Search

Nieuwe bewoners namen hun intrek in gerenoveerd vroeger priesterverblijf

enkele nieuwe bewoners (Bernard ontbreekt op de foto) - copyright foto Els Deleu

Vorige week verhuisden Patrick uit Bavikhove, Olivia uit Heule, Rudy uit Waregem, Ruben uit Marke, Bernard uit Kortemark en Eva uit Torhout van hun huis van de Branding in Heule naar hun vernieuwde woning in Marke. Naast de vroegere school (huidige Chirohemen) werd het vroegere priesterverblijf verbouwd tot een woning met zes kamers met badkamer en een studio. Er is ook een gemeenschappelijke leefruimte, keuken en tuin.

De volwassenen met een beperking die er wonen worden begeleid door Sigrid, Kathy, Jo, Niek, Ilse en teamcoach Maaike.

We gingen vorige week tijdens het avondmaal even langs om een foto te nemen van enkele van de bewoners in hun huiselijke setting.

De nieuwe bewoners willen nu Marke leren kennen en zo snel mogelijk integreren.

Priester- en missionarissenverblijf

De residentie aan de Vandommeledreef stond al een hele tijd leeg. Het werd gebouwd in 1958  was vroeger een verblijf voor priesters en missionarissen op rust. Het gebouw werd nooit gerenoveerd of aangepast. In 2021 gaf de Kerkfabriek het gebouw voor 33 jaar in erfpacht aan de CV Ethimmo, een coöperatieve vennootschap die opgericht werd op initiatief van vzw De Poort en CV De Hefboom. “Het gebouw moest wel een sociale bestemming krijgen”, stelt Rik Desmet van CV Ethimmo. De branding huurt voor 27 jaar het gebouw aan CV Ethimmo. “We hebben verschillende huizen en gebouwen in de regio Kortrijk. We laten de mensen zoveel mogelijk wonen waar ze graag wonen. Het is niet de wens van onze mensen om in grote gebouwen met wel vijftig mensen samen te wonen.”

Heel veel mensen uit de sociale economie (leerwerkplaats) werkten in het gebouw om er een pareltje van te maken. Er werd goed gerenoveerd maar de structuur werd niet veranderd en de blokramen en ornamenten bleven. Het is een realisatie van een architect van de familie de Bethune, nl. Korneel Baert.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.