Nieuw boek en campagnebeeld van de koers

copyright foto Els Deleu

Op woensdagavond 18 januari werd het nieuwe campagnebeeld van Kuurne Brussel Kuurne voorgesteld bij sponsor Plastibac (Linum) in Kuurne. Ook het nieuwe boek ‘Ze zin doa!’ over Kuurne Brussel Kuurne dat vanaf 25 januari zal verkocht worden werd voorgesteld.

Campagnebeeld

Op het campagnebeeld prijkt een foto van Alec Segaert, een profrenner uit Lendelede. De slogan die gebruikt wordt is ‘fueled by fans’. “Dit omdat passie onze brandstof is”, aldus Jos Callens van Kuurne-Brussel-Kuurne, “en omdat onze fans de koers op handen dragen. Het beeld is een ode aan de wielersupporters.”

KBK for kids

KBK for kids is het eerste wat op het programma van Kuurne Brussel Kuurne staat. Het fietsbehendigheidsparcours voor alle 360 leerlingen van de derde graad uit de Kuurnse scholen staat van 13 tot 15 februari in KUBOX.

“Onze slogan ‘where legends are born’ hopen we hiermee ooit eens letterlijk in de praktijk om te zetten. Misschien wint ooit eens een Kuurnenaar Kuurne Brussel Kuurne, een Kuurnenaar die de behendigheid aanleerde bij ons. Dit evenement organiseren we in samenwerking met de Fietsbieb Kuurne en Cycling Vlaanderen.”

Bitterballen met Samouraisaus

Op zaterdag 25 februari vindt KBK Cyclo plaats. “Waar we dit ooit begonnen met 800 deelnemers, moeten we nu het maximum aantal begrenzen op 5.000”.

Inschrijven kan op https://www.kuurne-brussel-kuurne.be/

“Het belooft een uniek evenement te worden met op de bevoorrading bitterballen met Samouraisaus.”

Er is keuze tussen afstanden van 65, 85, 105 en 130 km.

KBK Juniores op zondag 26 februari

Volgens Jos is deze wedstrijd héél belangrijk om op te volgen. “Hier rijden de mensen van de toekomst. Meerdere namen die het maken in de wielerwereld stonden in Kuurne al op het podium.” Het is ook de eerste internationale koers van het jaar, waar velen op zaten te wachten.

Elite op zondag 26 februari

“We willen een kans geven aan jonge ploegen. Er komen acht UCI proteams aan de start, waaronder een nieuwe Zwitserse ploeg die voor het eerst komt.”

Er mogen ook 17 UCI Worldteams starten.

Aan het parcours dat vorig jaar vernieuwd werd wordt er vrijwel niets veranderd, behalve enkele kleine en verwaarloosbare wijzigingen in Kuurne door de werken.

Onder meer het drieluik Hameau des Papins, Le Bourliquet en Mont St-Laurent over amper 14 km zit in het parcours en ook het vierluik Kruisberg, Hotond, cote de Trieu en de Kluisberg is stevig.

Er wordt ook door de Beerbosstraat in Bellegem over de kasseien gereden voor er naar Kuurne teruggekeerd wordt.

‘Ze zin doa!’

De organisatoren van Kuurne Brussel Kuurne zijn ook in de geschiedenis gedoken. Met het 144 bladzijden dikke boek ‘Ze zin doa!’ willen ze een bijdrage leveren in het kader van 900 jaar Kuurne. “Het gaat natuurlijk niet over de volle 900 jaar, maar wel over 75 jaar passie voor het wielrennen in Kuurne naar aanleiding van de 75ste editie van Kuurne Brussel Kuurne.

Jos vertelt dat er 10 jaar na de uitvinding van de fiets al een club van een 15-tal Kuurnenaren was die graag fietsten, en zo ontstond er ook wel wat competitie.

In dit verhalen- en kijkboek worden mooie verhalen, getuigenissen en foto’s gebundeld. “Het is een ode aan de mensen die al bijna 100 jaar bezig zijn met wielrennen in Kuurne.”

Je vindt er geen erelijsten, maar wel hoe Kuurne Brussel Kuurne is ontstaan en wie de stichters waren. Je vindt er ook iets over de eerste winnaar en over de eerste beroepsrennerswedstrijd die plaats vond op 7 oktober 1941, nog voor Kuurne Brussel Kuurne. “Dat zal wellicht met Kuurne Kermis geweest zijn.”

“De titel ‘Ze zin doa’ is de kreet die na de winter klinkt als de renners in aantocht zijn. Kuurne Brussel Kuurne is in onze gemeente trouwens altijd al een hoogdag geweest en de passie voor die koers is voor de Kuurnenaren erfelijk.”

“Het boek is een tijdsdocument, een ode aan de pioniers en een dank aan de vele medewerkers, maar er zijn ook leuke snippers in te vinden over het lokale leven in Kuurne. 900 jaar Kuurne is het ideale moment om met de verhalen uit de geschiedenis van de koers aan de slag te gaan en die in herinneringen weer tot leven te laten komen.”

De makers van het boek zochten veel informatie op en deden interviews met bekende en minder bekende mensen uit de wielersport, die herinneringen hebben aan Kuurne of voor wie Kuurne op de één of andere manier toch iets met Kuurne te maken hebben. Zo vind je er een interview met Patrick Lefebvre.

Het boek eindigt met een hoofdstuk ezelsbloed. Zo vind je er één van de uitspraken ‘the donkey is still one of the best prizes in cycling for the winner’, door één van de winnaars van Kuurne Brussel Kuurne.

Wie het boek wenst, kan dit kopen op Velofollies dit weekend, en vanaf 25 januari bij IB Office, de Ververie, de bibliotheek in Kuurne, De 3 wijzen, bakker Filip en Liraz en online via https://www.kuurne-brussel-kuurne.be/

Wie het al wenst te reserveren kan dit doen via info@kbk.be

error: De inhoud is beschermd!