Search

Rode Kruis zet vrijwilligers in de kijker

Zondagmorgen 27 februari – de dag dat het Rode Kruis-Kuurne de medische hulpverlening tijdens het wielergebeuren Kuurne-Brussel-Kuurne verzorgde zette de Rode Kruis afdeling haar vrijwilligers in de kijker, naar aanleiding van de start van de Vlaamse Week voor de Vrijwilliger.

Op zondag 27 februari werden in Kuurne 25 Rode Kruis Vrijwilligers en zes Rode Kruis voertuigen ingezet. De ziekenwagen van Rode Kruis-Kuurne werd op die dag voor het eerst ingezet in zijn ‘nieuw kleedje’. De oude roodkleurige striping werd vervangen door een geel-groen geblokte, dit om conform te zijn binnen de Europese wetgeving.

Gratis lessen voor de Kuurnse bevolking

Het Rode Kruis-Kuurne stelt ook gratis lessen voor. “De bevolking zelfredzamer maken is ook één van onze missies”, stelt voorzitter Stefaan Pottie. “Door coronamaatregelen konden we een tijd geen lessenreeksen organiseren maar nu gaan we er weer volop voor.”

Eerste Hulp – Helper

Er loopt een combinatiecursus Eerste Hulp-Helper voor iedereen die minstens 16 jaar is of wordt in 2022, dit van 26 maart tot 30 april, telkens op zaterdag van 8.30 tot 12.30 uur in het lokaal van Rode Kruis-Kuurne op het Marktplein 11 in Kuurne. Het praktijkexamen van 7 mei is vrijblijvend. Wie slaagt krijgt een brevet Eerste Hulp en Helper. Je kan er ook voor kiezen om de cursus zelfstandig te studeren zonder de lessen fysiek te volgen, en nadien het examen afleggen.

De cursus Eerste Hulp is een basisopleiding waar de deelnemers leren hoe ze moeten reageren in een noodsituatie en hoe ze gepast eerste hulp kunnen verlenen. “Hierbij is ook belangrijk om te leren inschatten of er gespecialiseerde hulp moet gevraagd worden. Ook de verzorging van vaak voorkomende aandoeningen komt aan bod in deze cursus. In de aansluitende lessenreeks Helper leren de cursisten verschillende aandoeningen en letsels verzorgen en verfijnen ze hun vaardigheden.

Inschrijven kan via vorming@kuurne.rodekruis.be

Reanimeren en defibrilleren

Het Rode Kruis-Kuurne en het Sociaal Huis Kuurne organiseren in het kader van ‘Hartveilige gemeente Kuurne’ twee sessies Reanimeren en defibrilleren, nl. op dinsdagavonden 17 en 24 mei, van 19 tot 22 uur. Deze lessen vinden plaats in de Brandweerkazerne aan het Weggevoerdenplein 8 in Kuurne. De deelnemers leren omgaan met een bewusteloos slachtoffer, reanimeren en werken met een AED-toestel. Deelnemen kan vanaf 12 jaar en er is geen voorkennis vereist. Inschrijven doe je in het Sociaal Huis aan de Kortrijksestraat 2 in Kuurne of via sociaalhuis@kuurne.be

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.