Nu ook een Spar Express in Aalbeke

Lucie en Marie Losfeld (copyright foto Els Deleu)

Aan het ESSO Station Ovaere in de Moeskroensesteenweg in Aalbeke is vandaag – donderdag 24 november – een Spar Express zelfbediening geopend. Hiermee biedt men nu een volwaardige winkel bij het tankstation en de carwash.

Het ESSO station met SPAR en carwash wordt gerund door de zussen Marie (33) en Lucie (31) Losfeld en hun vader Robin (63).

“Het is een echt familiebedrijf dat begon als tankstation door onze overgrootmoeder Marie-Louise Depraetere”, zegt Marie. De familie verhuisde vier keer in dezelfde straat. “Het begon hier wat verder in de jaren vijftig-zestig.” Toen de familie naar het huidig station in de Moeskroensesteenweg 177 kwam, werd er uitgebreid naar twee pompen en er kwam ook een winkel bij.

In 1975 werd het huis naast het station gebouwd. “In augustus 1976 werd er uitgebreid en gingen we naar een self-service.”

Marie vertelt dat haar overgrootmoeder overleed in 1986. “Mijn grootmoeder werkte hier en ook mijn grootvader die bij Louis De Poortere werkte, kwam hier helpen. Mijn papa heeft toen de zaak overgenomen. In 1988 deed mijn papa nog eens verbouwingen om de zaak uit te breiden. In 2001 werd er nog eens uitgebreid.  Er kwamen nieuwe pompen en een nieuwe winkel. We zijn dan begonnen met het concept van broodjes die we vers verkopen en groeiden snel. Vanaf dan konden we hier niet meer wonen.”

Marie en Lucie

Marie kwam in 2015 in de zaak. “Mijn zus kwam er ook rond hetzelfde moment bij”, vertelt Marie.

“Toen we in datzelfde jaar de Q8 in Marke overnamen konden we proeven van de combinatie van een tankstation, broodjeszaak en kruidenierszaak. Daar is er een Delhaize bij.”

In Aalbeke werd er nu een nieuw gebouw opgetrokken naast het tankstation. De vroegere winkel is volledig naar daar verhuisd. “Hier kozen we voor een Spar Express via Spar Lambrechts met een prachtig assortiment van kruidenierswaren, dranken en verse voedingswaren.”

Het was bij de zussen altijd de bedoeling om nog meer met voeding te doen.

Marie volgde na haar opleiding Business Management een jaar voltijds koksopleiding in volwassenenonderwijs in Spermalie. “We leveren nu al aan bedrijven. We maken dagschotels, slaatjes en broodjesmanden.”

Spar Express

In de Spar is alles zelfbediening, behalve de belegde broodjes en de bakkerij. “Daar bakken we zelf ter plaatse af, zoals we nu ook doen.”

Er komt ook een kassa bij. “Nu runnen we onze winkel met 1 kassa.” Marie hoopt om met hetzelfde personeel te kunnen verder werken. “Nu zijn we al gekend dat alles vlug verloopt en dat zullen we zo aanhouden. Met enkele slimme ingrepen zoals een drankencel die volledig gekoeld is, zal het werk om koelkasten te vullen veel verminderen. Ook de eigen keuken die we hebben spaart veel tijd uit. We zijn hier allemaal goed op elkaar ingewerkt.”

Het tankstation met winkel heeft een vast clienteel. “Veel mensen zijn gewend hier te stoppen, ook chauffeurs die hier wekelijks naar de bedrijven in de buurt moeten keren altijd terug. Met ons groter aanbod en de Spar Express wordt het voor de mensen uit de streek zeker een troef bij.”

Je kan in Spar Express ook terecht voor jetons voor de carwash. “De diensten die we aanboden in de winkel bij het tankstation blijven.”

Achter het gebouw ligt een terras waar je met een weids zicht kan genieten van de aangekochte waren.

Wat er met het vroegere winkelgebouw zal gebeuren, weet de familie nog niet. “Het kan misschien interessant zijn als er hier iets met diensten komt. Een strijkatelier zou bijvoorbeeld interessant zijn. Voorlopig zal het gebouw eventjes leeg staan.”

Drukke jobs

Als we vragen naar de hobby’s van Marie antwoordt ze dat het een cliché-antwoord zal zijn. “Mijn werk is mijn hobby, ik kan er koken en de lekkerste gerechtjes klaarmaken en ik kan wat ik klaarmaak verkopen aan andere mensen en hen er gelukkig mee maken.”

Marie die in Aalbeke woont heeft twee dochtertjes van 5 en 2 jaar. Haar man werkt als werkplaatsverantwoordelijke bij Thermote-Vanhalst. Lucie woont in Kortrijk met haar man die in Garage De Prinse in Deinze werkt. Hun dochtertje is 2 jaar. “We hebben allemaal drukke jobs, maar het is fijn!”

Spar Express is tijdens weekdagen open van 6 uur ’s morgens tot 20 uur ’s avonds.

Op zaterdag gaat de winkel om 7.30 uur open en op zondag om 8 uur. Tijdens het weekend sluit de zaak om 19 uur.
Er is ter gelegenheid van de opening een openingsfolder met acties.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen