Opening van Kunst in de kerk

copyright foto Els Deleu

Vrijdagavond werd de tentoonstelling van de Kunst in de kerk van Kooigem officieel geopend in aanwezigheid van Burgemeester Ruth Vandenberghe, en schepenen Wout Maddens, Axel Ronse en Stephanie Demeyer.

De LPP (Lokale Pastorale Ploeg geeft aan kunstenaars de kans om met hun werk naar buiten te treden. Nog tot zondag 16 oktober om 18 uur kan je kunst van 13 kunstenaarsbewonderen in de Sint-Laurentiuskerk in Kooigem.

Tijdens de vernissage van vrijdag nam Marnic Sabbe van LPP het woord en stelde hij de kunstenaars voor.

Kunstenaars uit Kooigem

Dries Depoortere die pas 2 maanden geleden Heule inruilde voor Kooigem was meteen heel enthousiast om deel te nemen aan de tentoonstelling.

Na zijn studies aan de kunstacademie van Brugge ging hij aan het werk als grafisch ontwerper/fotograaf. Sinds 2019 is hij volledig bezig als kunstschilder, tekenaar en grafisch ontwerper.

Michelle Lefevre studeerde grafische en beeldende kunsten en is op professioneel vlak nog steeds actief in de grafische sector. Een achtjarige opleiding fotografie was het logisch gevolg na enkele jaren schilderkunst op de academie. Ze verdiept zich in de verschillende takken van de fotografie met een voorkeur voor reportage en architectuur. Ze maakte ook een fotoreportage ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de plaatselijke wielerclub.

In de kerk kan je grote foto’s van haar zien.

Met haar 16 jaar is Louise Vanovertveldt de jongste deelnemer. Haar passie voor fotografie en fotobewerking kreeg ze mee van haar mama. Ze kreeg haar eerste fototoestelletje voor haar eerste communie en ontwikkelde haar passie voor fotografie verder. Voorlopig vindt ze steden en gebouwen het leukste om te fotograferen. Op haar eerste tentoonstelling dit weekend toont ze enkele foto’s van Parijs.

Al 11 jaar neemt Shirley Van Quickelberghe deel aan Buren bij Kunstenaars, eerst in haar atelier in Buxram in Kooigem en nu al voor de tweede keer in de kerk. Sinds 1972 volgde ze al 8 jaar lessen aan de academie in Kortrijk. Ze volgde tekenen, schilderen, kunstgeschiedenis, anatomie en levend model. In 2009 startte ze de opleiding keramiek. Haar specialiteiten zijn abstract en figuratief werk met olieverf op doek en keramiek.

Veel kunstenaars uit Sint-Denijs

Thierry Balcaen is sinds zijn 10de geboeid door fotografie en maakt nu voornamelijk weerfoto’s die zelfs af en tot op televisie te zien zijn. Hij fotografeert ook lokale landschappen – voornamelijk uit Sint-Denijs – die te vinden zijn in toeristische publicaties. Hij neemt ook foto’s in het wielerpeloton.

Luc Bulteel volgde les aan de academies van Harelbeke en Kortrijk en volgde Monumentale Kunst in Zwevegem. In zijn ‘abstracte wereld’ kan je zijn gevecht met de materie volgen. Het is een strijd tussen toevoegen en schrappen, opleggen en kerven, drippen en droppen, scheuren en schrapen. Soms geeft het resultaat een zachte aanblik, soms een wervelend kleurrijk schouwspel.

Ook Lucs nicht Sonja Bulteel toont haar beelden die soms in zichzelf gekeerd, geheimzinnig en mysterieus zijn. Ze dragen een grote gevoeligheid en dramatische kracht in zich en staren gezichtloos voor zich uit. Sonja werkt het liefst met klei omdat dit het meest toegankelijke materiaal is om mee te werken. Door middel van vorm en beweging wil ze de mens weergeven.

Carine Dragon is laat begonnen met boetseren. Ze volgde lessen aan het Kuurnse Volwassenenatelier voor creatieve kunsten. 26 jaar later gaat ze nog altijd. Nu en dan verandert haar stijl eens maar beeldengroepen blijven haar passie.

Johny Dubus studeerde af als beeldhouwer. De eerste 20 jaar van zijn carrière was hij zelfstandig kunstmeubelmaker. Daarna werd hij leerkracht houtbewerking in het VTI in Waregem. Op de tentoonstelling kan je zijn houtdraaiwerk bewonderen.

Katrien Lemon is in het dagelijkse leven begeleidster van personen met een verstandelijke beperking. Haar hobby en passie is boeteren van keramieken beelden. Ze start altijd van uit een bepaald idee maar tijdens het boetseren nemen de emoties haar mee naar andere vormen en nieuwe ideeën. Ze werkt haar beelden graag af met de Raku-techniek, maar houdt ook van glazueren of de brute klei.

Mediakunst kan je vinden bij Vincent Van Asten. In zijn evoluerend werk zoekt hij manieren om de relatie tussen mens en technologie zichtbaar te maken. Hij speurt naar manieren om de toekomst te uiten. Via verbinding tussen ons verleden en nieuwe media aanschouw je een totaal beeld dat een unieke ervaring meegeeft.

Ben Vandenberghe is een 34-jarige leerkracht Plastische Opvoeding en kunstschilder. Elk van zijn werken is geïnspireerd op spreekwoorden en quotes die hij in een eenvoudig en hedendaags beeld omzet. Dieren spelen de hoofdrol. Zijn schilderijen bevatten een levenswijsheid. De combinatie tussen een spreekwoord en het beeld brengt een speels en leerrijk gegeven mee.

Een kunstnaar uit Tiegem

Tenslotte brengt Ronny Arryn met zijn keramiekproject ‘Torso Della Donna Ceramics’ een ode aan de schoonheid van de vrouw die hij vereeuwigt in keramiek. Hij is autodidact en nog maar enkele jaren actief als hobby-keramist. Hij verkent alle technieken en werkt ongeremd met verschillende soorten klei en vele glazuren, maar blijft vooral binnen zijn projectthema. Aan de ambachtelijke reproductie van een vrouwelijk lichaam in klei probeert hij steeds een artistieke toets toe te voegen.

error: De inhoud is beschermd!