Silke en Michelle winnen Junior Journalist

enkele laureaten, mensen van het Davidsfonds Aalbeke en van de basisschool 't Biekorfje en links bovenaan auteur Frank Pollet (copyright foto Els Deleu)

Voor Toast Literair waar auteur Frank Pollet op bezoek kwam en geïnterviewd werd door de leerlingen van het vijfde leerjaar van de vrije basisschool ’t Biekorfje, werden de prijzen van Junior Journalist uitgereikt door het Davidsfonds Aalbeke.

De Junior Journalist Wedstrijd van het Davidsfonds Aalbeke werd georganiseerd voor de leerlingen van de derde graad van de lagere school en voor de eerste graad van het middelbaar. De leerlingen die deelnamen aan de wedstrijd in Aalbeke waren de leerlingen van de derde graad van de Vrije Basisschool ’t Biekorfje in Aalbeke en de leerlingen van de eerste graad van het middelbaar van het Don Boscocollege in Kortrijk. Silke Delputte en Michelle Raes wonnen de wedstrijd in hun categorie.

Het thema dit jaar was #trots #lokale helden.

De jury boog zich dit jaar over 60 werkjes.

Speciale prijzen

Er waren dit jaar – naast de uitreiking van de eerste drie laureaten – ook enkele speciale prijzen. “Soms is de winnaar van de wedstrijd wat voorspelbaar”, aldus Pierre Ruysschaert, voorzitter van het Davidsfonds Aalbeke. “Daarom kozen we ook enkele ‘niet-voorspelbare’ winnaars.”

Zo was er een prijs voor Gies Broidioi voor het beste idee. “Gies maakte een verslag over hoe hij en zijn familie een zwerfvuilvernietiger uitvonden.”

De jury vond dat ook de sterkste losse zin uit het werkje van Tuur Claerhout (ontbreekt op de foto) een prijs verdiende. Die zin was : ‘er scheurt een sportbak voorbij de parking’ en kwam uit Tuurs werkje met als titel ‘de belangrijke missie in LAGO Kortrijk’.

Er ging eveneens een bijzondere prijs naar Rosa Kerkhove voor de beste titel, nl. ‘een meesterlijke held’

Reeks 1 : derde graad van het lager onderwijs

In reeks 1 won Silke Delputte met haar werkje ‘Man redt kind uit brandend huis’. Het ging over een afgebrand huis waar een moeder met haar zoon woonde. Toen iemand de brand opmerkte en de mama in paniek zag omdat haar zoon nog in het huis was, greep die in, ging hij naar binnen en kwam hij na vijf minuten buiten met de jongen in zijn armen.

“Silke stapte na het verslag over op een interview met de man die het kind uit het huis haalde.”

Silke woont in Kortrijk en zit in het zesde leerjaar in VBS ’t Biekorfje in Aalbeke. “Ik schrijf niet veel”, zegt ze, “enkel als het een opdracht op school is.”

Haar verhaal bedacht ze zelf.

In haar vrije tijd is Silke bezig met klimmen, piano en de Scouts. “Thuis teken en lees ik graag. Dat lezen hangt er wel van af hoeveel tijd ik heb.”

Later wil Silke binnenhuisarchitect worden. Dat besefte ze tijdens de verbouwingen in haar huis. Volgend schooljaar wil Silke alvast net als haar broer naar RHIZO Lyceum O.L.V. van Vlaanderen in Kortrijk naar school.

In reeks 1 werd Léa Loueille tweede en Jeanne Callewaert derde.

Reeks 2 : eerste graad van het middelbaar onderwijs

Bij leerkracht Steven Verhamme in Don Bosco werd er twee lesuren in de klas aan het schrijfwerk gewerkt, na enkele voorbereidende gesprekjes.

Michelle Raes uit Kortrijk won de wedstrijd, Noa Eeckhout werd tweede en Lynn Van der Auwera werd derde.

‘Deze held heeft een bijzondere mantel’, was de titel van het winnend werkje van Michelle Raes, dat ging over iemand die besloot mantelzorger te worden aangezien zijn vrouw ziek is. “Met corona moest ze drie maanden thuis blijven van het dagcentrum en de man stopte hiervoor met werken. Hij vond dit vanzelfsprekend omdat het voor zijn vrouw was. Daarnaast doet de man nog vrijwilligerswerk ook.”

Dat de held waarover Michelle schreef haar opa Luc was, maakte het helemaal speciaal. Opa Luc was meegekomen naar de prijsuitreiking van de Junior Journalist Wedstrijd in Aalbeke.

Michelle

Michelle Raes (13) zit in het eerste jaar Economie in het Don Boscocollege in Kortrijk. Haar lagere school volgde ze in de Sint-Amandsbasisschool Zuid in dezelfde stad.

“Ik zat ook 6 jaar in de Kunstacademie”, zegt ze. “Nu ben ik vooral bezig met tekenen en sieraden maken.” Michelle gaat ook dansen bij Danzas. “Nu ik in het middelbaar zit moet ik ook wel elk weekend met school bezig zijn.”

Michelles eerste ervaring met het schrijven was van toen ze 11 jaar was. “Toen schreef ik een kortverhaaltje voor mijn ouders”, vertelt ze.

Het schrijven zit wel in de familie, want Michelles papa studeerde Journalistiek en werkte heel eventjes als journalist. “Hij won een paar keer een schrijfwedstrijd waardoor hij naar Bangladesh mocht om er een dagboek te schrijven. Dat is in boekvorm uitgekomen en wordt nog altijd uitgeleend in de bibliotheek.”

Michelles mama gaf les en werkt nu als zorgcoördinator in basisschool Kinderland. Michelle heeft ook nog een jongere broer en zus.

Toen Michelle de opdracht kreeg om een artikel te schrijven over een lokale held, wist ze nog niet goed over wat te schrijven. “Ik kwam thuis en mijn opa stuurde net een berichtje. Mijn opa is eigenlijk ook wel een held, en over mantelzorgers wordt niet zoveel gepraat, dacht ik, en ik belde mijn opa op.”

Michelle vond het leuk om eens een artikel te schrijven, maar of ze daar haar beroep van wil maken, weet ze niet. Het is nog een beetje vroeg om al te weten waar ik naar toe wil”, zegt ze nuchter.

error: De inhoud is beschermd!