Search

Spinnen voor een inclusieve groene belevingszone

een deel van de werkgroep voor Surplace (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdag 2 maart wordt ‘Surplace’ voor de tweede keer georganiseerd in De Hoge Kouter in Kortrijk.  Het betreft een spinning-event waarbij er ter plaatse op rollen gefietst wordt. Met de opbrengst wil men in De Hoge Kouter

Surplace werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Het was de opvolger van Paris-Courtrai, een evenement dat tijdens de coronaperiode plaats vond. “Surplace ligt eigenlijk al mijlenver van het oorspronkelijke idee om naar Parijs te fietsen.  We hebben het evenement aangepast naar een plaatselijk event, zodat de mensen onmiddellijk ook zien waarom het georganiseerd wordt”, vertellen Keevin Vandenbunder uit Izegem, Rob Claeys uit Heule en Jens Dubois uit Geluwe.

Inclusieve groene belevingszone

Met de opbrengst van Surplace wil men in De Hoge Kouter een inclusieve groene belevingszone creëren op waar nu de graskant langs de straat en achter de ateliers ligt.

“Wij zijn constant aan het zoeken naar meer ruimte, maar we zijn hier in de Bad Godesberglaan (op de wijk De Lange Munte) omringd door woonwijken en straten. We willen met onze 250 jongeren meer naar buiten dan enkel binnen in onze klas.”

“In OV I – dat is Opleidingsvorm I waar leerlingen voorbereid worden om later in een dagcentrum te werken – stijgt het aantal leerlingen, maar we hebben niet meer lokalen. Binnen de school wordt elke vierkante meter al gebruikt”, luidt het. “Als je niet veel plaats hebt, creëer je drukte en meer prikkels, en net dàt hebben veel van onze leerlingen net niet nodig.”

De ruimte buiten zorgt enkel voor onderhoud, maar we hebben er voorlopig nog niets aan. We willen er onze speelplaats nu op uitbreiden en deze ruimte inpakken en veilig maken. Er komt een meidoornhaag langs de kan van de Bad Godesberglaan en langs de kant van de Baaistraat komen er vooral bomen. Er moet ook een ruimte komen om fietsen te stallen.”

In de tuin die een tijdje geleden aangelegd werd, staan inheemse bomen en nuttige planten. Het is er ook de bedoeling om het fruit te integreren in de werking.”

In de nieuwe belevingszone die we willen aanleggen komt er ook een ‘time out ruimte’ en komen er ook een aantal rustplekjes voor als het eventjes niet meer lukt om te functioneren. Er komt ook een buitenklas.

“Binnen de eerste tien jaar willen we sowieso ook inzetten op vergroening. De ontharding zal volgen. We laten ons door de stad Kortrijk ook adviseren om volgens de regels van de kunst te werken. Ook voor de buurt biedt het een meerwaarde als alles iets natuurlijker aangelegd wordt.”

In De Hoge Kouter wil men zoveel mogelijk doen samen met de leerlingen. “Het is immers geen ‘passieve’ maar een ‘actieve belevingszone.’ Voor het uittekenen doen we beroep op professionelen maar de aanplanting kunnen we bv zelf doen.” Men is er zich bij De Hoge Kouter wel van bewust dat het een meerjarenproject zal worden. “Afhankelijk van het budget kan het natuurlijk ook relatief snel gaan.”

Er zijn ook sponsorformules, hiervoor kan je terecht in De Hoge Kouter, Bad Godesberglaan 21 in Kortrijk. Wie plantgoed, bevestigingsmaterialen, waterdoorlatende ondergrond, materiaal voor de fietsenstalling, zitplaatsen en duurzaam hout voor de speelzone kan leveren, is natuurlijk ook welkom.

Zaterdag 2 maart

Surplace is een evenement voor het grote publiek. “We kregen vorig jaar veel lovende kritieken op de organisatie van ons spinningevent. We zorgen ook nu weer voor goede spinninginstructeurs die daar wekelijks mee bezig zijn.” Vorig jaar waren er 30 spinningfietsen, goed voor 180 sessies. Dit jaar komen er nog zes fietsen bij.

Het event is zeer laagdrempelig, dus zowel voor beginnende als doorwinterde spinners, maar ook voor kinderen vanaf 1,50 meter groot. Je reserveert één of meerdere tijdsloten van 50 minuten tussen 13 en 19 uur voor de 36 spinningfietsen.

Voor één tijdslot betaal je 15 euro, voor twee 25 euro, voor drie 35 euro, voor vier 45 euro, voor vijf 55 euro en voor zes tijdsloten 60 euro per persoon. “We voorzien tijdens de spinning gratis bevoorrading.

Inschrijven kan via

https://surplacehogekouter.wixsite.com/surplace/lead-collection

Randanimatie

Er is ook heel wat randanimatie. Zo is er kinderanimatie met ondermeer ook een grimestand.

Alles wordt ingekleed in het wielerthema. “We zullen ook de Strade Bianche uitzenden.”

Tussendoor zal de huis-DJ Pulle zorgen voor de muzikale noot.

Daarnaast is er een pastabar en pannenkoeken en zijn er aperitiefbordjes voor de hongerige magen.

Er wordt ook een gesigneerd truitje van Lotte Kopecky geveild.

“Dus wie niet sport kan gerust ook eens binnenkomen en de sfeer komen opsnuiven.”

Breed gedragen

Het evenement Surplace wordt breed gedragen door de personeelsleden van De Hoge Kouter.

De werkgroep bestaat uit Keevin uit Izegem, Rob uit Heule, Jens uit Geluwe, Lien uit Moorslede, Ingmar uit Dadizele, Kayley uit Harelbeke, Steven en Iza uit Kortrijk, Gregory uit Anzegem,  Nele en Thore uit Rollegem, Gwendolyn uit Ingelmunster, Stijn uit Bavikhove en Ward uit Hulste.

“Vrijdag na het werk doen we al eens een voorbereidende spinningsessie voor het personeel als try-out en als teambindende uitdaging. Ook vorig jaar werd dit goed onthaald!”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.