Search

Muziekfestival ‘Donkere tijden’ in Kortrijk

Kurt Vanhollebeke en Corina Baekeland van Black Snow in Summer (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdag 27 april vindt er in De Verlichte Geest-Club in Kortrijk een muziekfestival met als titel ‘Donkere Tijden’ plaats in De Verlichte Geest, waarvoor de inkom via LandMarck in de Weggevoerdenlaan 5 in Kortrijk ligt.

We gingen op bezoek bij organisator Kurt Vanhollebeke uit Wevelgem. Samen met Corina Baekeland uit Gullegem vormt hij ‘Black Snow in Summer’, één van de vier groepen die komt optreden. We gaan hier straks wat dieper op in.

“Op ‘Donkere tijden’ kan je genieten van muziek in het donkere wave-, electro-, synth-genre. Er is muziek die gemaakt is met synthesisers, drumcomputers en samplers. Bij sommige groepen is er ook zang.” Kurt houdt al van sinds hij 16 jaar was van dat genre muziek.

Er zal ook een stand zijn van het Belgische label ‘Walhalla Records’ uit Antwerpen.

Het is de eerste keer dat Kurt een dergelijk festival organiseert. “In Antwerpen speelde ik al met al die groepen, en er was vraag om ook eens een festival in het electrowavegenre te organiseren in onze regio, want de meeste optredens in dat genre zijn buiten onze streek.” Hij is tevreden dat hij hiervoor in de concertzaal van De Verlichte Geest in Kortrijk terecht kon. “Het is niet makkelijk om een betaalbare zaal te vinden. De Verlichte Geest verhuisde nog niet zo lang geleden van Roeselare naar Kortrijk.”

Als het meevalt, zou Kurt elk jaar wel een festival in dat genre muziek willen organiseren.

Tickets voor ‘Donkere Tijden’ kan je tot zondag 21 april aan 12 euro in voorverkoop bestellen bij vanhollebeke.kurt@telenet.be

Aan de deur betaal je 16 euro.

Groepen

De optredens beginnen om 20 uur en elke groep krijgt een uur

De eerste is ‘Causenation’, een trio uit Antwerpen met beukende beats, catchy melodieën en een flamboyante frontman.

Ook ‘Enzo Kreft’ uit Mechelen, een electropionier “met een donkere atmosferische sound met een thematiek van een apocalyptische maatschappij die drijft op paranoia, angst en vernietiging”, zoals het omschreven wordt.

‘Onrust’ is een soloproject van Wendy Mulder uit Kortrijk. Ze zegt “Tantric techno fort he restless” te brengen. Oude industrial invloeden en met oog voor detail en psychedelische invloeden zijn in haar muziek te vinden. Er is geen zang bij haar muziek.

Black Snow in summer

Kurt is een echte Wevelgemnaar. Hij werkte heel zijn loopbaan als drukker, tot het bedrijf waar hij werkte vier jaar geleden failliet ging. “Sindsdien werk ik bij Alpro”, zegt hij.

Hij is al 10 jaar bezig met muziek maken. Dat doet hij met een drumcomputer en een synthesizer.  “In het begin was het zonder zang. Een vrouw uit het Gentse wou wel zingen op mijn muziek, maar ze had er te weinig tijd voor. Ze heeft het maar een jaar kunnen doen. Ik kende de man van Corina en wist dat zij kon zingen. Ik heb het eens gevraagd en zo werken we sinds 2019 samen.” Kurt maakt de muziek en Corina zingt en maakt af en toe de teksten. In 2019 verscheen al een debuutcd ‘Shadows at night’ en in 2021 de 12” vinyl ‘lost feelings’.

Corina is afkomstig uit Meulebeke maar woont al sinds 1999 in Gullegem. Ze werkt in de kleuterafdeling van VBS De Watermolen in Heule. Naast bij Black Snow in Summer zingt ze sinds 2018 ook in Face your fears. “Vroeger was dit enkel een coverband maar we hebben nu ook al eigen nummers.”

“Vroeger heb ik in de klas gezongen als kleuterleidster. Het heeft me altijd geboeid maar het was er eigenlijk nooit van gekomen om verder te zingen. In 2016 heb ik mijn eerste stapjes gezet bij zanggroep ’t Zinkt in Lauwe, nadat ik een vijftal maanden thuis geweest was.”

Met Black Snow in summer doen Kurt en Corina drie à vier optredens per jaar. Dat is al in het Gentse, het Antwerpse, in Luik en in Duitsland geweest.

“Hier in de streek traden we vorig jaar wel op in het Oud Zwembad in Wevelgem, in CC De Leest in Izegem en daarvoor al in onder meer Den Deugniet, de Broeltorens, Cinépalace en het Groeningeheem in Kortrijk. Ook in Café Alfa in Wevelgem waren we al te gast.”

Na het festival Donkere Tijden staat er op 25 mei een optreden in LandMarck in Kortrijk en op 13 juli in De Mooie Molen in Roeselare op de planning.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.