De Toneelvereniging Hoger Op Stasegem pakt in december uit met een blijspel dat bewerkt werd naar een stuk over hun eigen toneelvereniging, die dit jaar 70 jaar bestaat. “Het stuk ‘niet lachen! ’t Is een drama’, is wel degelijk om te lachen.”
We gingen vanavond op bezoek bij de toneelvereniging in het CC Zuiderkouter in Stasegem.
Al meer dan 100 jaar toneel in Stasegem
Regisseur Ronny Deweerdt dook eventjes in de archieven en vond enkele oude knipsels waaruit de geschiedenis duidelijk wordt.
“Wij bestaan met Hoger Op al 70 jaar, maar meer dan 30 jaar eerder werd er al voor het eerst toneel gespeeld in Stasegem”, zegt hij. “In 1922 werd er een toneelbond gesticht. Er werd gespeeld boven het café De Zwaan. Dat was niet gemengd. In 1924 verhuisde men naar de parochiezaal.”
“In 1926 à 1927 vonden we het einde van de eerste toneelbond terug, maar toen werd er al een nieuwe toneelbond gesticht met enkel vrouwen en meisjes. Dat was onder de VKB, wat stond voor Vlaamse Katholieke Burgers. Een beetje later werd er in de parochiezaal ook een mannengroep gesticht binnen de zelfde toneelbond. Van 1946 tot 1953 werden er elk jaar twee stukken gespeeld. In 1952 mocht er zelfs uitzonderlijk eens gemengd gespeeld worden. Dat was het stuk ‘Antje’, dat later nog hernomen werd.”
Toneelvereniging Hoger Op Stasegem
In 1954 gaf toenmalig onderpastoor Debaere dan het impuls voor de stichting van toneelvereniging Hoger Op, die onmiddellijk gemengd was. Sindsdien werd er praktisch elk jaar gespeeld.
Ronny vertelt dat alle bestuursleden van in het begin van Hoger Op ondertussen al overleden zijn. “Mijn vader Etienne was de laatste, en hij is in maart van dit jaar overleden.”
“Chilo Vanlerberghe, die er later bij kwam, is heel lang regisseur geweest. Hij gaf les aan de muziekacademie in Harelbeke en begon daar ook met toneel, los van Hoger Op, maar er kwamen hier toch enkele leden uit voor onze toneelvereniging.”
Nu brengen we jaarlijks zelfs twee opvoeringen. We hebben een 20-tal spelende leden en zijn in totaal met 50 tot 60 leden. Het is natuurlijk ook belangrijk dat we op veel mensen een beroep kunnen doen voor de vele taken naast het gebeuren op scène.”
Toen de toneelvereniging Hoger Op Stasegem 40 jaar bestond, werd er een feest gegeven. “We nodigden ook oud-leden uit, maar dat is ondertussen al een hele grote groep. Nu hebben we een toneelstuk aangepast naar Hoger Op die 70 jaar bestaat!”
Bestuur
“Vorig jaar kozen we ervoor om de bestuursfuncties aan jonge mensen over te laten”, zegt Ronny. Tom Decambray, één van de spelende leden die ondertussen bij ons is aan tafel komen zitten, is de nieuwe voorzitter. Hij nam deze taak over van Filip Raes. Pascal Sablain is ondervoorzitter en Lore Vanhove is secretaris. Patries Algoet is schatbewaarder. “Ben Deweerdt komt ook bij het bestuur”, zegt Tom. “Hij doet de publiciteit en houdt het archief bij.”
Door de verjonging van het bestuur kwamen er vorig jaar ook enkele nieuwe jongere spelers bij.
Niet lachen! ’t Is een drama!
“Het stuk ‘Niet lachen! ’t Is een drama’ dat in december gespeeld wordt door Hoger Op is een stuk om te lachen, maar het mag niet volgens de titel”, zegt Ronny geheimzinnig.
Dit blijspel van Willy Gilis paste Ronny aan naar Hoger Op die als toneelvereniging 70 jaar bestaat.
Het publiek ziet op de scène eigenlijk de achterkant met de kleedkamer, met een klein stukje van de eigenlijke scène op de achtergrond. “Je krijgt dus een kijkje achter de scène terwijl Hoger Op een drama wil spelen. Er loopt natuurlijk het één en ander mis.”
Het wordt een huzarenstukje voor Ronny Vanoverbeke en Jeroen Decorte die instaan voor klank en licht. “Het geluid van de zaal moet immers van langs achter komen, aangezien het publiek de kleedkamer ziet.”
Tijdens ons bezoek is de decorploeg met Stefan Acx, Dirk Vanhove, Stefaan Simoens en Freddy Ovaere nog volop bezig met het afwerken van details voor de repetitie begint.
Saar Vanhove zorgt dat alle rekwisieten er zijn en Patricia Algoet doet de grime. Stijn Raes zorgde voor de grafische vormgeving, Ben Deweerdt doet de productie en Jan Raes staat in voor het nieuwe digitale reservatiesysteem en zorgt voor de reservaties. We mogen misschien wel zeggen: ‘zorgde voor de reservaties’, want zaterdag 14 december is al helemaal uitverkocht en voor de voorstellingen van vrijdagen 6 en 13 december, zaterdag 7 december en dinsdag 10 december zijn er in totaal nog maar 16 plaatsen beschikbaar.
Jan Raes uit Kortrijk – misschien ging je bij hem op Sint-Anna wel eens kunst bewonderen – doet het voorwoord.
De acteurs zijn Tom Decambray, Filip Devlieger, Filip Raes, Pascal Sablain, Ralph Vandaele, Caroline Vangheluwe, allen uit Stasegem (Harelbeke), Paula Denuwelaere en Johan Desmet uit Harelbeke, Lore Vanhove uit Bissegem, Els Algoet en Hilde Lannoy uit Kortrijk en Tamara Derveaux uit Izegem.
De voorstellingen vinden plaats in het CC Zuiderkouter in de Speltstraat in Stasegem (Harelbeke) op vrijdagen 6 en 13, zaterdagen 7 en 14, en dinsdag 10 december, telkens om 20 uur.
De laatste kaarten aan 12 euro per persoon kan je reserveren via https://events.toneeltickets.be/events.asp?customerId=92