Samen koken met ‘t Parleetje

copyright foto Els Deleu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

In zaal Liedelei in Lendelede pakten de vrijwilligers van ’t Parleetje op zaterdag 9 oktober uit met een kookworkshop met verschillende internationale gerechten.

De deelnemers aan de kookworkshop waren mensen van verschillende nationaliteiten. Naast Vlamingen waren er mensen van Marokkaanse, Palestijnse, Roemeense en Somalische nationaliteit en ook van Eritrea.

Er werd wortelsoep, couscous en een Roemeens chocoladedessert gemaakt. De kinderen konden ook meehelpen en maakte groentenhapjes. Als afsluit werd alles samen opgegeten.

Allerlei activiteiten

’t Parleetje ontstond uit de buddywerking van het Sociaal Huis. “We organiseerden een wereldbuffet met een tafel van 23 meter lang met vreemde gerechten. Het was meteen een succes”, vertelt Mia Fournier. “We brachten verder anderstaligen van verschillende gemeenschappen samen om activiteiten te doen. Zo gingen we al wandelen, organiseerden we een picknick, gingen we op uitstap naar het Kakelend Kippenmuseum, pakten we eens uit met een Belgische nieuwjaarsreceptie en was er al een yogales. Nu hebben we al – op vraag van de mensen zelf – voor de derde keer een kookworkshop met gerechten uit verschillende landen.”

“Er is ook vraag naar de mogelijkheid om samen te sporten en samen met de bibliotheek kijken we nog voor een leesgroepje.”

Ook ’t Parleetje lag door corona meer dan een jaar stil. “We zijn blij dat we weer mogen samenkomen. De mensen leren wel Nederlands maar zo’n activiteiten zijn extra stimulansen om Nederlands in de praktijk om te zetten.”

Bij ’t Parleetje wil men ook nog Noord-Europeanen in de gemeente bereiken.

’t Parleetje werkt zelfstandig maar met logistieke ondersteuning van het Sociaal Huis.