Search

Sophie nam de fakkel over van Kathleen in De Gulleboom

Sophie en Kathleen in een klas

Vanaf januari is Sophie Meesseman (39) uit Gullegem de nieuwe financieel en administratief directeur in de basisschool De Gulleboom. Ze volgde Kathleen D’haene (61) op die met pensioen gaat.

Kathleen

Kathleen is geboren en getogen in Gullegem. Ze is getrouwd met Franky Mestdagh die les geeft in het VTI van Roeselare en op 1 april ook met pensioen gaat. Het koppel heeft met Heleen, Thomas, Mathijs en Flore vier kinderen. “We hebben ook zes kleinkinderen, onder wie twee sterrenkindjes”, vertelt Kathleen.

Kathleen studeerde in Heverlee en is afgestudeerd in 1982. “Ik kon eerst in de lagere school in Beernem aan het werk maar vanaf 1984 kwam ik terug naar de meisjesschool in Gullegem, de voorloper van De Gulleboom. Ik werkte hier 39 jaar.” Kathleen doorliep in Gullegem alle leerjaren, behalve het vierde. Ze is ook zorgleerkracht geweest. “Ik houd van afwisseling”, zegt ze.

Kathleen is als het ware ‘vergroeid’ met de Gulleboom. “Ik zat hier zelf op school en ben er maar tien jaar weggeweest: dat was tijdens mijn zes jaar middelbaar, twee jaar opleiding en twee jaar in Beernem.”

Toen Kathleen in 2000 startte als directeur, was het het tweede jaar dat de school gemengd was.

Kathleen was aan haar 24ste jaar als de directeur bezig. “Ik besefte het toen niet, maar nu vind ik dat ik jong was, om van alles de trekker te zijn. Je moet ook altijd even enthousiast blijven.”

De laatste drie jaar was Kathleen financieel en administratief directeur.

Kathleen maakte veel veranderingen mee, zoals heel veel nieuwe leermethodes en de digitalisering van het onderwijs, zowel op het vlak van secretariaat als in de klassen. “Ik maakte de hele ommekeer mee van papier naar digitale borden.” Ook het mondiger worden van kinderen en ouders ondervond ze. “Dat is niet altijd slecht natuurlijk, want doordat ze veel directer zijn heb je ook een veel vlottere communicatie. Iedereen spreekt je nu aan. Ook door het mailverkeer ben je vlotter bereikbaar.”

Kathleen zal de school wel missen. “Van als ik wakker werd, dacht ik aan school. Ik was hier elke morgen heel vroeg en tijdens vakanties en weekends sprong ik hier eens binnen als ik aan iets dacht. Dat moet ik nu allemaal niet meer doen.”

Vrije tijd

Kathleen maakt al sinds 1996 deel uit van het parochiaal team in Gullegem.

Ze zal nu ook vrijwilligerswerk doen in Mariënstede, een centrum voor mensen met een beperking waar haar dochter Heleen verantwoordelijk is voor het vrijwilligerswerk.

Kathleen gaat graag wandelen en fietsen en leest ook heel graag.

“Eén van mijn eerste werkjes tijdens mijn pensioen zal het sorteren van mijn boeken zijn. Mijn kleinkinderen zullen voortaan ook een dag extra kunnen komen eten.”

Kathleen is ook betrokken bij de muziekvereniging ‘Kunst Veredelt’ in Gullegem. “Ik speelde zelf nog cornet maar ben in 1999 gestopt als mijn jongste geboren werd, net voor ik directeur werd. Ook mijn man en kinderen zijn muzikant.”

Sophie

Sophie is afkomstig uit Gullegem en woont er nog. Ze is de mama van Scarlett (8) die in De Gulleboom in het derde leerjaar zit. Sophie zat in het tweede leerjaar nog bij Kathleen in de klas.

Ze volgde aanvankelijk een opleiding tot Maatschappelijk Werker optie Personeelswerk en werkte dan 10 jaar in een personeelsdienst en in interimkantoren. “Ik wou ook les geven en volgde via afstandsonderwijs een opleiding Lager Onderwijs.” In 2018 studeerde Sophie af en haalde ze een Bachelor Lager Onderwijs. “Ik deed drie jaar vervangingsopdrachten – zowel in de onder- als bovenbouw als in de zorg – in De Gulleboom.”

“Ik had dat eigenlijk een beetje onderschat en wou ook wel secretariaatswerk doen. Ik ging nog een jaar als kantoorverantwoordelijke werken, maar miste dan weer die schoolomgeving, waar ik toch zo graag vertoefde. Ik had het geluk dat ze in De Gulleboom iemand zochten voor 8 uur secretariaatswerk. Ik combineerde dit met mijn werk in Konvert. Op school kon ik dan meer uren werken tot ik dit schooljaar voltijds in het secretariaatswerk aan de slag kon.  Dat was in de secretariaten van het kleuter en ook van de bovenbouw in De Gulleboom maar ook een paar uurtjes in BAMO (in Moorsele) en in de Wijnbergschool in Wevelgem. Ik hou van veel afwisseling en uitdaging.”

Werk en vrije tijd

Sinds 1 januari is Sophie nu de nieuwe financieel en administratief directeur van de drie kleuterschool, de onder- en de bovenbouw in de Gulleboom. Ze is er verantwoordelijk voor alles wat personeel, administratie en gebouwen betreft. Ze zal elke donderdag het teamoverled leiden. Het didactische luik blijven de andere directieleden op zich nemen.

Sophie hoopt dat ze Kathleen kan evenaren.
Op school zijn er alvast grote verbouwingen op til. De uitvoering ervan is voorzien voor het najaar van 2024.

Tot nu toe was Sophie vrijwilliger bij Make-a-wish, maar ze vreest dat ze dat niet meer zal kunnen combineren met haar directiefunctie.

Ze speelt ook toneel. “Vroeger speelde ik bij ‘De Kallegasten’ in Sint-Baafs-Vijve maar nu speel ik bij De Lustige Slijters in Gullegem. “Ik deed hier al één keer mee met het groot toneel en ik speelde ook al in een gastvoorstelling. Ik probeer ook op het einde van het jaar mee te spelen.”

Verder houdt Sophie van lezen en reizen en leuke dingen doen.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.