Search

Olivier Dorme is de nieuwe zonecommandant

Copyright foto Els Deleu

Olivier Dorme (41) is de nieuwe zonecommandant bij Hulpverleningszone Fluvia. Hij legde op dinsdag 1 maart de eed af in de post Kortrijk, dit in aanwezigheid van familie, collega’s en verschillende burgemeesters.

De zoneraad stelde op vrijdag 25 februari majoor Olivier Dorme aan als zonecommandant. Hij neemt hierbij de fakkel over van waarnemend zonecommandant majoor Jan Leenknecht die het afgelopen jaar de zone leidde na het vertrek van majoor Frank Maertens. Majoor Leenknecht neemt nu de taak als adjunct-zonecommandant op.

“De voeling van majoor Dorme als voormalig clusterofficier, zijn talenten voor diplomatie en zijn toekomstvisie maken van hem de perfecte coach en zonecommmandant”, stelt Francis Benoit, voorzitter HVZ Fluvia.

Majoor Olivier Dorme

Majoor Olivier Dorme groeide op in Geluwe in het gezin van luitenant Luc Dorme (bij Post Geluwe, zone Westhoek) en Lucrèse Bonte. “Ik groeide dus als het ware op in de brandweer”, zegt hij. Hij volgde een opleiding als Industrieel Ingenieur Bouwkunde. Pas in 2006 werd hij stagiair-brandweerman en op 1 augustus 2007 startte hij zijn stage als officier bij Brandweer Zwevegem. Hij was 11 jaar vrijwilliger in de post Zwevegem en 2,5 jaar brandpreventionist in het administratief kader van de prezone. Op 1 september 2016 werd majoor Olivier Dorme clusterofficier in het beroepskader. Nu neemt hij vanaf 1 maart 2022 het mandaat van zonecommandant op voor de komende zes jaar.

Olivier is gehuwd met Lendsey Bossuyt. Lukas en Mathis zijn de twee zonen die het leuk vinden dat hun papa de mensen helpt. Het gezin woont nu in Zwevegem. “Daar waren de grootvader en de oom van mijn vrouw ook bij de brandweer.”

Olivier wil zijn mandaat als zonecommandant met volle overtuiging aangaan.

Ook Oliviers ouders waren bij de eedaflegging. “We zijn natuurlijk trots”, zeggen ze. “We hebben Olivier nooit geforceerd, hij is de enige van onze twee zonen die gepassioneerd is door de brandweer. Vader Luc is nog actief bij de brandweer in Geluwe.

“Hoe kan ik helpen? Dat is dé vraag die een hulpverelener zich moet stellen”, aldus majoor Olivier Dorme. “Burgers, gemeenten en gemeentebesturenelkaar moeten elkaar steunen als collega’s om er als organisatie sterker uit te komen.”

“Het is een uitdaging om de brandweer betaalbaar te houden en sterke dienstverleningen aan te bieden. De wijzigingen in de wetgeving en de evoluties vragen flexibiliteit en maken die uitdaging groter. De lokale verbondenheid blijft belangrijk. We bieden het zonaal kader aan ter ondersteuning zodat de mensen op het terrein hun werk kunnen doen.”

Het laatste jaar was een transitiejaar met een nieuw bedrijfsplan. Er werden kansen geboden en genomen en acht nieuwe medewerkers kwamen het team versterken binnen verschillende functies. De burger moet kunnen rekenen op goed opgeleide mensen en we streven naar een maximale beschikbaarheid.”

Binnenkort komt er een nieuwe aanwervingscampagne voor HVZ Fluvia.

Geen facturen voor interventies bij de stormen Eunice en Franklin.

Voorzitter van HVZ Fluvia Francis Benoit meldde nog dat er op de afgelopen zoneraad van 25 februari beslist werd om geen facturen te sturen naar de inwoners die op de Hulpverleningszone moesten beroep doen bij de stormen Eunice en Franklin. “Het gaat over meer dan 2.000 interventies en over een budget van 300.000 euro. De middelen worden uit werkingsmiddelen gehaald.

Hier sparen we veel discussies en onduidelijkheden uit, maar het betekent ook een lastenvermindering voor de dienst facturatie.”

De burgemeeesters van HVZ Fluvia zien het als hun maatschappelijke opdracht om geen facturen uit te sturen. “Het zou nu een slecht signaal zijn in tijden van crisis en opgelopen schade”, besluit voorzitter Francis Benoit.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.