Search

Onderwaterloopband voor honden in Wevelgem

Copyright foto Els Deleu

Wie de spieren van honden wil opbouwen, honden wil laten revalideren na een (sport)blessure of orthopedische en neurologische problemen bij honden wil aanpakken, kan hiervoor terecht bij Lobke Vanden Hove (39) in Wevelgem.

“Mijn ouders zijn van Wevelgem afkomstig maar verhuisden naar Menen, waar ik opgroeide en school liep.” Nu woont Lobke weer in Wevelgem. Ze werkt voltijds als leerkracht in het secundair onderwijs in Waregem.

Thuis is Lobke met honden opgegroeid. “Mijn vader was met herdershonden actief in de hondensport. Ik kan me geen leven zonder hond voorstellen. Onze laatste hond thuis was een border collie. Ik kreeg een voorliefde voor dat ras. De werklust en uitstraling van zo’n honden spreken me aan en het zijn rustige honden in huis.”

Sinds Lobke alleen woont heeft ze al haar derde eigen border collie. Ze traint honden op agility en behendigheid. “Het is een uit de hand gelopen hobby. Ik kan een eigen terrein gebruiken en loop wedstrijden in het weekend. Door veel wedstrijden bij te wonen merk je veel sportblessures door verkeerde trainingsmethodes. Zo is het niet goed om niet op te warmen en na de wedstrijd niet uit te lopen.”

Lobke geeft ook les in de hondenschool in Kuurne. Ze doet ook Dogsfrisbee en is er al Belgisch Kampioen in geworden.

Lobke volgt sinds vorig jaar een twee jaar durende opleiding ‘Animal rehab assistent en sport coaching’. Ze past massagetechnieken toe bij honden en begeleidt onderwatertraining en watergewenning.

Onderwaterloopband

Door opzoekingen op het internet vond Lobke een boek om te trainen met honden op een onderwaterloopband.

“Het is belangrijk om te vertrekken van uit een uitgewerkt trainingsschema om een problematiek aan te pakken. Dat moet ook haalbaar zijn voor de klant.”

Lobke ondervond al dat training voor alles goed is, ook na een operatie of een sportblessure of bij orthopedische en neurologische problemen. “Het bad met de loopband is veilig voor de hond en kan een gewicht van 90 kg aan, dus ruim voldoende voor honden. De temperatuur kan opgewarmd worden tot 43 graden. Voor revalidatie is de ideale temperatuur tussen de 26 en de 28 graden.

Volgens Lobke is een frequentie van één tot twee keer per week ideaal om kilo’s kwijt te spelen of te werken aan een gecontroleerde spieropbouw. “Als de hond bijvoorbeeld de voorpoten naar binnen slaat kan er gewerkt worden rond spieropbouw rond de schouderligamenten om op die manier de poten niet meer naar binnen te laten slaan. Bij showhonden kan je met de onderwaterloopband ook het looptempo aanleren.”

“Als je recreatief naar de loopband met je hond komt, kan je ervoor kiezen om één keer per maand te komen.. In het pakket van een trainingsschema zit een inlooptijd, de trainingstijd, de cooling down en het uitlopen aan een trager tempo.”

Watergewenning bij puppy’s kan ook.

Nog verder studeren

Ondertussen is Lobke via thuisonderwijs ook bezig met een opleiding tot dierenartsassistente. “Ik zal ook stage lopen. Het is niet mijn bedoeling dit als werk te doen, maar meer als achtergrondinformatie om dat verder uit te werken en me verder te specialiseren in sporthonden. Als hier een hond komt na een operatie en de wonde is niet dicht, zou ik willen zien of het al dan niet veilig is om in het water te gaan.”

Praktisch

U vindt heel wat praktische info op www.dogzmotion.be

Je kan bij Lobke terecht op maandag-, donderdag- en vrijdagavond en op zaterdag.

Je kan een afspraak maken via 0473 65 93 67 of mailen naar info@dogzmotion.be

Dogzmotion vind je ook op Facebook.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.