Search

“Schenk de trofee aan een speciaal iemand”

copyright foto Els Deleu

Dit jaar wordt de erkentelijkheidstrofee De Helpende Hand uitgereikt aan alle Kuurnenaren. Op hun beurt kunnen zij nog eens extra de trofee toekennen aan een ‘speciaal iemand’.

De erkentelijkheidstrofee De Helpende Hand – oorspronkelijk de trofee Albert Bossuyt – wordt gewoonlijk elk jaar door de Orde van de Ezel uitgereikt aan een individueel persoon in Kuurne. De trofee werd voor het eerst uitgereikt in 1975.

Het bronzen kunstwerk dat ontworpen werd door John Noseda, een member van de Orde van de Ezel toont een openstaande hand in brons met kruisjes die de mensen symboliseren die zich door helpende handen gedragen voelen. De sokkel is een ezelshoef.

“Men lacht soms met een ezel, maar men beseft soms niet tot wat hij in staat is”, duidt Grootmeester Eddy Lafaut. “Hij kan bijvoorbeeld tot twee keer zijn eigen gewicht dragen. Dat dragen en verdragen van mensen doen helpende handen ook, dat is de symboliek die achter de Helpende Hand zit.”

De Helpende hand werd tot op heden al 40 keer uitgereikt aan een verdienstelijk persoon, die zich belangeloos inzette voor de Kuurnse gemeenschap.

Dit keer niet aan één persoon

De Orde van de Ezel kwam tijdens een gesloten zitting samen om te bepalen naar wie de trofee dit jaar zou gaan. “De voorbije jaren bevonden we ons in een periode waar veel mensen veel dingen moeten laten, veel moeten verdragen en veel last moeten dragen. Er moesten veel regeltjes gevolgd worden en alle Kuurnenaars respecteerden die regels.

In iedereen schuilt wel ergens een weldoener in deze bizarre tijden. Dat gebeurde door een telefoontje, een coronaproof bezoekje, boodschappen doen en nog veel meer.

Daarom hebben we dit keer beslist om de trofee De Helpende Hand 2021-’22 uit te reiken aan alle Kuurnenaren.” Dat deden de members van de Orde door persoonlijk bij alle Kuurnenaren een DANKU kaartje te bussen.”

De DANKU – aan elkaar geschreven – wil zeggen Dank U, maar is ook een samentrekking van Dank en Kuurne.

Burgemeester Francis Benoit vult aan dat er vele DANKUS uitgedeeld werden. “Het laatste deel van de DANKUS – de kus – kan dan uitgedeeld worden wanneer dit weer mag.”

Iedereen kan nog iemand individueel bedanken

Het is niet enkel de Orde die DANKU zegt. “Ook de mensen zelf kunnen iemand anders in de bloemetjes zetten.”

In de enveloppe waar elke Kuurnenaar een DANKU krijgt, steekt nog een kaartje waarop iedereen een dankwoordje kan schrijven voor een speciaal iemand naar keuze. Die kaartjes kunnen nog tot Verkoren Maandag 10 januari, gepost worden in de bus aan het Rode Kruis op het Gemeenteplein in Kuurne. “De personen voor wie zo’n kaartje bestemd is, worden persoonlijk door ons bezocht. Er worden ook een aantal kaartjes uitgetrokken waar een geschenk zal geschonken worden.”

Burgemeester Francis Benoit is tevreden dat alle 14.000 inwoners een DANKU krijgen voor deze moeilijke periode. “Ik ben tevreden dat dit jaar niet enkel één persoon of één sector bedankt wordt, maar wel iedereen.”

De uitreiking van de trofee De Helpende Hand zal plaatsvinden op het einde van de eredienst, die plaats vindt op Verkoren Maandag 10 januari om 18.30 uur in de Sint-Michielskerk in Kuurne. Tijdens die eredienst worden ook alle overleden members van de Orde herdacht. Dit keer mag de overhandiging echter niet gepaard gaan met of gevolgd worden door een receptie.

De burgemeester zal in naam van alle Kuurnenaren de trofee ontvangen. Hij zal een plaatsje krijgen op verschillende plaatsen in de gemeente, om uiteindelijk na een jaar een definitieve plaats te krijgen in het gemeentehuis, en dit voor alle inwoners van Kuurne.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.