Platina voor Andre en Agnes

Agnes en Andre (copyright foto Els Deleu)

Op dinsdag 11 oktober werden Andre Lapiere (93) en Agnes Clarysse (90) in OC De Stekke in Moorsele ontvangen door een delegatie van het gemeentebestuur van Wevelgem en van de provincie West-Vlaanderen. Het koppel was dag op dag 70 jaar getrouwd.

Andre

Andre werd geboren in Moorsele en groeide op in een gezin van 7 kinderen in de Meerlaanstraat op Overheule. “Tijdens de oorlog woonden we wel een jaar op de Kafhoek om verder weg te zijn van de bombardementen”, vertelt Andre. Andre was het derde kind in het gezin en de oudste van de vijf zonen. Zijn 2 zussen werden voor hem geboren.

Andre ging tot zijn 14 jaar naar school, tot aan zijn eerste communie op de Barakken in Moorsele en dan in het centrum van het dorp.  “In 1943 begon ik te werken. Ik ben de enige van de 5 zonen die niet naar De Poortere in Aalbeke getrokken ben, maar ik ging werken in Izegem in een fabriek waar het hout van de borstels gemaakt werd. Daarna werkte ik ook 2 weken in de koolputten bij Charleroi. Dan werd ik magazijnier bij ACVK in Marke, waar keramieken tegels gemaakt werden.

Agnes

Agnes werd geboren in Rollegem-Kapelle waar ze opgroeide. Ook zij komt uit een gezin van 7 kinderen. Ze was net als Andre ook de derde. “Bij ons waren er 4 jongens en 3 meisjes”, zegt ze. Na haar schooltijd in Rollegem-Kapelle ging ze op haar 14de werken. “Ik heb een jaar schoenleer gestikt in Izegem, en dan ging ik naar de Katoenspinnerij in Stasegem. Toen Alain geboren werd ben ik thuis gebleven om voor het gezin te zorgen.”

Het huwelijk

Andre en Agnes leerden elkaar kennen op de koers in Izegem. Ze trouwden zowel voor de wet als voor de kerk op 11 oktober 1952. Er was feest bij Agnes thuis. Ze gingen in de Warandestraat in Moorsele wonen. Drie jaar geleden verhuisden ze naar een assistentiewoning in het centrum van Moorsele.

De kinderen zijn Alain (66)(met Rita Van Daele), Annie (65)(met Bernard Vandenbussche) en Ariane (63)(weduwe van Frans Vermont).

De negen kleinkinderen zijn Ellen (39), Karen (35), Steven (47), Nielsen (44), Bram (43), Eefje (42), Ineke (40), Soren (33) en Sander (32). Er zijn 22 achterkleinkinderen.

Vrije tijd

Vroeger heeft Andre nog een jaar in de koers gereden. Hij won nog een koers op de Boerenhoek in Wervik.

Andre heeft altijd konijnen gekweekt. “Het was ook konijn om te eten toen we trouwden.”

Hij houdt zich nu ook bezig met het bijhouden van het water dat uit de lucht valt.

Andre en Agnes zijn al van in 1987 lid van OKRA, toen nog KBG. Andre is er 20 jaar secretaris geweest “Toen de computer opkwam heb ik het secretariaat doorgegeven”, zegt hij. Het koppel speelt rummikub bij Okra maar gaat ook naar veel andere activiteiten.

error: De inhoud is beschermd!