Search

Op zoek naar een kamplocatie en nieuwe leiding

v.l.n.r. zien we Joke, Sam, Anse en Jean-Pierre (copyright foto Els Deleu)

De Zonnebloemblaadjes zijn op zoek, zowel naar een nieuwe kamplocatie als naar nieuwe leiding. “Het is niet evident want we moeten met 140 tot 150 mensen kunnen op kamp gaan”, aldus verantwoordelijke Jean-Pierre Rosseel uit Menen.

We zitten aan tafel met Jean-Pierre Rosseel uit Menen, Anse Jacobs uit Zwevegem en Joke Decoene en Sam Depypere, die allebei uit Kuurne afkomstig zijn en nu respectievelijk in Vichte en in Deerlijk wonen.

De Zonnebloemblaadjes

De Zonnebloemblaadjes zijn een vereniging van mensen die met kinderen met een fysieke beperking, én hun eventuele broers en zussen op kamp en op weekend gaan. De kinderen en jongeren kunnen van 6 tot 18 jaar mee op kamp. Ze zijn verdeeld in vijf leeftijdsgroepen. De kinderen komen uit verschillende streken in Vlaanderen.

Het negendaags kamp vindt één keer per jaar plaats en start op 21 juli. Daarnaast gaat de groep ook op weekend in februari/maart. Er zijn twee weekends, want de groep is dan verdeeld in twee leeftijdscategorieën.

Er is elk jaar in september een happening met een maaltijd en activiteiten. Dat is een mooi terugkommoment na het kamp en voor iedereen die ooit meeging met de Zonnebloemblaadjes. Ook de ouders en familieleden en sympathisanten zijn hier welkom.

Voor de leiding is er elk jaar een vormingsweekend in het najaar (dit jaar is dit het weekend van 17 november in de Miere in Meulebeke), een kerstactiviteit, een algemene werkdag en wat voorbereidingsmomenten per groep.

Nieuwe leiding

“Nieuwe leiding zou zeker welkom zijn. Soms vallen mensen weg doordat ze een gezinnetje stichten, maar soms blijven ze komen, want we zorgen ook voor een kinderopvang voor de kinderen van leiding die mee is op kamp en kinderen die 6 jaar en ouder zijn spelen mee in de groepjes.”

“Het wordt moeiijker om nieuwe leiding te vinden. Het lukt ons elk jaar wel, maar mochten er vijf of tien mensen meer geweest zijn, dan zouden die zeker welkom geweest zijn.”

Een specifieke opleiding voor leiding is er niet nodig, wél enthousiasme, goesting en tijd, en een minimumleeftijd van 17 jaar.

Kamplocatie

Een heel belangrijke zoektocht gaat dit jaar ook naar een nieuwe kampplaats. De Zonnebloemblaadjes gingen jaren aan een stuk naar een school met internaat in Zepperen, bij Sint-Truiden. “We gingen daar 16 keer naar toe”, stelt Jean-Pierre. Er werden klaslokalen omgetoverd tot slaap en andere tot waslokalen. Er worden veldbedden gebruikt, maar sommige kinderen hebben ook hun eigen matras bij, die aangepast is aan hun lichaam of hun klachten. De leiding kon gebruik maken van de internaatskamers. Daarnaast waren er klassen die we gebruikten als werkingslokalen, om ons materiaal in op te bergen, als voorraadruimte voor onze voeding, die vaak gesponsord is, als kinélokaal,… En er was een sporthal, een refter, een ingerichte keuken waar onze kookploeg zelf voor de maaltijden kon zorgen, een grasplein,…

In 2020 kon het kamp door corona niet plaatsvinden en sindsdien moesten we op zoek naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden in een school in Hoogstraten. “We waren daar al eens geweest in 2007, omdat ze dan in Zepperen de keuken aan het verbouwen waren.”

De laatste drie jaar konden de Zonnebloemblaadjes dus in Hoogstraten terecht door een vrijwilliger bij de Zonnebloemblaadjes uit Rijkevorsel.

“Vanaf dit schooljaar zijn de drie internaten die er in Hoogstraten waren gefusioneerd, en het internaat dat wij gebruikten – vlak bij de school die we konden gebruiken – is uitgevallen. De andere internaten liggen te ver van onze kampplaats, want we mogen gerust terug naar de school, maar hebben geen plaats om onze leiding daarbij te slapen te leggen.”

Op zoek

De Zonnebloemblaadjes zijn dus dringend op zoek naar een school met een internaat ergens in België, waar ook nog een keuken is die ze mogen gebruiken. “We werken voor onze voeding zoveel mogelijk met sponsors, want we willen de kampen zo goedkoop mogelijk aanbieden aan de ouders van onze kinderen. Dus moeten we zelf de maaltijden kunnen klaarmaken.”

De plaats moet ook toegankelijk zijn voor rolstoelen en we moeten de kinderen een slaapplaats kunnen bieden op het gelijkvloers, waar we ook de kinderen moeten kunnen wassen.

“We kunnen creatief zijn en weten dat we zullen moeten flexibel zijn qua ruimtes. Een internaat voor de leiding zou natuurlijk ideaal zijn, maar we kunnen ook wel wat leiding samen leggen in lokalen. Er moet natuurlijk voldoende sanitair zijn. Ook een tamelijk ruime refter is belangrijk, want veel van onze kinderen zitten in rolstoelen.”

Dit jaar waren er 71 kinderen en 69 begeleiders mee. “Het aantal schommelt gewoonlijk tussen de 140 en de 150 personen.”

“We weten dat het geen evidente zoektocht is voor zowel een binnen- als buitenruimte.”

Wie kan helpen kan contact opnemen met info@zonnebloemblaadjes.be of op 0471 111 279

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.