Search

Ook een afdeling van de Dierenvoedselbank in Zwevegem/Anzegem

copyright foto Els Deleu

We stellen graag eens de afdeling van de Dierenvoedselbank in de streek van Zwevegem/Anzegem voor. De vrijwilligers bedelen er voedsel voor de huisdieren van mensen die het moeilijker hebben. Dierenvoeding kan je nu ook in Heestert, Vichte en Moen in een box plaatsen om te helpen.

We gingen langs voor een babbel met Greet Roobroeck uit Heestert, Emma Hochedez uit Moen en Wivine Vermeulen uit Vichte. Guy Hochedez, de papa van Emma kon er jammer genoeg niet bij zijn. Zij vier nemen de organisatie van de dierenvoedselbank in Zwevegem/Anzegem voor hun rekening.

Allen hebben ze zelf dieren. Greet, die als nachtverpleegkundige op intensieve zorgen in het AZ Groeninge werkt heeft twee hondjes, een vogeltje en een konijntje. Wivine, die sociaal inspecteur is bij RIZIV heeft een Malthezer en Guy, een gepensioneerd vrachtwagenchauffeur en zijn dochter Emma die in de voetsporen van haar vader trad hebben een mopshond.

Greet kwam in contact met de dierenvoedselbank op haar werk. “Ik hoorde van het bestaan van die vereniging, ben eens naar de bedeling gaan kijken en was direct verkocht.” Wivine leerde de organisatie kennen via Facebook. “Ik doneer aan veel diervriendelijke organisaties en toen er eens een chocoladeverkoop georganiseerd werd, ging ik mijn aangekochte chocolade afhalen. Na een gesprek bood ik me aan als vrijwilliger.” Wivine is er nog maar sinds dit jaar bij. Emma komt al van in het begin mee naar de Dierenvoedselbank. “Die bestaat nu vijf jaar. Twee jaar geleden ben ik officieel meter van de groep geworden.”

Nu twee bedelingsplaatsen

De hoofdzetel van de dierenvoedselbank is in de Leiestraat in Kuurne. “Wij zijn onlangs met een aparte plaats begonnen. Het is beter om twee locaties te hebben. Voor mensen die bv. van Avelgem en Tiegem kwamen, was Kuurne te ver”, luidt het. “Ook financieel was het niet evident voor de mensen om telkens tot in Kuurne te komen.”

“Nu in het voorjaar de bedeling in Zwevegem opgestart is, is iedereen uit de streek heel tevreden! Ook voor mensen uit onze streek die willen doneren is het handiger om dat dichtbij te kunnen doen.” Greet had sowieso al een voorraad in haar garage in Heestert staan.

Om de twee maanden is er de eerste zaterdag van de maand van 11 tot 15 uur een bedeling. Op zaterdag 4 november is er dus opnieuw één, zowel in de Leiestraat in Kuurne als in de Outrijvestraat 77 in Heestert.

Op hetzelfde adres staat er een box waarin mensen ook iets kunnen schenken. Dat kan trouwens ook in de Hooiestraat 21 in Vichte en in de Garenstraat 8 in Moen.

“We krijgen graag alles van voeding voor honden, vogels, katten, vissen en knaagdieren. Naast korreltjes, natvoer en snoepjes krijgen we ook soms shampoo en propere speeltjes. Daarnaast kan je ook een bedrag doneren op BE53 2850 4508 8053. We zetten ook op verschillende plaatsen rospotten. Met het geld daaruit wordt dierenvoeding aangekocht.

Als er handelszaken zijn die – zoals bv. in Frituur De Statie in Moen – ook zo’n spaarpot willen zetten, kunnen ze contact opnemen met Emmahochedez24@gmail.com of Wivine.vermeulen@skynet.be

Goed gevoel

Het geeft voor de vrijwilligers vooral voldoening. “Het zou jammer zijn dat mensen die het niet breed hebben, hun dier omwille van financiële redenen moeten wegdoen. Voor mensen die vaak hele dagen thuis zijn en geen groot netwerk hebben, biedt hun huisdier vaak een grote troost.”

Soms worden de mensen gestuurd door het Sociaal Huis. Velen kennen het ook door Facebook. De mensen die komen afhalen moeten wel een attest kunnen voorleggen dat ze op één of andere manier hulp krijgen. Er staat wel een limiet op het aantal dieren waarvoor ze eten kunnen afhalen.

De vrijwilligers doen nog eens een oproep om zoveel mogelijk eten, gerief of geld te doneren. “We moeten met een wachtlijst werken voor de mensen die eten komen afhalen. We kunnen moeilijk mensen toelaten om hen dan teleur te stellen dat er niet genoeg is.”

Een gemiddelde van wat bedeeld wordt is 220 kg hondenkorrels (ook natvoer en snoepjes) en bijna 130 kg korrels voor katten. Dan komt er ook nog voer voor andere dieren bij.

“Het is interessanter om het voer in kleinere pakjes te krijgen. Zo kopen wij het ook aan, want het is niet aangeraden dat we verpakkingen moeten openen om te verdelen.”

Greet, Emma en Wivine ondervonden ondertussen al dat het aantal mensen dat hulp nodig heeft stijgt. “Die mensen zijn echter allemaal heel dankbaar met wat ze krijgen!”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.