Search

Platina voor Michel en Suzanne

copyright foto Els Deleu

Op woensdag 17 april vierden Michel Hoornaert (94) en Suzanne Leplae (96) hun platina huwelijksjubileum in het woonzorgcentrum De Zon in Bellegem. Ze kregen er het bezoek van gemeenteraadslid Stephanie Demeyer en vele neven en nichten.

Michel

Michel werd in Rollegem geboren. Hij groeide op als derde in een gezin van 7 kinderen bij zijn ouders Alfons en Clara in Rollegem. Zijn broers en zussen waren Angeline (+), André (+), Raphaël, Jozef (+), Noel (+) en Gemma. Michels ouders hadden een winkel in de Aalbeeksestraat. “In 1923 of 1924 is mijn vader begonnen met kachels te verkopen,” zegt hij.

Michel trok in Rollegem naar de lagere school, deed er zijn eerste communie en werd er gevormd. Voor het middelbaar ging hij tot en met het vierde Latijn naar Don Bosco. “Ik was er intern tot in 1947. “Ik had in die periode weinig contact met de parochie, want we mochten maar om de drie maanden naar huis komen”, vertelt Michel. “In het eerste trimester mochten we voor het eerst naar huis na de middernachtmis op 25 december.” Daarna ging Michel naar St.Henri in Moeskroen naar de vakschool om er mechaniek te studeren. “Toen was Moeskroen nog bij Vlaanderen.”

In 1950-1951 deed Michel 18 maanden legerdienst. “Juist toen ik in mijn laatste maand van de 12 maanden legerdienst zat, maakten ze twee jaar van de legerdienst. Ik moest anderhalf jaar doen.”
Michel werd later nog drie keer opgeroepen voor een kamp in de jaren vijftig.

Na zijn legerdienst ging Michel in 1951 naar Céramique de la Lys werken. “Ik heb er gewerkt tot in 1954, het jaar dat we trouwden. Op 1 januari 1954 hebben we de winkel van mijn nonkel die weduwnaar geworden was overgenomen. Mijn nonkel zou hertrouwen op 28 december 1953 en als we de winkel wilden overnemen, moesten we op 1 januari 1954 beginnen.”

Het was een winkel in droge voeding, fantasieartikelen, huishoudmateriaal, vogelzaden en ijzerwaren en -draad in het centrum van Rollegem. “We verkochten ook verwarmingsapparaten met kolen, mazout en gas, sleutels, gasflessen…”

In 1957 heeft Michel nog de handelsbeurs gedaan. Deken Deschacht kwam de winkel inwijden in 1960.

De winkel werd vernieuwd in de jaren zeventig.

Toen hij in 1995 met pensioen ging werkte Michel nog verder als verdeler van gas in flessen en bulk. Dat deed hij nog tot in 2005.

Hij deed ook vervoer van postzakken en haalde kleren op voor Wereldmissiehulp.

Suzanne

Suzanne werd op ’t Forest in Rollegem geboren. Haar ouders waren René en Julma. Suzanne was de oudste. Haar broers en zus zijn Norbert (+), Frans (+), Raymond (+) en Yvonne. Twee van haar broers zijn priester geworden. Toen Suzanne 7 jaar was is de familie naar de Rollegemkerkstraat verhuisd.

Suzanne deed de lagere school en ging een paar jaar naar het pensionaat van de Zusters van de H.Theresia in Rollegem.

De beroepsloopbaan van Suzanne loopt gelijk als die van Michel, want Michel en Suzanne runden samen hun winkel van 1954 tot 1995.

Het huwelijk

Michel en Suzanne kenden elkaar van in Rollegem. Ze leerden elkaar beter kennen vanaf 1947 door de verenigingen VKAJ, KAJ, KSA.

Het koppel trouwde op 20 april 1954 voor de wet. Dat was de dinsdag na Pasen. De dag erop, op woensdag 21 april trouwden ze in de kerk van Rollegem. De viering werd geleid door pastoor Isenbaert, priester Robert Hoornaert, diaken Norbert Leplae, onderdiaken Raymond Leplae en priester Julien Carpentier.

