Nostalgische kermis voor de Dag van Dementie

Rechts op de foto zien we referentiepersoon dementie Isabel Eggermont (copyright foto Els Deleu)

Op woensdag 21 september werd in het woonzorgcentrum VZW Zorg en Welzijn in de Gasthuisstraat in Kuurne een Nostalgische Kermis georganiseerd ter gelegenheid van de ‘Dag van Dementie’.

De werkgroep dementie van het woonzorgcentrum Zorg en Welzijn bestaat uit diverse medewerkers uit verschillende disciplines en komt vier keer per jaar samen om er voor te zorgen dat er specifieke begeleiding is voor bewoners met dementie. Binnen de werkgroep werd er gebrainstormd wat er kon gedaan worden voor de Dag van Dementie. Al snel kwam het idee om met een ‘Nostalgische Kermis’ uit te pakken”, vertelt referentiepersoon dementie Isabel Eggermont uit Deerlijk. “Tijdens reminiscentie (heeft te maken met herinneringen ophalen) werd immers al opgemerkt dat bewoners leuke herinneringen overhouden aan de kermis.

De weergoden waren de organisatoren gunstig gezind. De kermis begon om 14 uur en na een half uurtje waren alle terrasplaatsjes die voor de gelegenheid over de volledige binnentuin gespreid stonden volzet.

Verschillende medewerkers en vrijwilligers werden opgetrommeld om er een ware succesnamiddag van te maken.

De Letter Geletterden zorgden voor een vrolijke (muziek)noot en maakten ook enkele bezoekers warm om mee te spelen. Er waren ook koetsritjes op een koets die door een Kuurnse ezel voortgetrokken werd.

In het opzet om jong en oud op deze namiddag samen te brengen, is de organisatie helemaal geslaagd. Heel wat familieleden kwam opdagen en er waren ook veel kinderen mee. Buitenschoolse kinderopvang De Kangoeroe kwam ook met een groep kinderen die meegenoten van de aangeboden animatie.

De nostalgische carrousel was druk bezet, maar ook bij het eendjes vissen en bollo smitto met een speelgoedgeweer was het aanschuiven. Er konden ook prijzen gewonnen worden.

Magen werden gevuld met oliebollen en ijsjes en ook de dorst kon gelaafd worden.

Ook burgemeester Francis Benoit kwam langs en was sterk onder de indruk en zelfs ontroerd.