Davidsfonds Kortrijk huldigde zaterdag negen laureaten in de Junior Journalistwedstrijd onder de 137 inzendingen.
Het thema van de schrijfwedstrijd was dit jaar ‘De Wereld na 2030’. De derde graad bracht in plaats van een fantasieverhaal een interview.
Stiene Pattyn van het zesde leerjaar van vbs Sint-Rita Harelbeke en Lili Van Ammel van het zesde leerjaar in vbs Sint-Theresia Rollegem werden de laureaten in de eerste reeks van de derde graad van het basisonderwijs, waar 23 deelnemers waren.
Stiene bracht een tekst met als titel ‘Het 2020-museum’ en Lili koos voor een stuk dat ‘The Cloud Teleportation’ als titel meekreeg.
In de tweede reeks voor de eerste graag van het secundair onderwijs waren er 70 deelnemers. De laureaten waren Elise Bouillon van ’t Vier met ‘De wereld in 3560’, Hanne Descamps van Guldensporencollege Harelbeke met ‘Een nieuwe start’, Laura Swan van Athena Campus Pottelberg met ‘De wereld na 2030’ en Mona Schotte van Guldensporencollege Harelbeke met ‘Sterrenhof’.
Tenslotte waren er ook drie laureaten in de derde reeks voor de tweede graad van het secundair onderwijs waar 44 jongeren deelnamen. Het waren Bren Wuyts van Guldensporencollege Harelbeke met ‘De wereld na 2030’, Merel Avet van Athena Campus Pottelberg met ‘Interview Junior Journalist’ en Sofija Koslovska van Spes Nostra Heule met ‘Ontwaking uit coma na 10 jaar’.

Voor de provinciale ronde zijn drie laureaten geselecteerd en dus ook genomineerd voor de beste Junior Journalist van West-Vlaanderen, nl. Lili Van Ammel van reeks 1, Hanne Descamps van reeks 2 en Merel Avet van reeks 3.
De stukken van Lili, Hanne en Merel
Lili
Lili Van Ammel uit Rollegem beschrijft in ‘The Cloud Teleportation’ een wonderlijk avontuur van twee klasvriendinnetjes die een teletijdmachine ontwikkelden. Bij het testen ervan staan ze plots in een andere wereld en zijn ze in het jaar 2080 beland.
Lili liet de lezers van haar verhaaltje even wegdromen naar een gelukzalige wereld ergens in de toekomst, waar geen vuiltje aan de lucht is. “Leve de fantasie in deze vlot geschreven mooie tekst”, luidt het bij het Davidsfonds. “Met enkele illustraties erbij kan je het zo als een mooi kinderboek voorstellen.”
Hanne
De laureaat van de tweede reeks, Hanne Descamps heeft het in ‘Een nieuwe start’ over iemand die zich klaarmaakt om naar Amerika te vertrekken en zich aangetrokken voelt door mooie verhalen over een ideale wereld vol luxe waar alles gratis is, niemand honger heeft en iedereen even rijk is. Alle klusjes worden er bovendien uitgevoerd door robots. Het luxegevoel keert bij aankomst echter om als blijkt dat iedereen er boos lijkt en mensen nauwelijks contact met elkaar hebben. Door niets te doen te hebben worden mensen er hersendood en asociaal. Gelukkig krijgt de schrijfster er een vriendin. Het commentaar van de jury luidt als volgt: “Dit opstel lijkt tot hier een sociologische observatie van een toekomstige maatschappij. Maar het verhaal krijgt een onverwachte wending als de ik-figuur in het verhaal wakker wordt uit een nare droom. Het is een boeiend opstel dat helemaal af is door het gebruik van een magisch realistisch trucje op het einde.”
Merel
In het opstel van Merel Avet uit Kaster zitten de lezers in een gastprogramma waar door een moderator twee personen van een verschillende generatie – een 67-jarige en een 4-jarige – over hun toekomst worden ondervraagd. De oudste hoopt nog nieuwe dingen te proberen en de jongste droomt luidop over haar job.
“Grappig is telkens de toon van de interviewer – entertainer waarmee hij op de antwoorden reageert. Deze tekst is helemaal anders dan het ernstige interview dat je doorgaans leest. Het is een levendig tafereeltje dat fris sprankelt. De verschillende stijl van praten typeert meteen ook elk van de personages. De jury was erdoor gecharmeerd.”
