Search

Saar trekt met 55.000 scouts naar Zuid-Korea

Saar Deschamps (copyright foto Els Deleu)

Saar Deschamps (26) uit Deerlijk/Beveren-Leie vertrok op vandaag – zondag 23 juli – naar Zuid-Korea. Ze zal er drie weken verblijven en er van 1 tot 12 augustus deelnemen aan het vierjaarlijks internationaal scoutskamp, de World Scout Jamboree.

Van toen ze in het derde leerjaar zat, was Saar al lid van de Scouts in Deerlijk, waar ze opgroeide. Nu is ze al zo’n drie jaar gestopt. Ze was vijf jaar in de leiding, waarvan ze de laatste twee jaar groepsleiding was. Na haar leidingsperiode stapte ze over naar de Gouw Zuid-West-Vlaanderen.  

“Binnen de Gouw zijn er verschillende functies”, legt Saar uit. “De voorzitter gaat de scoutsgroepen ondersteunen, dan beheert een Gouwbeheerder de financiën,…” Saar was ruim twee jaar commissaris. Die bepaalt richtlijnen en leefregels. “Dan zijn er ook nog verschillende losse medewerkers die de groepen eens ontlasten en leiding komen geven. Wij organiseren activiteiten per tak en we zorgen ook voor vormingen.”

1.234 Belgen

Saar kon dit jaar nog mee naar de World Scout Jamboree, doordat ze in de Gouw is. “Om mee te gaan als volwassene in de leiding moest ik vooraf een motivatie invullen”, zegt ze. Naar de Jamboree gaan Scouts vanaf 12 jaar mee. Er is leiding en er is ook een groep ‘IST’, die ondersteunende taken vervult. “Er gaan er nog 2 mee uit de Gouw Zuid-West-Vlaanderen.”

Dit jaar gaan er 1.234 Belgen mee naar Zuid-Korea. Iedereen betaalt zelf de reis. “Om de vier jaar vindt de Jamboree plaats in een ander land. Nog nooit gingen er zoveel Belgen mee als het buiten Europa was. Toen het in Zweden plaats vond, waren er 1.600 Belgen, maar dat was natuurlijk veel dichter.”

Voorreis

De Belgen vertrekken eerst op voorreis. “In België zijn we met 28 units van 40 personen, telkens 36 leden en 4 van de leiding. Voor de Jamboree eigenlijk begint, trekken we enkele dagen rond in Seoel, doen we nog een modderfestival, snuiven we de situatie in Zuid-Korea op en gaan we naar de grens met Noord-Korea.”

Alle Belgische units vertrekken verspreid, op verschillende dagen naar Zuid-Korea. “Bij mijn unit ben ik de enige West-Vlaming samen met mensen van Antwerpen, Limburg, Leuven,…”

“Twee jaar geleden zijn we begonnen aan het voorbereidingsprogramma, waar vooral ingezet werd op elkaar leren kennen. Er waren drie of vier weekends met leiding én leden, en dan nog drie extra weekends met de leiding. We deden ook al een kamp.”

De verschillende units vertrekken verspreid naar Zuid-Korea, want er moest gezorgd worden dat er voor iedereen vliegtickets konden aangeschaft worden.

World Scout Jamboree

Er werd een heel programma uitgestippeld voor de World Scout Jamboree die plaats vindt van 1 tot 12 augustus. “Zuid-Korea moest een stuk van de zee baggeren om plaats te hebben om alles te kunnen laten plaatsvinden. Iedereen slaapt in tentjes. Op het kampterrein worden de groepen met shuttlebussen vervoerd, anders wordt het te ver wandelen op een kampterrein van 8 vierkante kilometer en het wordt opgedeeld in verschillende subkampen met zo’n 10 units met een mix van verschillende van de 160 deelnemende landen. Zo leren we andere landen en hun culturen kennen.”

Er wordt met doelstellingen gewerkt rond scouting over de wereld, zoals bijvoorbeeld het aanplanten van een bos.

“De eerste avond is er alvast een openingsceremonie en er is ook een airshow met Koreaanse Air Force Fighters. Er komt ook eens een band. Zowel de ceremonies als The Cultural Day, waar elk land zich voorstelt zijn zeker al dingen om naar uit te kijken.”

Saar vertelt dat ze bij de Scouts goed voorbereid zijn. “We zijn er al 2 jaar mee bezig. In juni vertrok een zeecontainer met het Belgisch gerief om het terrein te versieren en met spel- en kookmateriaal. Hopelijk is die op tijd aangekomen! In september zullen we die weer ledigen in België.”

Verlof

Saar nam verlof om naar Zuid-Korea te trekken. Ze gaat alleen. “Mijn partner met wie ik in Beveren-Leie samen woon, kan niet mee. Het is enkel voor Scouts”, zegt ze.

Saar werkt als projectcoördinator bij W13. Daarvoor was ze al 2 jaar aan de slag in het OCMW in Harelbeke.

Haar enige hobby is nog de Gouw bij de Scouts. Vroeger speelde ze muziek en had ze heel veel hobby’s, maar dat is nu sterk geminderd. “Mijn enige hobby is momenteel nog de Gouw bij de Scouts. Ik denk dat ik het volgend jaar nog een jaar doe, niet meer met een functie, maar om af en toe eens te helpen.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.