Search

Philip gaf de fakkel door aan Jurgen

Jurgen Buysschaert (links) en Philip Strobbe (rechts) - copyright foto Els Deleu

Toneelkring Harlekijn uit Kortrijk heeft een nieuwe voorzitter. Na meer dan 20 jaar op de voorzittersstoel, gaf Kortrijkzaan Philip Strobbe (60) de fakkel door aan Jurgen Buysschaert (54) uit Helkijn.

“Ik heb altijd gezegd dat ik een stapje zou achteruitzetten als ik 60 werd”, zegt Philip. “Niemand vroeg er om, maar ik voel toch dat er een nieuwe wind waait. Verjonging is nodig.”

Jurgen Buysschaert was al bestuurslid. “Hij doet veel voor de PR en is hier altijd de creatieveling geweest. Het heeft altijd goed geklikt”, zegt Philip, die nog in het bestuur blijft zetelen. “Ik wou toch een beetje de eindverantwoordelijkheid van mij afschuiven”, klinkt het. “Zolang ik het kan zal ik zeker in het bestuur blijven. Harlekijn is immers mijn ‘kindje’, dat ik kon helpen grootbrengen, maar je moet jonge mensen durven een kans geven. Het mooiste voorbeeld zijn onze techniekers: die zijn hier toegekomen toen ze nog maar 14 à 15 jaar waren. We hebben hen ‘carte blanche’ gegeven en als je nu ziet wat zij hier al allemaal verwezenlijkt hebben. Ik kan niet meer mee hoor!”

40ste speeljaar van Toneelkring Harlekijn

Philip woont met zijn echtgenote Annemie Deraeve op Sint-Elisabeth in Kortrijk. Hij was al van bij de start bij Harlekijn. De toneelvereniging groeide uit het plaatselijk toneel van de KWB en de KAV op Sint-Elisabeth.

“Ik stond hier op Sint-Elisabeth in de leiding van de KSA. Ik was leider van de zoon van Eric Balcaen die zich het toneel van de KWB en de KAV aantrok. Ze zouden het stuk ‘Drie koningen’ spelen dat geschreven was door wijlen Pol Battaillie. De cast voor dat stuk hadden ze nog kunnen bezetten, maar voor het volgende stuk hadden ze nog acteurs nodig. Eric vroeg of ik geen toneel zou willen spelen. Hij was er voorstander van dat er een eigen toneelgroep zou komen op Sint-Elisabeth. We startten met Harlekijn in november 1982 met dat stuk ‘Drie Koningen’.”

“Ik was nog geen 21 jaar toen ik meespeelde in het volgende stuk ‘Tante Jutta uit Calcutta’.

Meer dan 20 jaar voorzitter

In de beginjaren kon Harlekijn echt groeien. “De eerste jaren wou elk lid 2 tot 3 stukken per jaar spelen. We speelden eerst twee voorstellingen in een weekend, en gingen dan naar vier voorstellingen. Na 2000 breidden we uit naar vijf voorstellingen.”

Van de 40 jaar dat Philip bestuurslid is, is hij meer dan 20 jaar voorzitter geweest.

“We maakten zoals in elke vereniging verschillende stormen mee, maar we spartelden er telkens door en zelfs na de coronastop staan we er nog altijd.”

“Ik heb veel meegemaakt, maar van de toestanden door corona, daar was ik toch niet goed van hoor”, zucht Philip. “Ik had me voorgenomen om nog één keer een hoofdrol te spelen. Dat was in ‘De Klusjesman’ in 2020. Toen de lockdown begon in 2020, waren we net klaar om de week erop ‘De Klusjesman’ te brengen. Dat kon dus niet meer. We probeerden het stuk nog te verplaatsen, maar corona bleef duren, waardoor we het stuk nooit speelden.”

In november 2021 werd gestart met de voorbereidingen van het stuk ‘B&B Stille Rust’, zoals voorzien was. Eind december moesten de repetities weer stoppen. “Door de nieuwe maatregelen mocht je enkel een opvoering brengen met publiek, maar mocht je niet repeteren.”

Met een gerust hart

Na de verrassingsreis in september 2022 werd Philip in de bloemetjes gezet. Hij werd verrast met een fotoboek van 40 jaar Harlekijn. “Dat was niet nodig, maar het deed toch wel deugd”, reageert Philip.

Hij kan met een gerust hart het voorzitterschap aan Jurgen doorgeven. “Het idee om Jurgen als nieuwe voorzitter te vragen zat al tijdens de repetities voor De Klusjesman in mijn hoofd.”

Nadat Jurgen gevraagd werd om voorzitter te worden, vroeg hij wat bedenktijd. “Ik had die vraag totaal niet zien aankomen”, stelt Jurgen. “Die bedenktijd was snel over toen er in een online-vergadering gemeld werd dat ‘Jurgen het zou overnemen’”,  lacht hij.

Jurgen

Jurgen en zijn gezin woonden lang in Kortrijk maar nu wonen ze in Spiere. “Onze zoon Mateo (20) is bij Harlekijn begonnen bij de jongeren, en dan begon mijn vrouw Hannelore Debusschere hier ook toneel te spelen. Op een bepaald moment ben ik er ook in gerold toen ze eens iemand tekort hadden om te spelen. Ik zat bijna onmiddellijk in het bestuur.” Ondertussen speelt Jurgen volgende maand in ‘B&B Stille Rust’ zijn vijfde rol in een toneelstuk, in een regie van gewezen voorzitter Philip.

“Ik wil met Harlekijn verder doen op het elan waarop we bezig zijn. We kijken verder voor verjonging. Ik denk dat ieder gezelschap daarmee bezig is. Als er geen instroom meer zou zijn, is er binnen x-aantal jaar geen amateurtheater meer.”

Naast toneel heeft Jurgen ook nog andere hobby’s. Hij gaat graag quizzen en naar koersen kijken. Hij is ook grafisch bezig. “Een groot geschenk voor een toneelvereniging”, reageert Philip.

B&B Stille Rust wordt opgevoerd in het Parochiaal Centrum in de Beekstraat 65 in Kortrijk

Op vrijdagen 10 en 17, zaterdagen 11 en 18 februari en dinsdag 14 februari, telkens om 20 uur en op zondag 12 februari om 17 uur.

Kaarten aan 9 euro en kinderkaarten aan 4 euro kan je reserveren via reserveren@toneelkring-harlekijn.be

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.