Sofie Tibergijn (48) uit Hulste nam net voor de kerstvakantie afscheid in de Sint-Amandsbasisschool Noord in Kortrijk, waar ze zorgcoördinator was. Ze is nu directeur van de Vrije Basisschool De Peereboom in Ledegem.
Sofie is getrouwd met Wim Vanhaverbeke en woont in Hulste. Hun kinderen zijn Michel die 23 wordt en Louise (20).
Sofie had beide van haar kinderen in het tweede leerjaar bij haar in de klas. “Ik vond dat echt een aanrader: je leert je kind nog beter kennen en eigenlijk ben je voor je eigen kinderen nog strenger.”
Sofie is nog in het bestuur van Markant in Hulste. “Mijn mama was er vroeger voorzitter en zo ben ik er ook in gerold. Ik hoop dit te kunnen verder doen. We maken in de vakantieperiode ons jaarprogramma op en organiseren dan elke maand een activiteit.”
Nieuwe functie
In VBS De Peereboom volgt Sofie algemeen directeur Martine Clarysse op. Martine ging op het einde van 2022 met pensioen. “Niet dat er hier nu grote bouwwerken gepland zijn – het gebouw is recent – maar ik vind het fijn dat voor dergelijke zaken zoals infrastructuur ondersteuning is van de centrale dienst van de scholengemeenschap. Zo kan ik vooral met het pedagogische bezig zijn. Natuurlijk zitten de begroting en de facturatie ook bij mijn takenpakket.”
De school in Ledegem is iets kleiner, maar qua aantal leerlingen vergelijkbaar met de school in Kortrijk van waar Sofie komt. “In de kleuterschool werken we hier met een groeperingsvorm met oudste en jongste kleuters, en in het lager zijn de klassen ingedeeld per leerjaar.” De school telt zo’n 30 medewerkers.
Sofie kon sinds september al een dag per week meedraaien in VBS De Peereboom. “Ik kon ook de vergaderingen van het schoolbestuur meevolgen. Die inloopperiode was heel nuttig”, zegt ze. “Zo kon ik alles al doorlopen en weet ik ook al veel praktische zaken over verwarming, sanitair, administratie, Smartschool, gebouwen, personeel,… Tijdens de pauze kon ik al eens koffie drinken met collega’s of een kijkje nemen op de speelplaats.”
Sint-Amandsbasisschool Noord
Sofie studeerde af als leerkracht lager onderwijs. “Na een aantal jaar les gegeven te hebben in Harelbeke vielen daar klassen weg. Ik werd toen opgebeld door toenmalig directeur Johan Schietgat en kon in Sint-Amandsbasisschool Noord aan het werk. Ik heb er vooral het tweede leerjaar gegeven. De laatste 5 jaar ben ik zorgcoördinator geworden”, vertelt Sofie. In Sint-Amandsbasisschool Noord volgt juf Caroline van het eerste leerjaar Sofie op als zorgcoördinator.
Juf Sofie werd de woensdag voor de kerstvakantie met tal van verrassingen uitgezwaaid in de Sint-Amandsbasisschool Noord in Kortrijk. “Het afscheid in Kortrijk was lastig”, zucht Sofie. “Een aantal collega’s hebben ook mijn kinderen in de klas gehad en voor een gedeelte mee opgevoed. Ze volgen je kinderen nog omdat het oud-leerlingen zijn en dat maakt dat je als collega’s een speciale band hebt. Het was dus een heel emotioneel afscheid.”
Ervaring
De ervaring die Sofie heeft uit haar werk als zorgcoördinator zal ze zeker kunnen gebruiken in haar directiefunctie. “Als zorgcoördinator zet je een stapje naar het beleid toe. Ik voerde veel gesprekken met ouders, met het CLB, ondersteuners, brugfiguren… Dat zal natuurlijk wel veranderen maar ik neem die ervaring wel mee. Als zorgcoördinator werkte ik ook veel aan gelijke kansen. Het is een recht voor ieder kind om goed onderwijs te kunnen volgen.”
Visie
De school De Peereboom is genoemd naar de familie Van den Peereboom en het Peereboomhuis, het oudste huis van Ledegem. “Tijdens de oorlog zou er onderwijs geweest zijn en het zou ook als hospitaal gefungeerd hebben.”
De Visie van VBS De Peereboom is groeien, openbloeien en vruchten dragen. “Ik vind een boom een hele mooie symboliek voor een school: de wortels zitten diep in de grond, de blaadjes zijn groen en fris en zorgen voor zuurstof voor ieder kind. Je zaait en je hoopt om veel vruchten te kunnen plukken, zoals de kinderen die opgroeien tot volwaardige mensen. De takken staan symbool voor verbondenheid met de verschillende partners, want we staan niet alleen.”

Besturen
Dat Sofie nu wat verder moet rijden vindt ze niet erg. “Het is een klein beetje verder dan naar Kortrijk maar ik ben er sneller, want de baan is goed en kalm.”
Bestuursfuncties lagen Sofie altijd al wel. “Al van in mijn studententijd was ik lid van de leerlingenraad. Vroegere collega’s gaven ooit al aan dat ik directeur moest worden.
Ik zie mijn directiefunctie nu als kers op de taart na 28 jaar in een school te staan. Het is een mooie stap nu ook mijn kinderen geen zorgen meer vragen. Het was wel eens tijd voor verandering na al die jaren. Op mijn 48ste was het nu of nooit voor mij. Je bent geen directeur voor slechts 2 jaar maar je moet het toch nog een mooie periode kunnen doen!”
Sofie heeft er alle vertrouwen in dat het tof zal zijn en start met goede moed. Ze voelt zich ook al gesteund door de andere directeurs binnen de scholengemeenschap Moorsledegem.
“Nu kan ik nog meer bezig zijn met onderwijs, en dat ligt me wel”, besluit ze.