Noah was één van de jongsten op de keizersschieting in La Louvière

Koning Noah Pauwels (copyright foto Els Deleu)

Noah Pauwels uit Hulste is nog maar 11 jaar maar toch mocht hij op zondag 21 mei al aantreden op de Nationale Keizersschieting in La Louvière, want hij werd op 1 mei Koning van zijn club Sint-Sebastiaan Sint-Denijs.

Noah is nog niet zo lang boogschutter.

Vroeger voetbalde hij en hij deed ook nog paardrijden. Nu gaat hij eens fietsen of zwemmen, maar niet in clubverband.

“Mijn stiefpapa is boogschutter bij Sint-Sebastiaan in Sint-Denijs en ik vond het ook wel tof. Hij regelde dat ik het vorig jaar in januari voor mijn verjaardag ook eens kon proberen, eerst op de liggende wip, omdat dat nog iets veiliger is. Ik heb het geprobeerd en vond het tof.”

Bij Sint-Sebastiaan Sint-Denijs zijn er enkele bogen ter beschikking, voor wie het eens wil proberen. Die mogen dan een jaar gebruikt worden. “In die tijd weten ze of het hen ligt, en hoeven ze niet meteen zelf een boog te kopen”, luidt het bij de club. “Het is ons doel dat de jeugd kan doorgroeien in de sport en ondersteund wordt.”

Prins en koning

Noah kon in het voorjaar ook het schieten op de staande wip oefenen. Hij nam vorig jaar op 1 mei al voor de eerste keer deel aan de koningsschieting op de staande wip.

Op 20 januari was er konings- en prinsschieting op de liggende wip. Noah werd er al prins bij de jeugd.

Op 1 mei 2023 was er opnieuw een konings- en prinsschieting op de staande wip. Voor het eerst erd er een ‘naakte spil’ gebruikt voor de koningsschieting.

Bij de koningsschieting bij de volwassenen en de prinsschieting bij de jeugd zijn er telkens 10 rondes.

Noah schoot in de 8ste ronde raak. Hij werd prins bij de jeugd.

Aangezien er niemand van de volwassenen raak schoot tijdens de 10 rondes, werd Noah meteen uitgeroepen tot koning. Hierdoor kon hij zondag deelnemen aan de nationale keizersschieting voor alle koningen van de verschillende Belgische handbooggildes. Hij was er één van de jongste deelnemers die koning werd in zijn club.

Keizersschieting

Waar er bij de konings- en prinsschieting in de club 10 rondens zijn, krijg je tijdens de keizersschieting maar 3 kansen. Wie raak schiet gaat naar de volgende ronde. Dan wordt er gekampt door iedereen die in de volgende ronde geraakt.

Noah kwam met zijn scheuten telkens rond de 10 cm bij de hoofdvogel, maar schoot hem niet af. “Het was weer met een ‘naakte spil’, waar je dus geen referentiepunten hebt, maar in die drie scheuten lukte het me niet om raak te schieten. Toch vond ik het een fijne ervaring! Ik ben er al mogen naar toe gaan, het is een officiëler gebeuren dan enkel in de club, en ik zat dicht bij de roos. Mijn doel is eigenlijk al bereikt!”

Passie

Noah heeft alvast zijn passie gevonden en vindt boogschieten véél leuker dan voetbal. Ook zijn mama en zijn broer van 14 jaar zijn vorig jaar in juni gestart met boogschieten. “Het is vooral een leuke gezinsactiviteit geworden”, zegt mama Katja Delbarre. “We kunnen allemaal samen naar de wedstrijden gaan in het weekend.”

Noah schiet zowel op de liggende als op de staande wip. Hij doet het allebei graag. “De liggende wip is een goed alternatief omdat dat binnen gebeurt. Toch vind ik de staande wip nog iets leuker, want dat kan buiten gebeuren, en ik ben een buitenmens”, reageert hij.

In het begin moest Noah het een beetje gewoon worden dat er af en toe moet gewacht worden op wedstrijden. “Dat is eigenlijk niet erg hoor. Ondertussen kan je een cola drinken en een beetje babbelen.”

Op school kennen veel van de kinderen de handboogsport niet. “Als ik spreek over een vogeltje, werd me nog gevraagd of ik op vogels ga schieten.” Noah gaf op school al eens een spreekbeurt over zijn hobby. Hij kon dan ook eens zijn boog meedoen naar school.

“De wereld van de handboogsport is een wereld waar je nog jezelf mag zijn en waar ze tevreden zijn met je prestaties. Niemand bekijkt je scheef als je het eens niet goed doet”, besluit Noah.

error: De inhoud is beschermd!