Search

“Na het bakken van frieten mag de frituurolie in de wagen om ermee rond te rijden”

copyright foto Els Deleu

We gingen deze week langs bij de leerlingen ‘Autotechnieken’  in het Guldensporencollege campus Engineering in Kortrijk. Zij zijn bezig met een wagen om te bouwen tot een duurzame wagen die op frituurolie kan rijden. “We willen aantonen dat zotte ideeën kunnen duurzaam worden”, luidt het.

Het idee komt van Roeselarenaar Bert Van Hecke, die bijgestaan wordt door Dimitri Degryse die ook in Roeselare woont en met wie Bert al jaren bevriend is. Dimitri is verpleegkundige en zit dus helemaal niet in de sector, maar vond het project van Bert indrukwekkend, vandaar dat hij er mee zijn schouders wil onder steken.

Bert brouwt brouwerijen over de hele wereld. “Maanden geleden hield ik me bezig met het bouwen van een brouwerij die 100 % vrij is van fossiele brandstoffen,” zegt Bert. “Die brouwerij moet er ooit nog komen, maar er is nog heel wat werk aan de winkel. Om met niet-fossiele brandstoffen een duurzame brouwerij te bouwen, zou elektriciteit de oplossing zijn, maar daar is er niet genoeg van, dus moeten we op zoek naar alternatieven.”

Indrukwekkend

“Als we willen weten hoe fossiele brandstof werkt, moeten we iets doen dat tof en indrukwekkend is.” Bert vatte het idee op om een rallyauto te bouwen. Hij kocht een Dutch Ram – een gigantische auto die zal verbouwd worden tot een monstertruck. Hij keek ook naar technische scholen die wilden meewerken en keek welke specialiteiten bepaalde scholen hadden. “De job van technieker wordt in België nu niet echt sexy voorgesteld, en een zot idee uitwerken is natuurlijk niet mis om het imago van de job wat te versterken.”

Na een voorstelling van zijn projecten voor de technische scholen van West-Vlaanderen kreeg Bert reactie van vier scholen die iets wilden uitwerken, nl. de VTI’s van Roeselare, Izegem en Brugge en het Guldensporencollege Engineering uit Kortrijk. De scholen zullen onder meer een monstertruck bouwen, een rallywagen ombouwen die op alcohol, afkomstig van bier zal rijden, een wagen die op frituurolie rijdt… “Bier en frieten, het kan dus niet Belgischer zijn”, lacht Bert.

Voor het project in Kortrijk werd een rallyauto in bruikleen gegeven die 20 jaar geleden deelnam aan circuitracen. “Oorspronkelijk was het de bedoeling om die volledig tot rallyauto om te bouwen, maar het zal een raceauto voor op circuit worden. Hij zal op frituurolie rijden.”

“Mijn droom is al een paar maanden om op een avond in mei frieten te bakken voor de leerlingen, medewerkers en sponsors en daarna de gebruikte frituurolie rechtstreeks in de auto te brengen om de auto aan de praat te krijgen”, stelt Bert. Er zit een ‘frituurpan’ in de auto. Je kan echt indrukwekkende dingen doen met elektronica! Tegelijkertijd wordt het een combinatie van een ‘after school’ en ‘after work’ en kan er genetwerkt worden en kunnen bedrijven, studenten en scholen elkaar vinden.”

“Daarna kunnen we proberen een circuit te organiseren waar de auto effectief in meerijdt. We vrezen echter dat dit nog niet in één jaar zal lukken en dat er het jaar erop nog zal moeten gefinetuned worden. Nu gaat het vooral over het feit of het zal lukken dat de wagen al op frituurolie kan rijden, met een frietpot in de koffer.”

Eindwerk

“Na lang nadenken samen met onze zesdejaars van de richting Autotechnieken besloten we mee te springen in het project”, stelt Sebrecht Vanneste, Technisch Adviseur voor garage, elektriciteit en mechanica in het Guldensporencollege campus Engineering. Samen met leerkracht Sonny Decat begeleidt hij het project in de school in Kortrijk. “Het is een breed project waar teamsport, techniek, mechanica, elektriciteit allemaal aan bod komen en willen dit tot een zo goed mogelijk einde brengen. In plaats van elk een eigen klein projectje uit te werken voor hun eindwerk, wordt dit groot project een gezamenlijk eindwerk van de leerlingen van de klas. We hebben dit voorgesteld aan de leerlingen, het was te nemen of te laten. Ze kozen om ervoor te gaan.”

De leerlingen vertellen dat ze begonnen met online op te zoeken waaraan auto’s moeten voldoen voor de VAS-keuring. VAS staat voor Vlaamse AutoSportfederatie. “We brachten de staat en de mogelijkheden van de binnengekregen auto in kaart en bekeken wat er nodig is en wat er moet gebeuren om hen te doen starten aan een rally of op een circuit op alternatieve brandstoffen.”

“Een persoon van VAS heeft ons goed op weg geholpen over in welke categorie de auto best zit, wat er in orde in aan de auto en wat er moet vervangen worden. We maakten een lijst op van de to do’s om de auto in orde te krijgen.”

Sommige leerlingen bekeken het elektrisch gedeelte, anderen het brandstofcircuit, anderen de VAS-keuring om te mogen deelnemen aan een autosportwedstrijd en anderen bekeken wat de vereisten zijn om op de openbare weg te mogen rijden, want die auto moet ook kunnen rijden naar een rally of een circuit.

Sebrecht vertelt dat er tot nu toe dus al ontdekt werd wat er in de auto zit en wat er moet gebeuren. “Dat was het uitdenken en weten we wat er te doen valt. Nu volgt het grote handenwerk.”

Leerkracht Sonny Decat weet alvast dat er ettelijke uren per week zal moeten aan het project gewerkt worden.

Bert en Dimitri willen alvast aantonen dat dit alles mogelijk is en dat het geen onmogelijke opdracht is om het te doen lukken. “Er komt natuurlijk veel bij kijken.”

“Het is geen uitdaging volgens de schoolboeken maar één zoals in het bedrijfsleven. Er wordt gestart aan een project en samengewerkt zoals een team in een bedrijf!”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.