentenvereniging in Brussel, nl Brussels Law School Consultancy. Dan kwam er een zustervereniging in Antwerpen en we zijn nu ook in Gent begonnen. Het is een goed concept waar iedereen onder ons zich voor wil inzetten. We zijn vereerd dat ze ons van uit Brussel contacteerden.”

Er zijn verschillende bestuursleden en Ariana is de enige van Zuid-West-Vlaanderen. “We kijken voor marketing, evenementen,…” De studenten worden op die manier met de praktijk in contact gebracht. “Het gaat zelfs nog iets ruimer. Ons openingsevent was een debat over straffeloosheid.”

Dan zijn er ook verschillende consultants die bezig zijn met de adviesvragen die in het begin enkel door de bestuursleden behandeld werden.

“We hebben een bestuur van mensen die uit verschillende specifieke vakgebieden komen, en zo kunnen we op verschillende rechtsdomeinen proberen te helpen.”

Ariana is als financieel verantwoordelijke bezig met de boekhouding.

“We hebben de taken verdeeld, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat onze studies op de achtergrond komen te staan. Tijdens de examens was er ook een blokstop.”

Wie advies wenst bij één of andere zaak of item kan het contactformulier op www.glsconsultancy.be invullen.

“Iedereen mag een beroep doen op ons. Als er vragen binnenkomen wordt er besproken of deze in onze mogelijkheden liggen om te behandelen of niet. Indien nodig verwijzen we door naar een professioneel persoon.”

GLS Consultancy organiseert ook veel workshops om rechtenstudenten in Gent meer praktische kennis bij te brengen.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.