Stijn trotseerde 510 km in een weekend

copyright foto Els Deleu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vorig weekend reed Gullegemnaar Stijn Halsberghe (30) 510 km op zijn fiets. Dat deed hij ten voordele van Kom Op Tegen Kanker en ter nagedachtenis van zijn mama die 10 jaar geleden overleed na een strijd tegen borstkanker.

“Toen de Warmste Week in Kortrijk neerstreek eind 2019 speelde ik eigenlijk al met het idee om iets te doen voor Kom Op Tegen Kanker”, vertelde Stijn zondag na aankomst in Gullegem.

“Mijn mama Darline Vandewalle overleed 10 jaar geleden op 51-jarige leeftijd na een strijd tegen borstkanker en een aandoening aan haar hersenen”, vertelt hij.

“Sinds de coronaperiode fiets ik veel meer, en ik vond het een uitdaging om een veelvoud van mijn mama’s leeftijd in kilometer te fietsen. Het plan om 1.000 keer haar leeftijd in kilometer te fietsen bleek te hoog gegrepen. Ik zou te lang onderweg zijn om 5.100 km af te leggen. Ik koos dus voor 510 kilometer, dus 10 keer haar leeftijd.”

Stijn fietste voor Kom Op Tegen Kanker maar ook voor zichzelf. “Dan heb je tijd om na te denken. Ik ben een persoon die er niet altijd over praat, maar het verlies van mijn mama speelt vanbinnen.”

Stijn is niet de man van de grote acties en wou het meer intern houden.  “Ik wou het niet grootschalig aanpakken. Ik stort zelf een bijdrage aan Kom Op Tegen Kanker, zoals ik elk jaar doe en verdubbel alles wat binnenkomt van familie en vrienden. De storting van de sponsorgelden gebeurde enkel zondag. “Mijn vrienden en familie weten dat ik op een gravel bike fiets en zij kwamen me ook steunen en aanmoedigen bij mijn aankomst.”

De ritten

Stijn woont met zijn vriendin Lieselot Vanneste in Gullegem. Hij vertrok vorige zaterdag om 6 uur thuis en reed met zijn gravel bike richting Brugge. “Dan reed ik Sluis binnen en volgde ik de zuidkant van Nederland, net boven de grens. Ik reed eventjes weer België binnen om Antwerpen te nemen en dan trok ik weer naar Nederland. Via Turnhout, Wilrijk, Gent en Deinze keerde ik terug. “Ik reed op wegen en ook off road, want dat doe ik het liefst. Mijn papa zorgde met zijn mobilhome voor support en overnachting.”

Zaterdag fietste Stijn alleen. De laatste 50 km werd hij vergezeld door zijn schoonbroer. Na 4 uur slapen fietste hij de 125 km samen met zijn schoonbroer.

Symbolisch reden zijn zus Stephanie en zijn broer Steven de laatste 51 km samen terug naar Gullegem. “Aangezien mijn papa van Turnhout kwam met de mobilhome kon hij niet meefietsen.”