Er werd thuis bij Suzanne feest gevierd. In een zaal zouden de priesters uit de familie niet mogen komen zijn.

Het koppel ging bij de winkel in de Tombroekstraat wonen. De donderdag – de dag na hun huwelijk – was deze alweer open.

Pas na 10 jaar gingen Michel en Suzanne voor de eerste keer op reis naar de Ardennen.

Het koppel verhuisde in 1994 naar hun huidige woning naast waar de winkel geweest was in het centrum van Rollegem. “Het is de woning waar Mrg Waffelaert geboren werd.” Suzanne verblijft de laatste jaren in het woonzorgcentrum De Zon in Bellegem.

Michel en Suzanne waren vele jaren het oudste koppel in Rollegem, die er geboren werd, opgroeide en nooit uit Rollegem weggging.

Het koppel heeft geen kinderen, maar is altijd goed geweest met de kinderen van de broers en zussen. “Al onze neven en nichten zijn ons altijd genegen geweest.”

Vrije tijd

Michel was tegen dat hij nog maar 9 jaar was al misdienaar, tot tijdens de oorlog. Hij was al ’s morgens om 6 uur in de kerk voor de vespers, het lof… Tijdens weekdagen ging hij de ene week om 7 uur naar de kerk en de andere week om 7.30 uur.

Na de vakschool ging Michel bij de H.Hartbond.

Van 1947 tot 2000 was Michel lid van de Harmonie van Rollegem. “Ik ben begonnen met bugel, dan speelde ik alto en laatst bariton. Ik heb nooit conservatorium gevolgd en speelde altijd maar tweede partij. Ik ben gestopt toen ik ondervond dat ik geen adem meer genoeg had”.

In 1960 begon Michel te zingen bij Singhet ende wezet vro en in 1970 bij het Kortrijks Gemengd koor.

Michel en Suzanne zongen 5 jaar in het Gregoriaans koor Zuid-West-Vlaanderen en Michel ook 5 jaar bij het kerkkoor van Marke.

Michel was bij het ontstaan van het koor Crescendo. “Met enkelen uit het muziek in Rollegem werden we in 1968 gevraagd door de pastoor, die ook een muzikant was, om een zangkoor te stichten. Toen onze vrouwen naar de turnles gingen, kwamen wij samen met 6 of 7 mensen om met de koster enkele liedjes te repeteren. We traden voor het eerst op met de zusters in de kapel van het klooster ter gelegenheid van Sint-Theresia. Het was ondertussen al 1969. Dat was het begin van het koor Crescendo in Rollegem, waar Michel tot in 2015 mee zong.

Michel zingt sinds 1995 bij de Vlaams Actieve Senioren (VLAS). Daar zong ook Suzanne.

Michel is vele jaren voorzitter geweest van het NCMV (nu Unizo).

Michel luidde ook de klokken in de kerk van Rollegem. Hij verving Edmond Dendievel. Op 1 januari 1989 werd Michel dan officieel aangesteld tot klokkenluider. “Ik heb dat gedaan tot ze de klokken geautomatiseerd hebben.” Daarnaast was Michel ook voorlezer in de kerk en leidde hij de zang. Onder Clotaire Leman hielp Michel bij de begrafenissen.

Michel heeft ook geholpen bij de verbouwing van de parochiezaal. “Als ik niet in de kerk was, was ik in de zaal”, zegt hij.

Suzanne was nog bij de Kajotsters.

Suzanne was ook voorzitster van K.V.Z. (Katholieke Vereniging van Zieken en Gehandicapten), de vereniging die gesticht werd door Marcella, het laatste begijntje in Kortrijk. Ze bleef dit doen tot de vereniging ontbonden werd.

Suzanne ging kaarten bij het C.M.B.V. (later C.R.M.) en was lid van NEOS Belkorol.

Ze was ook bestuurslid van de Missiebond.

Het koppel reisde nog naar Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Polen, Joegoslavië en Portugal.

Michel en Suzanne hebben een hele actieve familie die bv. ook heel veel geld inzamelde voor de missies.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.