“Onze collectie past perfect tussen de grote namen”

Op zaterdag 10 september vindt om 16 en om 20 uur de voorstelling plaats van de nieuwe collectie van het modelabel Amili Haha. De collectie van dat modelabel past perfect tussen deze van de grote namen, maar werd ontworpen en ontwikkeld door mensen met een verstandelijke beperking.

Achter de naam van het modelabel schuilen de eerste letters van Annemie, MIeke, LIndsy, HAnnes en HAdewijch. “Dat zijn de eersten die met het modelabel begonnen”, vertelt Annemie Depaepe die bij Groep Ubuntu enkele mensen met een verstandelijke beperking begeleidt in De Zandberg in Harelbeke. “Het was Hadewijch Herman die met het idee kwam om voor de naam van hun modelabel te kiezen voor deze beginletters. Doorheen de jaren kwamen er nog meer mensen bij die stoffen en modellen ontwerpen voor de collectie. Het bestikken van stoffen is ons handelsmerk maar ook zeefdrukken doen we op stof.”

Annemie

Annemie Depaepe komt uit Avelgem. Na haar modestudies ontwierp ze 8 jaar stoffen in een atelier maar ze ging bewust op zoek naar iets in de sociale sector. “Ik startte in 1994 met een naaiatelier met mensen met een beperking. We deden vooral herstellingen en gaandeweg werden ook unieke stukken gemaakt. Na enkele samenwerkingen met het toenmalige Molenhuis, het kunstatelier van Feniks, sloten we in 2004 bij hen aan. Een jaar later verhuisde het Molenhuis naar Harelbeke en werd het Kunstwerkplaats de Zandberg.

Annemie ondersteunt de ontwerpers op de Zandberg en vraagt hoe zij het zien en in welke richting ze verder willen gaan. “Ik neem hun werk niet uit handen. Zij zijn de ontwerpers.”

“We maken zeker niet meer dan 1 collectie per jaar. “Het is iets unieks met een verhaal. Alles is ook met gevoel ontworpen. Wie een stuk uit onze collectie koopt heeft er jaren plezier aan.”

De ontwerpers

De eerste ontwerpers die bij het modelabel waren zijn Mieke, Lindsy, Hannes en Hadewijch.

Mieke Vanhessche (52) uit Zwevegem heeft de langste carrière in het naaiatelier en het ontwerpen van stoffen en is al ruim 30 jaar bezig. “Ik teken veel. Ik heb iets in mijn hoofd en teken het onmiddellijk op de stof”, zegt ze.

Lindsy Mervylde uit Desselgem, een veertiger, ontwerpt zowel stoffen als modellen. Dat doet ze ruim 20 jaar.

Hannes Vandenbroucke (26) uit Kortrijk/Zwevegem kwam op zijn 18de werken in de Zandberg. Hij ontwerpt heel vrouwelijke silhouetten. Hij tekent niet echt iets uit, maar ‘beeldhouwt’ als het ware met stoffen op een pop. Hij naait de stoffen ook met de hand aan elkaar. Hannes wil blijven ontwerpen, maar droomt er ook van om te acteren.

Ook Hadewijch Herman uit Kortrijk is een ontwerper.

Nu is ook Christa Allegaert uit Kortrijk er bij gekomen om stoffen te ontwerpen. Zij was vooral bezig met haken en borduren. Ze tekende ook in de galerie van Groep Ubuntu, maar is liever met stoffen bezig.

Ook Thomas Baert uit Avelgem heeft veel stoffen ontworpen. “Mijn grootvader is kleermaker geweest”, zegt hij. Thomas maakt ook stukken helemaal alleen. Hij is een veelzijdig kunstenaar en werkte ook nog mee aan een kortfilm.

Yasmine Vanhaesebroucke uit Otegem die tekent en schildert leverde eenmalig tekeningen aan voor de collectie. “We lieten haar tekening digitaal printen op stof. Nu is de rode draad het werk van Yasmine, waar vooral kleur en natuur in voorkomen.

Het uiteindelijke stikwerk na het ontwerp gebeurt dan door vrijwilligers.

Fashion label

“Ons label Amili Haha staat echt tussen de andere labels. Het gaat om de collectie en de unieke stukken die we maken. Nooit zijn 2 stukken dezelfde. Alles wordt handgemaakt in de Zandberg. We vertrekken uit onze expertise en starten met het ontwerpen van de stof.”

“We hebben connecties in de wereld van de mode, waar we advies krijgen en uitwisselingen mee hebben. We kregen onder meer advies van Tom Van Der Borght.”

“Zaterdag is het de derde keer dat we een collectie voorstellen, na shows in Texture in Kortrijk en in Be Part in Waregem.” De eerste collectie van Amili Haha dateert van 2017.  Normaal gezien verkopen we veel na de modeshow. De mensen zitten in de sfeer en het gebeuren. De show is een mix van modellen die lang, groot, breed, kort… kunnen zijn. Stukken die nog te verkopen zijn achteraf komen op www.amilihaha.be

Tickets

Tickets voor de modeshow op zaterdag 10 september kan je bestellen via

https://www.kunstwerkplaatsdezandberg.be/nl/amili_haha

De shows vinden plaats om 16 uur en om 20 uur in Uzien, in de De Cassinastraat 10 in Deerlijk.

error: Content is protected !!