“Samen verder bouwen aan een gezonde school”

v.l.n.r. Tim Claeys, Francis Bruyneel en Leen Claus (copyright foto Els Deleu)

Leen Claus (48) en Tim Claeys (42) vormen samen het nieuwe directieteam bij PTI Kortrijk. Ze worden nog tot het einde van het kalenderjaar bijgestaan door Francis Bruyneel die op 1 januari met pensioen gaat.

Zowel Leen als Tim hebben ervaring met de sector en beiden zijn ze heel gedreven.

Campus Wetenschap en Groen

Leen woont samen met haar partner en twee dochters in Kruisem. Ze is Ingenieur Landbouw met de optie Tuinbouw en ze haalde ook haar diploma als Florist. Toen ze afgestudeerd was startte ze bij Floréac, een exportbedrijf van bloemen en planten in Lochristi. “In functie van mijn gezin en mijn kinderen koos ik voor het onderwijs”, vertelt ze. Ze gaf 25 jaar wetenschaps- en tuinbouwvakken in de Vrije Tuinbouwschool in Torhout. Nu is ze Adjunct-Directeur bij PTI Kortrijk en is ze verantwoordelijk voor de Campus Wetenschap en Groen.

Leen groeide op in een tuinbouwersfamilie. “Mijn grootvader zat al in de tuinbouw en ook mijn vader Fernand genoot een opleiding Ingenieur tuinbouw. Hij gaf les in de ‘Kortrijkse Tuinbouwschool’. In mijn kindertijd groeide ik op tussen de planten en ik ben er altijd blijven zitten”, lacht ze. Leen werkt graag in de tuin en is door het bloemschikken ook nog altijd met bloemen en planten bezig. Als de tijd het toelaat gaat ze eens lopen. “Ook de natuur interesseert me wel”, zegt ze.

Campus Techniek en Design

Tim, een geboren en getogen Markenaar is Algemeen Directeur van PTI Kortrijk en is verantwoordelijk voor de campus Techniek en Design. Hij is gehuwd en papa van drie kinderen. Zelf liep hij nog school op de campus Techniek en Design en daarna volgde hij de opleiding Ingenieur Elektromechanica. Hij gaf acht jaar mechanisch getinte vakken in PTI Kortrijk en trok daarna naar Hogeschool VIVES in Kortrijk waar hij de laatste jaren coördinator was van de Bacheloropleiding Ontwerp en Productietechnologie. “Ondertussen kwam ik ook al met mijn kinderen naar het PTI. Ik zette dus al heel wat stapjes in de school, en waar het goed is ga je terug!” Naast het feit dat Tim een hevige basketbalsupporter is houdt hij ook van een ontspannend momentje recreatief fietsen met de koersfiets.

Directieteam

“Geen haar op mijn hoofd die er vroeger aan dacht om ooit directeur te worden”, zegt Tim. “Voor een andere school zou ik er zelfs nooit over nagedacht hebben, maar door de vele connecties en mijn band met PTI Kortrijk vond ik het toch het overwegen waard om op de sollicitatie in te gaan en ik heb er helemaal geen spijt van.” Tim startte vorig schooljaar en is nu op 1 september Algemeen Directeur geworden. Leen gaf tot op het einde met hart en ziel les, maar toch was de tijd voor haar rijp voor een nieuwe uitdaging. “Vooral de soort school en de sector liggen mij, en ook mijn ooit kleine kinderen worden groot, zodat de mogelijkheid er is om zelf weer volop voor een nieuwe job te gaan.” Voor beiden sluit de campus van hun school aan met het domein dat ze vertrouwd zijn. “We hebben meer voeling met de richtingen op zich en wat er leeft in de sector. We spreken dezelfde taal”, luidt het.

Uitdagingen

De meest opvallende uitdaging zal zowel voor Leen als voor Tim de infrastructuur zijn. “Daar loopt heel wat.”

Op de campus Wetenschap en Groen zitten de vernieuwing van het C-blok en de extra leslokalen er aan te komen. “Volgend schooljaar nemen we zeven nieuwe klaslokalen in gebruik”, stelt Leen. “Ook op Hoeve Walle loopt een project. Daar komt de afdeling Dierenzorg.” De campus Wetenschap en Groen kende een enorme groei en er moest gezorgd worden voor enkele tijdelijke vervangende oplossingen.

Ook op de campus Techniek en Design worden alle werkplaatsen vernieuwd. “De huidige werkplaatsen waren aan een update toe”, aldus Tim. “We willen in het Indrustrie 4.0. verhaal stappen. We worden geconfronteerd met digitalisering en om dat allemaal te kunnen opvolgen is het interessant om ook de infrastructuur te herzien. We gaan voor een vrij nieuw concept met voor een stuk open werkplaatsen waar ook andere actoren zoals universiteit en bedrijven kunnen actief zijn.”

De werken zijn nog niet gestart. “De sloop is voorzien rond het zomerverlof en we streven ernaar om alles te kunnen realiseren eind september 2023. We zijn tevreden dat de Provincie West-Vlaanderen investeert in het Industrie 4.0.-verhaal. Het is een uitdaging voor de bedrijven, maar de grootste uitdaging voor die bedrijven is het opleiden van personeel dat er aan de slag kan gaan. Door te investeren in onze school wil de Provincie de welvaart van de regio verzekeren!

Ook op de afdeling Wetenschap en Groen wordt er samengewerkt met verenigingen en bedrijven binnen de sector. Er is hier op beide campussen veel interactie met bedrijven. We kijken verder dan naar het klaslokaal en de boeken. De school heeft een venster op de maatschappij.”

Overdracht

Francis Bruyneel zorgt nog tot eind december voor de overdracht van het directeurschap. “We zijn hem hier dankbaar voor en zijn hem ook dankbaar voor wat hij hier al die jaren opbouwde. Als een gemotiveerd en sterk team zullen we verder bouwen aan de school, die momenteel 1.060 leerlingen telt.”

error: De inhoud is beschermd!