In navolging van het ‘corona-event’ Paris-Courtrai pakt men in De Hoge Kouter in Kortrijk uit met ‘Surplace’ op zaterdag 18 maart. Het wordt een spinning-event ten voordele van de inrichting van een zorgklas.
Er werd voor dit evenement een grote werkgroep samengesteld die bestaat uit Nele Baert, Rob Claeys, Ingmar Clarysse, Kayley Dewolf, Gregory D’Hondt, Jens Dubois, Ward Duchi, Thore Geeraert, Ingrid Mullebrouck, Steven Parmentier, Stijn Soetaert, Keven Vandenbunder, Els Vandendriessche, Lien Vanderriest, Gwendolyn Van Maris en Iza Vercruysse.
“Ons evenement Paris-Courtrai vond plaats in de coronaperiode, en er waren uitgestippelde routes. Nu zijn er heel veel fietsverenigingen die al toertochten organiseren en we wilden iets unieker organiseren. “Het concept van een spinning-event is duurzaam en we kunnen het organiseren op onze eigen locatie, waar het goede doel – dit keer de inrichtig van een zorgklas – ter plaatse ligt. Er hoeft ook geen parcours uitgestippeld te worden en de activiteit is niet afhankelijk van het weer. We bieden de deelnemers een spinning-sessie aan een haalbaar tarief. Het is ook een teamverbindende activiteit en dat kan interessant zijn voor deelnemende bedrijven en organisaties die komen. Het kan een blijver worden!”
De zorgklas
Het goed doel waarvoor met het evenement geld ingezameld wordt is de uitbouw van een basale zorgklas.
“Meer en meer krijgen we jongeren met een ernstige zorgvraag. Dat zijn jongeren die nog net een attest voor onderwijs kunnen krijgen. De cognitieve beperkingen van jongeren die op onze school toekomen worden zwaarder en we leunen nu met bepaalde jongeren dichter aan bij zorg dan bij onderwijs. Vroeger bestond er een attest ‘niet-schoolgaand’ voor jongeren, maar de Vlaamse Overheid wil meer inclusie,” stelt Jens Dubois.

Waar er vroeger gefocusd werd op iets te willen bereiken met de jongeren, willen we sommige jongeren nu graag iets laten beleven. Welzijn is belangrijker geworden dan opleiding en meer en meer is die basale zorg nodig. De infrastructuur en de materialen moeten op maat zijn, en die hebben we momenteel nog niet of toch te weinig. We moeten de jongeren kunnen blijven prikkelen en dat vergt specifiek materiaal zoals onder meer muziekkoffers, snoezelmateriaal en sterrenhemels. We hebben al een snoezelruimte maar we moeten de snoezelactiviteiten meer binnen brengen in de leefruimte zelf en op die manier het snoezelen dichter bij de leerlingen brengen om hen te bieden wat ze nodig hebben.
De subsidies die we krijgen van de overheid voldoen niet om voldoende te kunnen investeren in didactische middelen. Als onderwijsinstelling moeten we op sponsoring kunnen rekenen om een goede werking te organiseren.
We zijn ook van twee naar drie zorgklassen gegroeid. Die zorgklassen bieden een geïntegreerde werking voor zowel het onderwijs als het Multifunctioneel Centrum (MFC).
Spinning
Via Eventbike van Geert Vens uit Lichtervelde kan men een groot aantal spinningfietsen huren. “Geert begeleidt ons hier in. Hij doet vaak grote evenementen. Er komen nationale en internationale spinninginstructeurs. Mensen die nog nooit op een spinningfiets zaten, kunnen hierdoor ook deelnemen op een medisch verantwoorde manier.”
Praktisch
Op zaterdag 18 maart kan je tussen 13 en 19 uur elk uur spinnen. “Je kan telkens per uur een fiets reserveren en koopt dus tijdsloten. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om verschillende uren na elkaar te reserveren. We hebben 30 fietsen beschikbaar per sessie.”
Het tijdslot van 14 tot 15 uur is uitverkocht, maar wie de volle zes uur wil fietsen kan wel nog inschrijven.
Het evenement vindt plaats in de turnzaal van De Hoge Kouter aan de Bad Godesberglaan 19 in Kortrijk. Er is een doucheruimte.
Er wordt ook voor een pastabar gezorgd en supporters of mensen die gewoon willen steunen kunnen iets komen drinken of ter plaatse een tombolalotje kopen.
Inschrijven kan via https://tinyurl.com/surplace2023