De sportzaal van De Hoge Kouter in de Bad Godesberglaan in Kortrijk wordt dit weekend weer omgetoverd tot een heuse spinning- en belevingsruimte. Je kan er tussen 13 en 19 uur één of meerdere tijdsloten van een uur reserveren om te spinnen. De opbrengst gaat dit jaar naar de aankoop van aangepast bewegingsmateriaal.
Op zaterdag 15 maart vindt in De Hoge Kouter in Kortrijk opnieuw ‘Surplace’ plaats. Het betreft een spinningevent waar ook plaats is voor beleving zoals in een wielerdorp, met de nodige natjes en droogjes.
“Met Surplace proberen we elk jaar het verschil te maken waar er in De Hoge Kouter een zorg nodig is”, luidt het bij de organisatoren.
De organisatoren – die allen personeelsleden van De Hoge Kouter zijn – zijn Keven Vandenbunder uit Kachtem, Rob Claeys uit Heule, Jens Dubois uit Geluwe, Lien Vanderriest uit Moorslede, Ingmar Clarysse uit Dadizele, Kayley Dewolf uit Harelbeke, Steven Parmentier en Nele Baert uit Rollegem, Gwendolyn Van Maris uit Ingelmunster, Stijn Soetaert uit Bavikhove, Ward Duchi uit Hulste, Gregory D’Hondt uit Anzegem en Kelly Debruyne uit Oostrozebeke. Deze werkgroep wordt bijgestaan door de directie.
Jens Debusschere, die Belgisch Kampioen wielrennen werd in 2014 is de peter van het evenement.
Spinnen
Van 13 tot 19 uur kan je spinnen in de sportzaal van De Hoge Kouter. Er staan 40 fietsen en er zijn 6 tijdssloten waartussen je kan kiezen. Er kunnen dus 240 fietsen gebruikt worden over de hele middag. Sinds vorig jaar komen de fietsen via Bike-Run. “Er zijn ervaren spinninginstructeurs, waardoor het zowel voor beginnende als ervaren spinners leuk is om mee te doen. Joke Lamote van G-ride komt coördineren.” Er wordt voor de spinners gezorgd voor bevoorrading.
Momenteel zijn er nog zo’n 15 van de 240 tijdssloten beschikbaar. Inschrijven aan 15 euro voor een tijdsslot kan via https://surplacehogekouter.wixsite.com/surplace/lead-collection
Enkele buitenlanders komen zelfs af om er 6 tijdssloten na elkaar te fietsen.
Op vrijdagavond is er al een after-work voor de sponsors, die vaak als teambuilding komen spinnen. “Ook de collega’s kunnen al eens proefdraaien.”
“Onze bedoeling is ook om het evenement te organiseren voor, door en samen met onze jongeren.”
Een evenement voor iedereen
Ook wie niet deelneemt aan het spinnen is welkom zaterdagnamiddag. Er is een kinderhoek, grime, tombola, een pastabuffet, dranken allerhande en pannenkoeken. Ook de koersen Parijs-Nice en de Tirrene Adriatico worden uitgezonden.
“We richten de helft van de sportzaal in als een soort wielerdorp, dit jaar in het thema ‘Frankrijk’.”
Huis-DJ Pulle komt ook voor de nodige ambiance zorgen.
Er worden enkele truitjes geveild, zoals één van Europees Kampioen Tim Merlier van Soudal-Quick-Step, de gele trui van de Tour de France van Demi Vollering die dit weekend ook de Strade Bianche won en één van Julian Alaphilippe. “We veilen ook een truitje van de Lotto-ploeg met alle renners van 2024.
Nieuw bewegingsmateriaal
Twee derde van het verouderd bewegingsmateriaal in de sportzaal van De Hoge Kouter moet vervangen worden. “We hebben aangepast materiaal nodig zodat iedereen kan sporten.”
De sportzaal van De Hoge Kouter wordt zowel door de school als door het MFC (MultiFunctioneel Centrum) gebruikt.
Het MFC legde er een nieuwe sportvloer aan. “We zullen nu met het onderwijs kijken om aan middelen te geraken om de zaal in te richten. Het is de bedoeling dat het materiaal door alle opleidingsvormen kan gebruikt worden. We willen alle jongeren hier kansen geven tot beweging op hun eigen niveau.”
De mensen van de werkgroep geven het voorbeeld van een basketring: “kinderen in een rolstoel kunnen daar niet aan. We moeten dus al het materiaal kunnen aanpassen aan de doelgroep op onze school, zodanig dat we deftige LO-lessen kunnen geven. Frivoler materiaal met kleuren is natuurlijk ook leuker voor onze jongeren. En als we interactief kunnen werken voelen onze jongeren zich meer aangesproken om deel te nemen aan de LO-les. Onze grote droom is om met videoprojecties te kunnen werken in onze zaal.”
Belevingstuin
“Met de opbrengst van 12.500 euro van het evenement van vorig jaar konden we een belevingstuin realiseren. De aanplanting is bijna helemaal rond. In een week tijd plantten we met onze jongeren samen meer dan 5.000 bloembollen. De belevingstuin aan de voorkant van de school is afgeschermd met haagjes en er komen rustplekjes met banken die zowel zomer als winter kunnen overleven. Deze zijn nu besteld. Op termijn zullen we schaduwplekjes hebben waar we bij mooi weer buiten les kunnen geven, want de jongeren zitten al hele dagen binnen…”
Leerkrachten volgden een opleiding voor het bouwen van wilgenhutten en maakten deze zelf met de jongeren. “Ondanks het weinige geld dat we hebben, proberen we veel te maken. In onderwijs is creatief zijn de boodschap, en dan nog het liefst samen met de leerlingen! Het is goed voor hun zelfvertrouwen als ze iets kunnen realiseren. Ook als ze later – als ze niet meer naar school gaan – terugkomen en de resultaten zien.”
We namen de foto van enkele mensen van de werkgroep met directeur Ingrid Mullebrouck in de belevingstuin, waar momenteel al krokusjes de kop opsteken.