Search

Platina voor Marcel en Marcella

Marcel en Marcella (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdag 8 april vierden Marcel Desmet (92) en Marcella Dekocker (91) uit Harelbeke hun platina huwelijksjubileum in het stadhuis van Harelbeke. Het koppel trouwde op 7 april 1953.

Marcel

Marcel werd thuis in de Dorpsstraat – een beetje over de kerk – in Stasegem geboren. Zijn oudere zus Agnes en jongere zus Marcella zijn overleden. Hij heeft met Rosa nog een jongere zus. Vader Gustaaf was stukadoor en moeder Marie-Louise was thuisborduurster.

Na de jongensschool in Stasegem trok Marcel naar de Broeders van Dale in Kortrijk. Hij ging daar niet graag naar toe.

Op zijn 16de ging Marcel aan de slag als ‘porteur’ bij de RTT. Tijdens het werken kon hij er bijstuderen. Na een carrière van 46 jaar ging Marcel op zijn 62ste met pensioen bij de RTT.

Marcella

Ook Marcella is thuis in Stasegem geboren na een zwangerschap van 7 maanden. Haar thuis was in de Brouwerijstraat recht over het Bouwershof.

Haar jongere zus Andrea overleed op haar 52ste en haar broer Walter leefde slechts 9 maanden.

Vader Marcel werkte in de pannenfabriek en mama Germaine Vercruysse werkte in de spinnerij.

Tot haar 14de ging Marcella naar de meisjesschool in Stasegem. Daarna moest ze ook gaan werken in de spinnerij.

Toen Marcella bevallen was van haar oudste dochter bleef ze thuis om voor de kinderen te zorgen. Op haar 43ste ging Marcella dan het Brouwershof open houden. Dat deed ze 12 jaar.

Het huwelijk

Marcel en Marcella leerden elkaar kennen op ‘Stasegem Ommegang’. Ze waren toen 18 en 16 jaar.

Na een relatie van 5 jaar trouwden ze op 7 april 1953, dat was toen derde paasdag, een dinsdag. Ze trouwden om 8.15 uur voor de wet in Harelbeke en om 9.30 uur in de kerk van Stasegem. Ook Marcella’s zus Andrea trouwde op hetzelfde moment.

Er was geen groot feest want Marcella’s papa was nog geen jaar overleden en haar mama lag in het ziekenhuis.

Marcel en Marcella namen hun intrek in de Zwevegemsestraat. Daar woonden ze 5 jaar. De 4 jaar die erop volgden woonden ze in de Dorpsstraat. Dan kochten ze een nieuw huis in de Hallestraat, waar ze 10 jaar bleven wonen. Daarna hielden ze het Brouwershof open. Na 12 jaar verhuisden ze naar een appartement aan Den Brouwput. Zo’n 7 à 8 jaar geleden kwamen Marcel en Marcella naar een flatje op de Markt in Harelbeke wonen.

Marcel en Marcella hebben vier kinderen, nl. Nadine (met Jean Detremmerie), Eddy (met Kathleen Vanwynsberghe), Johan (met Carine Vandendriessche) en Nathalie (met Stephan Lefebre). Tussen de oudste en de jongste dochter zit er 22 jaar verschil.

De kleinkinderen zijn Steven, Stefanie (+), Stijn (met Steffany), Pieter (met Emeline), Annelies (met Mathijs), Jolien, Dietrich, Ruben, Ulrike, Louis en Gilles. Matteo, Manon, Anemone, Alexander, Celeste, Toon, Marilou en Marcel zijn de achterkleinkinderen.

Vrije tijd

Vroeger trokken Marcel en Marcella graag naar de donderdagmarkt. Ze gingen ook regelmatig een pintje drinken in ’t Brouwputje of in ’t Brouwershof. Ze zijn beiden heel sociaal. Sinds ze in een flatje wonen, gaan ze niet meer zoveel weg, maar maken ze veel plezier met de andere flatbewoners.

Vroeger ging Marcel naar veel begrafenissen, maar dat viel met corona wel stil.

Hij ging vroeger ook graag een kaartje leggen. Hij was ook een trouwe fan van Radio Deerlijk en danste graag eens met Marcella. Dat doet hij nog wel eens op de vergaderingen van de bewoners van de flats.

Marcel en Marcella staan ook altijd klaar met een troostend woord en gaan af en toe eens ‘de oude mensen’ bezoeken.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.