Oudste Kortrijkzaan werd vandaag 103 jaar

Sara Vandecaveye (copyright foto Els Deleu)

Op vrijdag 30 december kreeg Sara Vandecaveye in het woonzorgcentrum Biezenheem in Bissegem het bezoek van schepen Stephanie Demeyer voor haar 103° verjaardag. Sara is hiermee de oudste inwoner van Groot-Kortrijk.

Sara werd op 30 december 1919 geboren in Ardooie, waar ze opgroeide in een gezin met drie dochters.

In 1948 trouwde Sara met Hector Catteeuw uit Bissegem. Eerst woonde het koppel een tijdje in bij Sara’s schoonouders in de voormalige Ieperstraat in Bissegem. Iets later verhuisden Hector en Sara naar een huis iets verder in de straat. Dat was het huis van Yvonneke Demuynck, het meisje dat als enige van haar gezin de bombardementen van 1944 overleefd had, dit dank zij Sara’s man Hector en de onderpastoor die haar konden redden en haar ondanks een tweede reeks bombardementen bleven vasthouden zodat ze niet in de kelder viel.

Van 1953 tot eind maart 2021 woonde Sara in de Hendrik Dewildestraat. Ze is altijd huisvrouw geweest en ging af en toe eens ergens poetsen.

De kinderen zijn Gery (74) die gehuwd is met Magda Meheus en Marleen (72) die gehuwd is met Guido Meheus. Stephanie, Kenneth, Isabelle, Sofie en Ines zijn de kleinkinderen. Emma, Valentine, Gian, Fien, Henrieke, Reindert, Eden en Stieg zijn de achterkleinkinderen.  

Op haar 59ste werd Sara al weduwe toen Hector plots overleed. Dat was een moeilijke periode voor Sara en haar kinderen.

Sara kon – dank zij hulp van haar familie en vroeger ook van een buurvrouw – tot eind maart 2021 in haar woning in de Hendrik Dewildestraat blijven wonen. Dan verhuisde ze naar het woonzorgcentrum Biezenheem in dezelfde straat.

Sara is lid van S-plus en ze houdt van kaarten.

Voor haar verjaardag mocht Sara het menu kiezen. Er werd met de hele afdeling gesmuld van lekkere mosselen.

error: De inhoud is beschermd!