Search

Peter en Chantal nemen afscheid van hun drukkerij

Peter en Chantal (copyright foto Els Deleu)

Dit weekend nemen Peter Fieuws (60) en Chantal Tanghe (57) afscheid van hun drukkerij Fieuws in de Lauwbergstraat in Lauwe.

“We zullen het voortaan wat rustiger aan doen”, luidt het bij het koppel dat al 37 jaar samenwerkt.

Hoe het begon

De familie Fieuws is al jaren verbonden met drukwerk in Lauwe. “Mijn vader Jean en mijn nonkel Mizaël begonnen in 1956 samen te drukken in hun ouderlijk huis in Lauwe”, begint Peter. “Ook Omer Quartier uit Kuurne kwam er bij en het werd ‘Drukkerij Fieuws & Quartier’.

“Midden de jaren tachtig begon Mizaël met een drukkerij in Bissegem samen met zijn zoon en – ik deed verder met mijn vader in Lauwe. Van mijn 21 tot mijn 27 jaar werkte ik daar in de drukkerij. Ook mijn broer zat daar bij en hij deed uiteindelijk verder met die grote drukkerij in de Wevelgemstraat. Ik kwam naar de Lauwbergstraat om er een meer kleinschalige drukkerij te starten. Mijn moeder runde er toen al een winkel in schoolgerief en papierwaren.”

In 1987, het jaar dat Peter en Chantal trouwden, nam Chantal de winkel in schoolgerief over van haar schoonmama. Chantal was toen 21 jaar. “De winkel was toen nog op de andere hoek van de Grote Molenstraat en de Lauwbergstraat gelegen, daar waar nu het Chinees restaurant is”, zegt ze. “In het begin hielp mijn schoonmoeder nog wat mee.”

“We kochten het pand aan de Lauwbergstraat 38 (de andere hoek van de straat) en na wat verbouwingswerken begonnen we hier de winkel met schoolgerief en kantoorbenodigdheden in 1989 en de drukkerij kwam er in 1990. De winkel was aan de kant van de Lauwbergstraat gelegen, we woonden in het middelste gedeelte en het drukkerijtje lag achteraan het gebouw, met ook een zij-ingang langs de Grote Molenstraat.”

Peter deed zetwerk, ontwerpen, Photoshop, drukvormvervaardiging, maakte films, deed dan de druk zelf (de press) en de afwerking (de after-press) zoals alles met de plooi- en nietjesmachine, bookmaker… Chantal deed de winkel, zorgde voor haar gezin en maakte ook veel films (het donkere-kamerwerk).

“We hadden twee offset-persen in A2 en A3. Later bouwden we de grootste af om met het digitale te beginnen. Ook lamineren en folie zetten gebeurde hier.”

De winkel in kantoorbenodigdheden bleef bestaan tot rond de eeuwwisseling. “We zijn gestopt voor de euro begon.” Dan is Chantal ook volledig in de drukkerij gestapt. “Daar hadden we meer en meer werk.” Peter en Chantal zijn tevreden en ook fier dat ze altijd veel trouwe klanten hadden en die konden begeleiden. “We hadden altijd persoonlijk contact met onze klanten, en als er iets misliep keken we om te herstellen zodat onze klanten tevreden konden zijn.”

Overname

Een groot jaar geleden begonnen Peter en Chantal na te denken over een overname. Hij is 60 en zij is 57 jaar. “In plaats van wekelijks 60 tot 70 uur te werken, willen we wel wat meer vrije tijd. De deadlines zijn altijd maar korter en er wordt veel geëist. Je moet je focus kunnen houden en het mentaal allemaal kunnen volhouden. De jaren zijn er en je voelt dat dit lastiger wordt. Je ligt soms te piekeren in bed en we kozen ervoor om onszelf wat meer rust in ons hoofd te gunnen.”

“Ondertussen hebben we naast onze drie kinderen ook een kleinkindje bij, en dan begin je de wereld anders te bekijken.”

Peter en Chantal zijn altijd blijven investeren om goede kwaliteit te blijven aanbieden. Zo kochten ze in 2022 nog een nieuwe grote printer. “Als we niet meer van plan zijn om nog verder te investeren, zou het wel eens kunnen beginnen saai worden zonder nieuwe doelen. In plaats van te stoppen na alles maar gewoon zijn beloop te laten gaan, wilden we stoppen op een moment dat we nog altijd het maximum van onze kwaliteit bieden. We investeerden tot vorig jaar nog, en we hebben een mooi bedrijf waar alles goed loopt en met een mooi machinepark. We konden nu alles met een gerust hart overlaten!”

De geïnteresseerden voor de overname kwamen allen uit de grafische sector. “We laten de zaak nu over aan Francis van de Mediafabriek hier in Lauwe. Alles is heel vlot gegaan.”

Francis kocht het gebouw en de machines en verhuist met zijn zaak naar de Lauwbergstraat.

“Wij zijn in 1997 al verhuisd van Lauwe naar Menen, want ondertussen nam onze zaak al het hele gebouw in. De drukkerij werd te klein, en zelfs de bovenverdieping werd al ingenomen.”

Nieuw werk

Peter zal Francis nog wat bijstaan om alle machines te leren kennen. “We zijn beschikbaar indien het nodig is, want we willen niets liever dan een vlotte start voor Francis, die op dinsdag 2 april al heropent.” Peter is ondertussen aan het uitkijken naar nieuw werk. Chantal begint half april halftijds te werken in de Standaard Boekhandel in Wevelgem.

Er komt voor Peter en Chantal nu wat meer tijd vrij om thuis alles op orde te krijgen, zoals tuin- en renovatiewerken. Peter zal ook meer met de dieren thuis bezig zijn. “We hebben twee ezels.”  Daarnaast wil Peter meer sporten, schaakt hij graag en zit hij in een zangkoor. “Tien jaar geleden ben ik met muziekschool begonnen. Er staat een piano thuis, maar ik moet dat weer meer onderhouden en weer meer spelen.”

Chantal is bestuurslid van Ferm in Menen en zal nu meer met haar hobby – toneel spelen bij Albatros Lauwe – kunnen bezig zijn.

“We zijn allebei actieve en bezige bijen. We zullen geen namiddagen in onze zetel doorbrengen, maar gaan ook graag eens wandelen en fietsen.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.