Philippe en Carine blijven voor verse maaltijden zorgen

Carine en Philippe (copyright foto Els Deleu)

In de gemeentelijke basisschool De Wonderwijzer in Lauwe gaan directeur Philippe Vanlangendonck uit Rekkem en poetsvrouw en kok Carine Desmet op 1 september met pensioen. Ze blijven wel verbonden met de school, want ze willen zich beiden verder inzetten voor de versbereide warme maaltijden op school.

Philippe Vanlangendonck wordt 63 jaar en gaat met pensioen op school. Hij blijft voorzitter van de VZW Gemeenteschool Lauwe die de warme maaltijden voorziet op de school. Zes personen draaien mee in deze VZW. “We zijn de enige school in Vlaanderen waar ze zelf nog warme maaltijden klaarmaken.” Carine Desmet (61) is de kok van dienst, en dat zal ook zij blijven verder doen binnen de VZW. “De ouders zijn tevreden dat dat vers eten hier verder zal bereid worden Er wordt hier dagelijks gekookt voor 350 leerlingen. Zo lang we kunnen zullen we dat blijven doen.” Dagelijks is er verse soep, vers vlees of verse vis en ook de groenten worden vers bereid. “Als we bv. wortelen klaarmaken kopen we er 45 kg”, vult Carine aan. Als er pizza op het menu staat, wordt ook deze vers bereid met zelfgemaakte saus en kaas. “Dan is het alle hens aan dek!”

Ook de hete bliksem en macaroni met kaas en ham zijn toppers. “Ook mijn puree die ik zelf door de passe-vit draai heeft altijd succes!”

Philippe Vanlangendonck

Philippe groeide op in Lauwe en na zijn humaniora in het Atheneum trok hij naar de Rijksnormaalschool in Kortrijk. Na zijn legerdienst kon hij beginnen werken in de gemeenteschool van Rekkem. “Dat was als ‘stagiair NO, een soort nepstatuut om toch enkele onderwijzers in het werk te steken. Dan had ik geluk dat ik in iemands plaats mocht komen in Rekkem. Ik heb er 24 jaar mogen het derde leerjaar geven.”

Daarna deed Philippe mee aan een examen directie. Hij kon toen er in Lauwe een directiefunctie vrij kwam in De Wonderwijzer beginnen. Hij was er 16 jaar directeur waaronder 5 jaar gecombineerd met de functie van coördinerend directeur en heeft een 40-jarige loopbaan achter de rug.

Hij zal zijn collega’s en de kinderen missen. Nog eens nieuwe leerplannen ziet hij wel niet meer zitten. “Het is ongelofelijk hoeveel keer men het onderwijs al veranderd heeft. Wat ook moeilijk werd was om nieuwe mensen te vinden.”

Philippe is gehuwd met Caroline Ollevier en woont in Rekkem. Hun kinderen zijn Jolien (34) en Niels (32). Ondertussen zijn er ook al vier kleinkinderen, nl. Lucien (4), Celeste (2), Rachel (15 maanden) en Violette (4 maanden).

Voor hobby’s bleef er de laatste jaren nog weinig tijd over. Philippe is wel al meer dan 40 jaar voorzitter van de Tafeltennisclub Andleie in Lauwe. “Ik heb ook zelf tafeltennis gespeeld maar ben na een knieoperatie gestopt. Het gaat nu weer beter en ik wil weer herbeginnen”, luidt het.

Philippe en zijn vrouw gaan ook veel naar hun appartement in Koksijde. “We wandelen graag en houden van uit eten gaan. We genieten en zijn graag met onze kleinkinderen bezig.”

Voor zijn pensioen heeft Philippe niet echt plannen. “Ik heb al een lijstje met to do’s die thuis eens dringend moeten afgevinkt worden. Ik rijd ook al heel mijn carrière met de schoolbus en zal dat blijven doen. Mocht ik nog een flexijob vinden, sta ik er wel voor open, want mijn vrouw moet nog 2 jaar werken.”

Carine Desmet

Carine, een echte Lauwenaar, startte op 1 oktober 1982 op school als poetsvrouw. Een paar jaar later kwam de keuken er bij. Carine is ook conciërge en kwam altijd de school openen en sluiten. Als de school in het weekend verhuurd wordt aan verenigingen, was het ook altijd Carine die kwam. “Als het alarm eens afging midden in de nacht, kwam ik ook uit mijn bed”, zegt ze.

Voor haar kookkunsten is Carine het meest gekend op school. Koken is haar hobby en dat zal ze dus op school blijven doen. “Het is een enorm dankbare job. De kinderen leren hier ook eten. Als ik broccolipuree klaarmaak spreek ik over Mega Mindy-puree en schorseneren noemen ze ‘witte wortelen’. ”

Het poetsen werd voor Carine wel wat lastig, en het ’s avonds laat nog naar school fietsen na vergaderingen om te sluiten en het alarm aan te leggen, zal ze ook niet missen, maar ze is blij dat ze kan blijven koken.

Naast koken fietst Carine ook graag. “Ik denk er ook aan om weer eens te gaan zwemmen.” Carine gaat ook drie keer per week naar een tante die in een woonzorgcentrum verblijft. “Ik geniet ook van het leven en ga graag naar optredens.”

Carine voegt er aan toe dat ze op school altijd mogen roepen om te helpen als er iets te doen is.

Afscheid op school

Philippe en Carine kregen de laatste schooldag een mooi afscheid op school. Dat begon al met een ontbijt. Philippe moest die dag zelfs niet met de schoolbus rijden. Zijn straat stond plots vol met kinderen van het vijfde en zesde leerjaar die onder begeleiding van een politieauto met de fiets van Lauwe naar Rekkem gekomen waren. “In het centrum van Lauwe hielden we halt aan het appartement van mijn ouders.”, zegt Philippe, die op een grote chopper naar school gebracht werd. Op Lauweplaats stond een erehaag klaar. ’s Avonds werd er afgesloten met een personeelsfeestje.

Ruth Vanhaesebrouck, die 30 jaar in De Wonderwijzer werkte als kleuterleidster keert na 2 jaar directeur geweest te zijn in Rekkem terug naar Lauwe om er nu directeur te worden. Lies Theys vervangt haar in Rekkem. In Carines plaats komt een nieuwe poetsvrouw.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.