Priester Julien was bijna 69 jaar priester

wijlen priester Julien Carpentier (copyright foto Els Deleu)

Priester Julien Carpentier is op zaterdag 18 maart overleden in Aalbeke. Hij is bijna 69 jaar priester geweest.

Julien Carpentier werd op 20 februari 1924 geboren in Rekkem, waar hij opgroeide. Op zijn 14de ging hij werken, eerst in de tapijtfabriek van ‘Poorters’ en dan ging hij in oorlogsomstandigheden werken op Duitse vliegvelden in Frankrijk. Julien werkte er tussen vele jongeren.

Toen we priester Julien in 2019 interviewden naar aanleiding van zijn 65ste priesterjubileum vertelde hij dat hij tijdens dit werk al voor het eerst een roepingsbesef had en eraan dacht om priester te worden.

Op het einde van de oorlog trok Julien naar Doornik om er te werken als knechtje bij de Jezuïeten. Dan werd hij Kajotterleider in Rekkem. Na zes jaar werken begon Julien in de afdeling late roepingen bij Don Bosco. Hij werd op 4 april 1954 op 30-jarige leeftijd tot priester gewijd na twee jaar klein- en vier jaar groot-seminarie. Op zijn eremis in Rekkem is de latere kardinaal Cardijn komen preken. Julien had mooie herinneringen aan hem. Cardijns leuze ‘zien, oordelen en handelen’ is Julien heel zijn leven bijgebleven.

Na Juliens priesterwijding volgden een reeks benoemingen bij Sociale Werken in Brugge, Tielt, Roeselare en Izegem. Hij was er proost van de sociale organisaties van het ACW met zijn vertakkingen en werd overal gevraagd om te gaan spreken, tot zelfs soms 20 keer per week. Priester Julien was ook leraar aan het VTI in Brugge.

Het was Juliens verlangen om ergens onderpastoor te worden maar in 1976 werd Julien toch benoemd tot pastoor op Sint-Eutropius in Heule. Dit deed hij tot hij in 1985 ziek geworden is. Dan werd hij aalmoezenier in een woonzorgcentrum in Ingelmunster. Dat was rustiger werk. Op zijn 77ste ging priester Julien met pensioen en ging hij op De Dam in Kortrijk wonen. De laatste 13 jaar verbleef hij in het woonzorgcentrum De Weister in Aalbeke.

Daar schreef Julien nog altijd spirituele brochures.

Hij heeft in zijn leven ook veel gelezen. Zijn lectuur was altijd gericht op zijn opdracht.

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 25 maart om 10.30 uur in de Sint-Antonius-Abtkerk in Rollegem.

(Begrafenissen Planckaert/Sereni)

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen