Search

Staaltje vakmanschap aan de schuttersclub

Bestuursleden Filip Demuijnck en Johan Laperre (copyright foto Els Deleu)

Op woensdag 20 oktober kreeg de Bissegemse schuttersclub een vernieuwde uitstraling. Nadat er zowel binnen als buiten heel wat opfrissingswerken gebeurden kwam nu de kers op de taart met een handgemaakt uithangbord.

Vorige zomer begon bestuurslid Johan Laperre een houten uithangbord voor de club te sculpteren met de afbeelding van Sint-Sebastiaan, het schild van de vereniging en de tekst ‘Koninklijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan Bissegem – gesticht 1653.

“We vroegen aan de stad om drie palen te krijgen waarop we het bord kunnen bevestigen.” Johan werkte aan het bord in zijn tuin. De plank die 220 à 240 kg woog werd thuis geleverd en verschillende personen waren nodig om de plank ter plaatse te krijgen. Johan werkte hier maanden aan. Vandaag kon het bord waar de letters met bladgoud belegd zijn bevestigd worden. Zelfs de pijltjes werden op Sint-Sebastiaan bevestigd. Johan kreeg ook steun van Houthandel Vercruysse en verfwinkel Benedict Huysentruyt.

Geschiedenis

Johan wou de geschiedenis weer een beetje betrekken in de sport. “Ik zie dat clubs die dit ook doen er ook wel nieuwe leden door krijgen. Ik hoop ook de jeugd weer wat meer te kunnen betrekken.” Zondag was de Minnekesschieting in de club alvast een groot succes met zo’n 130 deelnemers.

De bestuursleden hadden veel ideeën om jeugd aan te trekken. “We hebben bogen voor jongeren en zouden het vijfde en het zesde leerjaar uitnodigen en activiteiten voorzien tijdens de vakanties. Door corona is alles natuurlijk in het water gevallen. Mensen met interesse kunnen ons natuurlijk wel contacteren. We proberen dan een boog te bezorgen om het enkele keren te proberen”, luidt het.

Boogschutters beschermden landgoed

De eerste meldingen van de Schuttersgilde Sint-Sebastiaan in Bissegem dateren van 1653. “Als we echter verder graven vinden we terug dat er in 1562 betaald werd voor een gezongen mis voor Sint-Sebastiaan, waardoor we er eigenlijk mogen van uitgaan dat hier al veel langer een club is.” Volgens Johan zijn handbooggilden ontstaan bij landheren die boogschutters hadden om hun goed te beschermen. We vermoeden dat die landheren hier een groot hof gehad hebben tussen Wevelgem en Bissegem. De club moet altijd al op dezelfde plaats geweest zijn. Waar nu parking Rietput is was een weide en daar stonden twee houten wippen op.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.