Op bezoek in een wijndomein in Sint-Denijs

Veerle Verrue (copyright foto Els Deleu)

We gingen eens langs op het wijndomein Beerbosch in Sint-Denijs (Zwevegem). Nu de eerste houtgelagerde Eau de Vie, gemaakt van Chardonnay druiven klaar is, hadden we een babbel met wijnbouwer Veerle Verrue (36). De foto’s namen we toen de druiven nog niet geoogst waren.

Veerle groeide op in Sint-Denijs. Ze woonde na haar studies een kleine 10 jaar in Ieper en woont nu met haar man Arne Pannecoucque (36) en hun kinderen van 4, 2,5 en 1 jaar op het wijndomein Beerbosch, ooit de boerderij van Veerles grootouders. “Zij kweekten hier varkens”, vertelt Veerle.

Haar ouders hadden vroeger een aardbeienkwekerij. “Toen ik ging studeren in Gent had ik ook gezegd dat ik iets in die aard zou willen doen.”

Om haar landbouwersdiploma te halen moest Veerle stage volgen. “Mijn man raadde me aan om stage te lopen op het wijndomein waar hij als vakantiejob geholpen had. Ik wou eigenlijk gewoon mijn diploma halen, zonder bijbedoelingen en verwachtingen. Toen ik stage liep in het wijndomein, was het wintersnoei. Ik vond dit zo interessant en heb er de microbe te pakken gekregen.”

“We woonden in Ieper en hadden eigenlijk al zin om naar Sint-Denijs te verhuizen, we zetten de stap en wilden ook een paar 100 stokken te zetten. Toen hoorden we van mijn vader dat hij 20 jaar geleden ook al met dat idee gespeeld had. Dat was een verrassing!”

“Mijn vader en ik volgden dan een cursus voor het financiële en het praktische en mijn man en ik volgden ook nog een wijnbouwercursus van drie jaar. Zo’n cursus is echt noodzakelijk, anders kan je niet anticiperen. Je moet je verdiepen in de materie, zeker als je met de reputatie van goede Belgische wijn wil afkomen.” Veerle laat zich ook begeleiden door Fransen die al generaties lang bezig zijn.

Het proces

In 2018 werd er voor het eerst manueel geplant. “Planten gebeurt in het voorjaar. Dan hadden we nog drie jaar nodig vooraleer we de eerste keer echt voldoende konden oogsten en dan duurt het nog een jaar eer de wijn klaar is.”

De eerste keer oogstte men bij het wijndomein Beerbosch Pinot Noir en Chardonnay. Met de Pinot Noir werd in 2022 onmiddellijk een bronzen medaille gewonnen bij de wedstrijd Beste Belgische wijn. “We namen hieraan deel op aanraden van mensen die de wijn écht goed vonden.” Het winnen van die medaille gaf voor Veerle en Arne natuurlijk onmiddellijk een enorme boost. “Een kwalitatieve rode wijn is in het Belgische klimaat immers het moeilijkste om te maken.”

Dit jaar was er ook Rosé, de enige Gewürztraminer in België en onlangs werd de Chardonnay 2020 gelanceerd. “Deze werd hetzelfde jaar als de Pinot Noir geoogst, maar rijpte langer.”

Veerle gaat graag voor een uitdaging. “Zo wil ik kwalitatieve stille rode wijnen maken, wat het moeilijkste is in België. Af en toe kom ik ook graag met een ‘specialleke’, zoals een zoete, droge Gewürztraminer.”

“Wellicht zal onze trots – een Merlot – in december of januari klaar zijn. Deze is van druiven van het oogstjaar 2022 en is echt subliem. Wijnkenners proefden al en zijn nu al overdonderd!”

Onderscheiden

Bij Wijndomein Beerbosch wil men zich onderscheiden met andere wijnen in België door zo natuurlijk mogelijk te werken. “Wij filteren niet en werken op Belgische houten (eiken) vaten. In bepaalde dingen zijn we zelfs één van de pioniers.”

“We werken zo natuurlijk mogelijk, zowel in de wijngaard als bij het maken van de wijn. We sproeien niet met herbiciden en pesticiden en mesten ook niet.

“Oogsten, persen, de fermentatie opstarten (we werken niet met enzymes) en bottelen doen we allemaal zelf hier te plaatse.”

Veerle merkt op dat de ligging en de ondergrond ook bepalende factoren zijn. “Ons wijndomein ligt in de groene long van Zuid-West-Vlaanderen, tussen de Schelde en de Leie, in Sint-Denijs met zijn licht glooiende ‘bulten en knulten’.”

“Er zijn ook veel factoren waar we niets kunnen aan doen, zoals het weer en bepaalde insecten. Zo is de Aziatische fruitvlieg momenteel één van de grootste risico’s. Deze zit ondertussen over heel Europa en heeft hier geen natuurlijke vijanden.”

“Ook voorjaarsvorst is slecht voor onze scheutjes die dan ondertussen gepopt zijn en hagel zien we ook liever niet. Als het té warm wordt – meer dan 37 graden – verbranden de vruchten, verliezen ze hun natuurlijke bescherming en krijg je rozijntjes waar je niets meer mee kan doen.”

Zeer goede Belgische wijnen

Dag per dag plukt Veerle bessen om de waarden te bepalen om te beslissen wanneer er geoogst wordt. “Als het moment om te plukken er is, proberen we dit in een voormiddag te doen met zoveel mogelijk mensen.”

Slechte trossen worden op tijd weggeknipt. “Die zijn toch verloren, en het is beter om dit dan zo snel mogelijk te doen dan daar je tijd in te moeten steken tijdens de oogst.”

Eer een wijn gebotteld wordt, wordt er van geproefd tot de wijn stabiel is. Er wordt elke twee weken geproefd.“

“In België heb je nu ook zeer goede wijnen. Het klimaat is immers opgeschoven. Je moet gewoon goed weten hoe je aanplant en de wijnstokken verzorgt. Als je rijpe gezonde druiven kan oogsten, kan je geen slechte wijn maken.”

“Elk jaar willen we een beetje uitbreiden”

Volgend jaar komen er meer stokken in productie. “We begonnen met een kleine hectare en hebben nu een kleine 6 hectare en rond de 23.000 stokken. We werken met een hele equipe jobstudenten.”

Veerle hoopt ook om in het najaar van volgend jaar een tweede degustatiegebouw te kunnen realiseren, zodat degustaties niet meer in de loods moeten gebeuren.

Dit jaar werd er voor het eerst geoogst voor de Belgische mousserende wijn.

“Vroeger was in het hoofd van de mensen enkel de Franse wijn goed, maar wij verdiepten ons er in en we kweken de juiste rassen in het juiste klimaat. De toegankelijkheid naar Belgische wijnen was er dertig jaar geleden trouwens ook nog niet. Ondertussen is het klimaat veranderd en hebben we de knowhow.”

Verkoop

Tot eind augustus werkte Veerle nog als quality manager in een voedingsbedrijf. Dat deed ze al sinds ze afstudeerde, maar nu de verkoop van de wijn erbij komt is dat niet meer te combineren.

“We verkopen vooral particulier maar mogen ook al in enkele klasserestaurants leveren, zoals in het sterrenrestaurant L’envie in Sint-Denijs.”

Wijnen kopen kan via de webshop op https://www.beerbosch.be/webshop/ of elke zaterdag van 13.30 tot 18.30 uur in de Zandbeekstraat 44 in Sint-Denijs.

https://www.beerbosch.be/

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen