Priester Frans was de eerste directeur van VIBBO Kortrijk

Op zaterdag 7 mei is in Brazilië emeritus pastoor en priester in zending Frans Verhelle overleden. Frans was al sinds 25 maart opgenomen in een ziekenhuis in Santana. Hij werd op zondag 8 mei begraven in Brazilië, gevolgd door zijn bijzetting.

Frans Verhelle werd in Torhout geboren op 4 juni 1943.

Op 20 maart 1969 werd hij tot priester gewijd in Leuven. Hij was licentiaat Pedagogische Wetenschappen.

Hij was leerkracht aan het VTI in Kortrijk en werd dan de eerste officiële directeur van het VIBBO Kortrijk-Heule (Vrij Instituut voor Buitengewoon Onderwijs), de school voor buitengewoon onderwijs die in de schoot van het VTI opgericht werd en nu De Lage Kouter in Kortrijk is. Priester Frans had altijd al een bijzondere aandacht voor mensen met een beperking.

Hij was ook inspecteur godsdienst van het BUSO, diocesaan coördinator voor de pastoraal in de gehandicaptenzorg, pastoraal verantwoordelijke in het Dominiek Savio Instituut in Gits en pastoor van de Sint-Jacob de Meerdereparochie in Gits. In 1997 kreeg hij eervol ontslag als pastoor en werd hij priester in zending in Brazilië, coördinator van de Pastoraal voor de Sociale Inclusie van Personen met een Beperking (PODES) en medewerker Rede de Comunidades Eclesias van Pintadas en Mundo Novo.

Op zondag 8 december 2021 ontving Frans Verhelle van het Vaticaan officieel de eretitel ‘prelaat van de paus’ voor zijn onverdroten inzet voor PODES. Sindsdien mocht hij met ‘Monseigneur’ aangesproken worden.

error: De inhoud is beschermd!