Stappen voor ’t Schrijverke

V.l.n.r. zien we Steven Vanden Brande, Tine Vercruysse, Lies Vandemaele, Nathalie Van Leuven en Gudrun Declercq (copyright foto Els Deleu)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

The Green Dreamteam, een team bestaande uit Tine Vercruysse (42) uit Marke, Nathalie Van Leuven (43) en Lies Vandemaele (42) uit Kortrijk en Gudrun Declercq (46) uit Bavikhove stapt in het weekend van 25 en 26 juni voor natuurgebied ’t Schrijverke tijdens Expeditie Natuurpunt.

Dit team van vier vrouwen neemt Steven Vanden Brande (45), de man van Tine mee als coach. “Ik wandel niet mee”, stelt Steven, maar ik werd ‘vriendelijk verzocht’ om de tenten op te zetten, matrassen op te blazen en te zorgen dat de bagage ter plaatse komt. Hij verklapt er ook even lachend bij dat hij zorgt voor een cava bij aankomst.

Samen zorgen voor meer natuur

“Het concept gaat uit van Natuurpunt”, leggen de dames uit. Deze actie werd opgestart om je zelf gekozen lokaal natuurdomein te steunen. In ruil voor minimum 1.500 euro steun kon je deelnemen. Je kan kiezen tussen wandelen, fietsen, varen of een combinatie.” Tine, Nathalie, Lies, Gudrun en Steven kozen voor de Dommelroute, een tweedaagse wandeltocht die start in Pelt in het Noorden van Limburg en zoals alle routes eindigt in Diepenbeek. Ze slapen onder de sterren in Hechtel-Eksel. Op zaterdag wandelen ze 33 km en op zondag 35 km. “Het is een luxeroute want het is tamelijk vlak”, zeggen Tine en Gudrun, die schoonzussen en sportleerkrachten zijn. Tine kent Lies al van kleins af van op school en in de Chiro, en Nathalie en Lies werden vriendinnen aan de schoolpoort.

Geld voor ’t Schrijverke

Als te steunen lokaal natuurdomein koos het team voor natuurdomein ’t Schrijverke in Marke.

Het team haalde al de 1.500 euro voor ’t Schrijverke maar hoopt nog meer binnen te halen. “We zijn er zeker van dat het geld goed besteed zal worden!”

Om geld binnen te halen verkocht The Green Dreamteam bloembommen en granola. “We verkochten aan familie en vrienden en stonden er ook mee op de markt”, luidt het. Enkele sympathisanten sponsorden, maar er was ook één grote sponsor. “Ik werk voor Durabrik”, vertelt Steven. “Deze firma koopt al jaren 1 vierkante meter natuur aan bij de verkoop van 1 vierkante meter funderingsplaat. Ze zijn bij ons dus de natuur zeer genegen. Toen men hoorde van onze actie sponsorde de firma 500 euro.”

Steven vertelt dat natuurdomein ’t Schrijverke bedreigd wordt door de plannen voor het verbreden van de Leie. “Men wil met het geld een stuk afplaggen om er een put met meer natte natuur te ontwikkelen. ’t Schrijverke is een natuurgebied met veel biodiversiteit. Hier zitten de eikelmuis en de sleedoornpage en dat betekent dat het er goed gesteld is qua natuur. Er zijn een paar unieke diersoorten die je niet makkelijk vindt.”

Voorbereiding

De dames bereiden zich al voor voor de wandeling sinds de krokusvakantie. “Meestal stappen we tussen de 25 en de 30 km. We namen soms ook andere vrienden en vriendinnen mee om te trainen.”

Tine ziet er niet tegenop om ’s morgens een wandeling van 20 tot 25 km te doen. “Op vakantie wandelen de dames alle vier graag.” Vooral Lies en Nathalie hopen dat het lukt om alles uit te stappen, maar ze worden gestimuleerd door sportleerkrachten Tine en Gudrun. “Eén ding is zeker: de motivatie en de sfeer zullen alvast geen probleem zijn! Als veel mensen ons steunen, kan dit enkel maar meer stimulans betekenen!”

Via https://expeditie.natuurpunt.be/project/35837 kan je nog tot en met 26 juni steunen. “Elke euro is belangrijk. Je kan zowel anoniem storten en ook je naam kan vermeld worden.”