Search

Oudste Kortrijkzane geniet graag nog van een porto

copyright foto Els Deleu

Maria Devriendt is jarig op vrijdag 15 oktober. Ze is de oudste inwoner van Groot-Kortrijk en wordt dan 104 jaar. Op donderdag 14 oktober werd er al feest gevierd. Maria kreeg ook bezoek van schepen Stephanie Demeyer voor haar verjaardag.

Op 15 oktober 1917 werd Maria geboren in Nanterre, een voorstad van Parijs. Haar ouders waren van Staden naar Frankrijk gevlucht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maria werd ook gedoopt in Frankrijk. De plaatselijke priester was haar peter maar die heeft ze nooit meer teruggezien.

Maria was de oudste van zes kinderen. Ze had twee zussen Irma en Lia en drie broers Emiel, Marcel en Marijn.

Tot haar 14de ging Maria naar de buurtschool in Sint-Jan Ieper waar ze ondertussen woonde. Als jong meisje werd Maria dan dienstmeid bij dokter Joseph Ghyoot in Kortrijk. In Sint-Jan werkte ze nog als modiste en maakte en herstelde ze hoeden in de modewinkel die ze startte in Ieper, dat deed ze tot in het jaar 1960.

‘Maria van den dokteurs’

Maria leerde in 1937 Kortrijkzaan Octaaf Samaille kennen en het koppel trouwde in 1939 in Sint-Jan. Octaaf werkte in ‘de Fluwele’ in Stasegem en daarna in Puck op Heule-Watermolen, waar het koppel zich uiteindelijk vestigde in Soetensmolen. Maria werd in 1960 de huishoudster van dokter Claude Damman die zich ook op de Watermolen in dezelfde straat van Octaaf en Maria was komen vestigen. Ze bleef er bijna 50 jaar, tot ze 90 was. Ze was gekend als ‘Maria van den dokteurs’. Ze ging er later nog graat op vrijdag haar ‘portoke’ drinken.

Op de Watermolen was maria erg geëngageerd. Ze werd nog verkozen tot Molenarin op de Watermolenkermis. Ook voor een dansje was ze er graag bij. Samen met haar man won ze in Brussel zelfs nog een danswedstrijd. Maria zong ook graag de klassiekers ‘J’attendrai’ en ‘La vie en rose’.

Maria had drie kinderen. Ze heeft ook zeven kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Op haar feest in Ter Melle, waar Maria sinds haar 100ste verblijft kreeg ze voor aperitief een porto, waar ze nog altijd van geniet. Samen met de bewoners kon Maria donderdagmiddag genieten van een feestmaaltijd met onder meer Kalfstong in Madeirasaus.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.