Search

Nieuwe look voor AVEVE Rollegem

Marleen en Dirk (copyright foto Els Deleu)

De winkel van AVEVE in de Schreiboomstraat in Rollegem is vernieuwd. “Er worden nog enkele details afgewerkt, en tijdens het weekend van 18 tot 20 februari wordt er een opendeur georganiseerd. Voor de grootste werken moesten we maar twee dagen sluiten,” aldus zaakvoerders Dirk Polet (59) en Marleen Vergote (60).

“De vernieuwing van de winkel past in het Aria verhaal van AVEVE”, begint Dirk. “Dat is de naam die gegeven werd aan de vernieuwing van de AVEVE-winkels, waarin we zijn meegegaan. De winkel werd aangenamer en huiselijker gemaakt om de belevenis van het winkelen te verbeteren. De slogan ‘Tuin, Dier, Bakplezier’ wordt ‘Hier Groeit Plezier’.” Door in te zetten op meer beleving, authenticiteit en kwaliteit willen Dirk, Marleen en AVEVE een nieuw, breder en ook een jonger publiek aanspreken. 

Het aanbod in de winkel bleef hetzelfde maar de opstelling veranderde. “Alles staat nu meer open. We trokken ook de muur naar het magazijntje open, zodat het meer uitnodigt om er ook binnen te gaan. Vroeger was er een poort en voor sommige mensen was het niet duidelijk dat dat magazijn ook tot het winkelgedeelte behoorde.”

Beleving

Dirk en Marleen komen allebei uit een landbouwersfamilie. Hij komt uit Kluisbergen en zij uit Ardooie. “We begonnen met een eerste zaak in Moen. Dat was in 1985. Het was een bestaande zaak waar de zaakvoerder met pensioen ging. We verkochten voornamelijk producten voor de landbouw. De winkel was maar bijkomstig. We verkochten er zaden en meststoffen, zaken die voor de boeren waren maar die particulieren ook nodig hadden in hun tuin. Het was een puur basisaanbod. De belevenis van een tuin vroeger was ook anders: de tuin moest enkel opbrengen. Het was een ‘lochting’, zoals we toen een moestuin noemden. Nu hebben de mensen vaak een siertuin, en soms wordt die nog gecombineerd met een gedeelte moestuin. Een tuin wordt nu meer en meer gebruikt om er te relaxen. Die beleving trekken we nu door in de winkel. De mensen genieten echt van hun tuin.”

Evolutie

In 1990 zijn Dirk en Marleen met hun zaak naar Rollegem gekomen. “De vroegere uitbater Roger Mylle had in Bellegem een AVEVE naar de boeren toe en een aardappelhandel, er was geen winkel. Hij zou starten met Mydibel en wij zetten de AVEVE verder in Rollegem. Het was heel klein. We begonnen in de veranda die zo’n twee op drie meter was om toch een winkeltje te hebben. We hadden amper wat bloem en enkele diepvriesproducten.” Dirk en Marleen maakten ondertussen van de naastgelegen koestal een winkelruimte. In het najaar van 1992 konden ze naar daar verhuizen. In 2001 werd er nog een extra stukje bij de winkel ingenomen.

“Geleidelijk aan werd het assortiment uitgebreid. Nu hebben we naast tuin-, dier- en bakgerief ook een lijn tuingereedschap voor kinderen, want nu worden ook zij betrokken in het buitengebeuren, met hun ouders maar ook vaak met hun grootouders. We spelen in op de actualiteit en zetten ook in op de korte keten met de verkoop van streekproducten en ander landelijk lekkers van bij ons. We volgen de voorstellen van AVEVE. Zij doen immers marktonderzoek, dus waarom zouden wij hun kennis niet benutten? We kunnen ook onze eigen toets aan de winkel geven. We zorgen er altijd voor dat we de producten uit de folder in voorraad hebben.”

Scholenprojecten

Dirk en Marleen doen ook scholenprojecten en vragen hiervoor soms een grootouder die vaak in de tuin bezig is en goed met kinderen overweg kan. “We leren de kinderen aardappeltjes planten. Er wordt ook vooraf geplant zodat ze de verschillende stadia kunnen meevolgen. Ze krijgen dan alles mee en kunnen op school verder werken. Op het einde van het schooljaar worden dan soms frietjes gebakken van de zelfgekweekte aardappelen.”

Nog afwerken

Voor de vernieuwing van de winkel moesten Dirk en Marleen slechts twee dagen sluiten. “We deden dat met een feestdag, zodat we toch vier dagen hadden om de rekken te verplaatsen. Het was nog niet af, maar alles was weer verkoopbaar. AVEVE heeft een equipe waarop we beroep kunnen doen. Van uit AVEVE werd er ook een plan voor de winkel uitgetekend. Wij konden daar ook nog onze eigen inbreng in doen.”

“Nu was het nog echt hét moment om alles op punt te zetten in de winkel. Voor ons zelf is het ook fijn en makkelijker werken in een ruimte die hip en met de trends mee is. De winkel is nu ook weer overzichtelijk voor de klanten en ze worden niet gestoord door elkaar. Nu volgt er enkel nog wat afwerking.”

Luchtkwaliteit

In de winkel wordt er gezorgd voor zoveel mogelijk eenrichtingsverkeer. “Dat is één van de gevolgen van wat we meemaakten met corona.” Vroeger zat er één deur als in- en uitgang, Voor een vlottere transitie in de winkel is nu een aparte gescheiden in- en uitgang aanwezig. Aansluitend op het coronaverhaal wilden Dirk en Marleen een punt maken van een gezonde winkelomgeving en zetten ze sterk in op ventilatie. “Momenteel zijn er enkele controlepunten om de luchtkwaliteit te meten. Na dit monitoren wordt bepaald hoe zwaar het toestel voor de ventilatie moet zijn om de winkelruimte van voldoende verse gereinigde lucht te kunnen voorzien. Voor het desinfecteren van de lucht zal worden gewerkt met de nieuwste technieken. Het is belangrijk dat iedereen zich veilig kan voelen als het op luchtkwaliteit aankomt.”

Er wordt ook al verse lucht in de winkel geblazen en er wordt gewerkt met een systeem van warmtewisseling waardoor 80 % van de warmte die naar buiten geblazen wordt kan gerecupereerd worden.

Dirk en Marleen vinden klimaat en groene energie belangrijk. Ze hebben met Aircoven ook een installatiebedrijf voor milieuvriendelijke technieken, sturingen en automatisatie voor in woningen en KMO’s.

In hun vrije tijd trekken Dirk en Marleen de natuur in om er te wandelen. Ze kweken ook enkele soorten groenten en zorgen voor veel bloemen en struiken rondom hun site.

Opendeur en hondenwandeling

Van 18 tot 20 februari wordt er een opendeurweekend georganiseerd bij AVEVE in de Schreiboomstraat 1 in Rollegem. Die zondag organiseert Dirk – die zelf een hond heeft – een hondenwandeling met honden aan de leiband. “We deden al zoiets en dat was een enorm succes. Voor elke hond is er na afloop een goodiebag.”

https://avevewinkels.be/Winkels/polet-dirk/080421

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.