Nu al meer dan 50 activiteiten gepland voor de viering van 900 jaar Kuurne

copyright foto Els Deleu

Op vrijdag 25 november start de ticketverkoop voor een heus nieuwjaarsconcert in Weense stijl door de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt Kuurne. Dat nieuwjaarsconcert dat plaats vindt op zaterdag 7 januari om 19.30 uur in de Sint-Pieterskerk in Kuurne is de start van een jaar vol festiviteiten voor de viering van 900 jaar Kuurne.

De festiviteiten voor 900 jaar Kuurne zullen verspreid worden over Sint-Pieter, Sint-Michiel (het centrum) en Sint-Katharina (Sente).

Het logo dat door Reiner Van Wonterghem van het Kuurnse grafisch Bureau Fort07 ontworpen werd voor de viering van 900 jaar kuurne omvat drie cirkels in het cijfer 900, die staan voor deze drie dorpskernen.

In de drie kernen

Het feestjaar wordt dus ingezet met een groots nieuwjaarsconcert. Er werd voor 900 jaar Kuurne ook een hymne voor Kuurne geschreven. José Wylin is deze aan het componeren. “Het moest een kort, eenvoudig deuntje zijn, die makkelijk mee te zingen is, maar zonder tekst”, vertelt José. “Er is een versie voor een harmonie en een versie voor een orkest dat zal opgenomen worden.”

Naast de Sint-Pieterskerk is er op zondag 8 januari van 11 tot 12.30 uur een volksreceptie voor alle Kuurnenaren. Hiervoor werkt het gemeentelijk feestcomité samen met de gemeente.

Op zaterdag 16 september worden de straten en pleinen in het centrum van Sint-Michiel feestelijk geopend. Ook die dag zal er een belevingsmoment zijn voor alle inwoners.

De festiviteiten worden afgesloten op vrijdag 22 december in Sente. Hiervoor wordt een wintertoer met lichtjes, vuur en gezelligheid gepland.

Tussen deze drie hoofdactiviteiten in de drie kernen van Kuurne in zijn er momenteel al ruim 50 activiteiten gepland door verenigingen en organisaties. Zij kunnen hiervoor een subsidie van de gemeente krijgen.

Zo zijn er al plannen voor een 900-minutendans, een tentoonstelling met 900 dorpszichten, koldertheater met Soupapke, een orgelconcert, een lichtspektakel aan Site Sabbe, een groepsfoto met de Kuurnse scholen waar de leerlingen op 17 februari voor Carnaval in oude kledij naar school komen en samen het getal 900 zullen vormen om er een luchtfoto van te maken, schoolfeesten zullen in het thema van 900 jaar Kuurne georganiseerd worden,… en nog veel meer.

900 jaar Kuurne

De eerste gevonden sporen van Kuurne dateren uit 1123. Toen kocht de abdij van Voormezele enkele gronden in de nabijheid van een bidplaats. De kleine woonkern die er aanwezig was werd Curnes genoemd. De volgende benaming Cuerna zou uit 1146 dateren. Later komen nog de namen Cuerne, Curna, Curne, Querne en uiteindelijk Kuurne, dat gekend is als een gemeente van ‘samen doen’ en ‘verbinden’. Er woont een volk van ‘feestneuzen’. Het rijke verenigingsleven en de gekende Ezelsfeesten zijn daar een voorbeeld van.

Tickets voor het nieuwjaarsconcert aan de symbolische prijs van 9,00 euro kan je vanaf vrijdag 25 november om 9 uur reserveren via https://ovatic.nl/kuurne?TwwAction=TicketshopSearch&TwwSearchFilter=nieuwjaar

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen